Pâinea de casă: unde greşeşti când frămânţi aluatul

Frământatul pâinii rămâne o artă şi necesită o tehnică specială. Dacă vreţi să obţineţi o pâine pufoasă şi bine crescută, e indicat să nu vă abateţi de la anumite reguli.
  • Publicat:
Pâinea de casă: unde greşeşti când frămânţi aluatul

Frământatul pâinii rămâne o artă şi necesită o tehnică specială. Dacă vreţi să obţineţi o pâine pufoasă şi bine crescută, e indicat să nu vă abateţi de la anumite reguli.

De ce nu a crescut pâinea?

Dacă pâinea nu creşte, înseamnă că aluatul nu a fost frământat suficient, iar glutenul nu-l poate lega. Nu trebuie decât să mai frămânţi puţin înainte de a da pâinea la cuptor pentru a pune glutenul în mişcare. Nici dacă frământăm prea mult pâinea nu va creşte frumos. Acest lucru se întâmplă când foloseşti un mixer. Dacă vezi că aluatul începe să se strângă în jurul paletei care mixează, opreşte aparatul.

Se întâmplă ca pâinea să nu crească suficient şi atunci când aluatul este lăsat prea mult la crescut. Data viitoare micşorează perioada în care îl laşi la dospit sau, dacă ştii că ai nevoie de mai mult timp înainte de a-l pune la cuptor, nu-l lăsa într-un loc călduros. Dacă vezi că este prea crescut, este bine să scoţi aerul din aluat, lovindu-l de câteva ori de masa de lucru şi apoi punându-l într-o tavă unsă. 

Uneori se întâmplă ca pâinea să nu îşi mărească volumul  pentru că temperatura din cuptor nu a fost suficient de puternică. Aluatul are nevoie de un şoc termic. Trebuie să preîncălzeşti cuptorul cu minimum 30 de minute înainte de a introduce pâinea, scrie Gustarte.ro.

Înainte de a fi pus la cuptor, aluatul trebuie să îşi dubleze mărimea iniţială.

Coaja groasă poate un fi semn că ai frământat prea mult aluatul sau ai scos tot aerul din el atunci când l-ai scos din vasul în care a dospit. Data viitoare poţi încerca să ungi vasul cu puţin ulei sau unt înainte de a pune aluatul la crescut. Trebuie să lucrezi cu el cu foarte mare grijă.

Dacă ai lăsat aluatul să crească prea mult, va avea o textură poroasă şi se va dezumfla atunci când vei vrea să îl porţionezi sau când îl pui la cuptor

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: