Cum se decongelează carnea în mod corect şi sănătos

Dezgheţatul cărnii poate reprezenta o problemă atunci când sunteţi în criză de timp şi vreţi să gătiţi ceva rapid. Cu toate astea, soluţii există.

Decongelarea cărnii în frigider

Dacă vreţi să dezgheţaţi carnea, trebuie doar să o scoateţi din congelator şi să o lăsaţi în frigider. În acest mod va sta la o temperatură constantă, potrivită, iar bacteriile nu vor putea să se dezvolte. În acest fel va fi perfectă pentru consum.
Potrivit Departamentului pentru Agricultură a Statelor Unite ale Americii, dacă dezgheţaţi carnea în acest mod o puteţi chiar recongela, asta dacă nu mai vreţi să o gătiţi din nou.

Dezgheţatul cărnii în frigider nu este doar o chestiune de siguranţă a alimentelor, ci şi una de gust. Atunci când va fi gătită va avea o textură mult mai bună, pentru că umiditatea este reabsorbită în fibre. În cazul decongelării rapide, carnea va fi mult mai uscată şi mai tare în urma tratamentului termic.

Lăsată în frigider, carnea însă se dezgheaţă foarte, foarte greu. Chiar şi un singur piept de pui are nevoie de o zi întreagă, ceea ce este frustrant, mai ales că nu avem timpul necesar să aşteptăm atât şi, de cele mai multe ori, uităm să scoatem carnea din congelator.

Dezgheţarea cărnii la cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde ne poate fi de un real ajutor atunci când vrem să dezgheţăm o bucată de carne rapid . Totuşi, această variantă nu este indicată, potrivit profesorului Costas Stathopoulus, de la Universitatea Abertay. Microundele încălzesc inegal carnea, ajungând ca unele suprafeţe să fie aproape gătite. Atunci când o să o puneţi la gătit anumite suprafeţe se vor arde, altele vor fi crude.
Pe anumite părţi, bacteriile vor începe să se înmulţească datorită căldurii. Oricum, dacă alegeţi să decongelaţi carnea la microunde, este indicat să începeţi să o gătiţi imediat ce o scoateţi din cuptor, scrie Gustarte.ro.

Decongelarea cărnii în apă sau la temperatura camerei

De departe, cea mai nesigură metodă de a decongela carnea este lăsarea ei la temperatura camerei sau scufundarea în apă fierbinte. Mijlocul va rămâne îngheţat, în timp ce partea de la suprafaţă va începe să colcăie de bacterii.
Stathopoulos spune că putem folosi totuşi apa pentru dezgheţat, cu condiţia ca aceasta să fie rece. Este o variantă mai rapidă decât lăsarea cărnii în frigider, dar si mai sigură decât microundele sau temperatura caldă.

Citește și:
Exclusiv! Inna: Nu am ţinut niciodată dietă, de două luni am renunţat la carne
Este necesar să mâncăm carne? Iată ce răspund oamenii de ştiinţă!
Dr. Mihaela Bilic: de ce e bine să pui suc de roşii în mâncărurile cu carne
Exclusiv Online - 08.01.2018
Taguri: carne, gatit, dezgheţare

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.