Dr Mihaela Bilic: Un copil nu trebuie să mănânce dietetic sau degresat.

Un copil nu trebuie să mănânce dietic sau degresat. Părinţii trebuie să ştie că gustarea este între mese şi se dă copilului în momentul când îi este foame. Nu este obligatorie. Este important ca după masă să nu mai ciugulească din mâncare.
  • Publicat:
Dr Mihaela Bilic: Un copil nu trebuie să mănânce dietetic sau degresat.

Copiii au nevoie de cel puţin trei mese pe zi, iar mai nou, cele două gustări nu sunt obligatorii, a declarat nutriţionistul, Mihaela Bilic, precizând că mâncarea sănătoasă înseamnă inclusiv grăsime, iar dietele nu sunt recomandate celor mici.

Un copil nu trebuie să mănânce dietetic sau degresat. Un copil poate mânca untul şi chiar fructele oleaginoase cum ar fi: nuci, migdale, alune, care pentru un adult reprezintă o bombă calorică. Sunt singurele produse din natură în care avem proteine, lipide şi glucide la un loc. (…) Copiii au nevoie de cel puţin trei mese pe zi şi de micul dejun obligatoriu. (…) Pentru că se mişcă mult şi au tendinţa de a uita de mâncare, ritmul de creştere a copiilor este spectaculos. (…) Mai nou, nici cele două gustări nu mai sunt obligatorii. Astfel, trei mese plus o gustare, cea de după-amiază, sunt necesare. Părinţii trebuie să ştie că gustarea este între mese şi se dă copilului în momentul când îi este foame. Nu este obligatorie. (…) Este important ca după masă să nu mai ciugulească din mâncare”, a declarat medicul nutriţionist, Mihaela Bilic, în cadrul evenimentului “Ce se întâmplă doctore cu mama şi copilul?”, organizat, miercuri seară, de CSID.

Mihaela Bilic a mai precizat că un copil poate mânca şi grăsime, iar dietele nu sunt recomandate celor mici.

“Sănătos înseamnă cu grăsime. Din grăsime creştem, din grăsime ne dezvoltăm. Aveţi grijă ca nu acest concept dietetic, atât de îndrăgit de mămici, nu este aplicabil copilului. Copilul trebuie să mănânce gras şi da, dacă un copil are de ales între un cartofi fiert şi unul prăjit lăsaţi-l să îl aleagă pe cel prăjit, pentru că noi nu creştem din apă şi din fibre”, a mai adăugat medicul.

Nutriţionistul a mai precizat că la fel ca zahărul, produsele alternative de îndulcire sunt agenţi de îndulcire, iar consumate în cantitate mică nu sunt nocive.

În momentul când vreţi o formă de zahăr mai deşteaptă, să ştiţi că nu există. Toţi agenţii de îndulcire sunt agenţi de îndulcire. Fie că e vorba de zahăr brun, alb sau sirop de arţar, să ştiţi că toate sunt la fel. (…) Zahărul poate fi consumat în cantitate mică. Nu pentru că ar fi toxic, dar pentru că ne provoacă plăcere şi tot ce ne place mai vrem şi nu ştim să fim moderaţi, astfel mâncăm în exces. (…) E normal să nu iubească culoarea verde (n.r. – legumele) din instinct aşa că nu vă faceţi probleme nu aţi eşuat în rolul vostru de părinte dacă copilul vostru nu iubeşte legumele, însă într-adevăr aici vine rolul adultului să pună la îndemâna copilului opţiuni sănătoase şi diversificate”, a mai precizat Mihaela Bilic.

De asemenea, medicul nutriţionist recomandă mâncarea gătită acasă faţă de cea cumpărată.

“În anul 2018 singurul lucru care ne mai poate ghida este să simplificăm şi să redevenim ceea ce numesc eu rudimentari, adică încercaţi cât mai mult ca lucrurile pe care le puneţi pe masă să fie simple, să fie gătite de voi. Credem că este mai simplu să cumpărăm deja pregătite de altcineva, însă ce nu realizăm noi este că industria alimentară creează produse, un fel de «superfood» , şi atunci orice lucru care este ambalat va fi mai concentrat în calorii şi nutrienţi. Din păcate, când un produs are nutrienţi şi calorii, noi nu înţelegem că dacă este într-o proporţie cât mai mică, atunci există posibilitatea să mâncăm mai des”, a mai spus medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

A doua ediţie a evenimentelor din seria „Mama şi copilul”, organizate de „Ce se întâmplă, doctore?” a fost dedicată copiilor preşcolari şi şcolari şi a fost realizat cu sprijinul partenerulul Lidl România. Evenimentul a reunit 3 specialişti de top: Mihaela Bilic, medic primar diabet şi boli de nutriţie, Olivia Mantelers, leader Hand in Hand Parenting România, şi Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, alături de părinţii interesaţi de cele mai bune sfaturi pentru sănătatea copiilor lor.  

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”