Pască tradiţională cu brânză de vaci

Ingrediente:

Pentru aluatul de pască aveţi nevoie de:

50 gr unt,125 gr zahăr,3 ouă,250 ml lapte,500 gr făină,2 linguri ulei,1 lingură esenţă de rom,25 gr drojdie uscată (din cea instant),un vârf de de sare

Pentru umplutura de pască aveţi nevoie de:

1 kg brânză de vaci,50 gr unt,4 pacheţele zahăr vanilat,5 ouă,200 gr zahăr pudră,3 linguri smântâna,1 linguriţă esenţă de rom,1 linguriţă esenţă de rom,150 gr stafide,1 lingură făină,1 lingură griş,coajă de lămâie rasă de la 1 lămâie,un vârf de sare

Mod de preparare:

Se înmoaie drojdia uscată (instant) în puţin lapte încălzit în care s-a adăugat şi puţin zahăr.

Se pune restul de lapte la fiert şi după ce da în clocot se adaugă 3-4 linguri de făină, amestecând în continuu pentru a nu face cocoloaşe.

Se lasă apoi la răcit, după care se adaugă drojdia înmuiată. Compoziţia această se acoperă apoi cu un prosop de bucătărie şi se lasă la un loc călduros pentru a se odihni şi a creşte.

Separat se freacă gălbenuşurile, se adaugă treptat sărea, apoi zahărul, până devine că o cremă spumoasă. Tot separat se băţ şi albuşurile spumă.Se aşează într-un vas restul de făină şi deasupra se adaugă compoziţia de drojdie şi făină crescută şi se amestecă bine, trecând apoi la adăugarea treptată a gălbenuşurilor, a puţin lapte călduţ şi a albuşurilor bătute spumă.

Se amestecă totul bine, frământând timp de 20-30 de minute, adaugandu-se apoi treptat şi uleiul, untul topit cald şi esenţa de rom. Dacă aluatul va ieşi prea tare se mai poate adaugă puţin lapte încălzit.

După ce s-a terminat frământatul, se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie şi se aşează la loc cald pentru aproximativ 1 oră.

Odată crescut aluatul se împarte prima data în 2 jumătăţi, iar apoi una dintre jumătăţi se împarte în alte 3 părţi egale.

Din prima jumătate se întinde o foaie rotundă de mărimea fundului tavei  sau formei în care veţi coace pască.

Se unge tavă cu unt şi se aşează foaia de aluat pe fundul acesteia.

Din cele 3 bucăţi de aluat, se iau 2 bucăţi şi se fac pe masă de aluat suluri de grosimea unui creion, care apoi se răsucesc una peste altă că o împletitura. Împletitura această se pune de jur împrejur pe marginea tăvii, unind prin apăsare uşoară cele 4 capete. Se lasă apoi să crească.

 Din cea de a 3-a bucată de aluat ce a rămas, se fac separat suluri care se împletesc două câte două şi se vor pune deasupra umpluturii cu brânză a pâşcâi, în formă de cruce.

Pentru umplutura se freacă brânză de vaci cu untul, se adaugă gălbenuşurile, puţină sare, zahărul vanilat, coajă de lămâie, grisul, făină, smântâna, untul, o parte din stafide (stafidele se ţin puţin înainte în apa caldă pentru a se umflă un pic şi se şterg înainte de incorporare într-un şervet) şi albuşurile bătute spumă.

Această compoziţie se toarnă peste aluat şi se presară deasupra restul de stafide şi se adaugă şi crucea împletită.

Se unge cu ou pentru a căpăta o culoare frumoasă la coacere şi se dă la cuptor la foc potrivit, pentru aproximativ 1 oră.

Se scoate pasca cu brânză din cuptor, se lasă să se răcească şi apoi se scoate din formă.

Citește și:
Drob cu legume şi soia
Drob din legume
Salată asortată de primăvară
Exclusiv Online - 16.04.2014

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.