3 sfaturi pentru cuplurile care divorţează

Pentru a intelege si a trece mai usor peste o despartire este esential sa intelegeti trei elemente: modul in care s-a format acel cuplu, motivele care au dus la divort si resursele pe care va puteti baza pentru a reusi sa treceti mai usor peste trauma
  • Publicat:
3 sfaturi pentru cuplurile care divorţează

Pentru a intelege si a trece mai usor peste o despartire este esential sa intelegeti trei elemente: modul in care s-a format acel cuplu, motivele care au dus la divort si resursele pe care va puteti baza pentru a reusi sa treceti mai usor peste trauma

Modul de constituire al cuplului:

Din dragoste: s-au vazut, s-au placut si a aparut dorinta de a forma un cuplu. Limita este constituita de insasi sursa, astfel incat daca cei doi nu reusesc sa demonstreze si alte calitati ce pot consolida cuplul, atunci cand dragostea se va sfarsi, si cuplul se va desfiinta.

Din frica de singuratate. Daca frica de a nu ramane singura, sau plictiseala ingrozitoare de a nu avea cu cine sa vorbiti sau sa iesiti in oras va face sa treceti peste orice lipsa de calitati la partener, atunci cuplul se va forma dar va ramane de vazut daca veti reusi sa va descoperiti si dincolo de temeri, pentru a putea avea o viziune de viitor. Daca nu veti gasi acele calitati, plictiseala va reveni curand o data cu gandurile de despartire.

Dorinta de a pleca de acasa. Daca saturandu-va de parinti, ati gasit un partener ce pare si chiar enunta ca va avea grija de voi, ganditi-va ca veti forma un cuplu ce are doua radacini false. Fuga de parinti si promisiunile partenerului. Cautati cat mai curand si alte motive pentru a nu ramane prea curand singura.

Din prietenie. Deseori o prietenie sau o relatie colegiala duce spre ideea de cuplu. Si aici sunt aceleasi limite de care am vorbit si mai sus. Nu confundati calitatile prietenului sau colegului cu ceea ce veti avea ulterior intrand intr-o relatie serioasa.

Toate elementele de mai sus va pot face sa intelegeti unde ati gresit, ce se mai poate repara, daca se mai poate repara, iar daca nu, ce greseli sa nu mai faceti pe viitor.        

Motivele ce au dus la despartire:

V-a inselat. Daca este dovedit acest lucru, ganditi-va daca si cum puteti trece peste aceasta trauma. Daca sunt doar zvonuri, incercati sa aflatia adevarul. Oricum ati face este bine sa nu discutati cu prietenii despre drama prin care treceti din doua motive: este posibil sa va impacati cu partenerul iertandu-l iar prietenii sa nu il poata ierta. Al doilea motiv: nu sunt de specialitate, se pot satura de povestea voastra ce nu se mai termina sau sfaturile pe care vi le dau constau in c ear face ei, ceea ce este posibil sa nu va caracterizeze chiar 100%. Cel mai bine este sa apelati la un psiholog.

Familia de origine. A intrat foarte mult in viata voastra pana cand v-a sufocat. Se intampla des, si se pot gasi solutii daca doriti.

Prietenii  sau colegii toxici. Cei care au facut totul s ail tina cat mai departe de casa si de familie. Sau cei care i-au facut cunostinta si l-au incurajat sa intre intr-o  noua relatie.

Cariera. A atins o pozitie in firma ce il face sa se comporte autoritar acasa asa cum o face in cadrul companiei. Sau timpul afectat muncii este foarte mare, acasa mai vine doar sa manance, sa bea o bere, sa faca scandal sau sa se culce: “ca la un hotel…”

Lipsa viziunii sau preocuparilor comune. El isi dorea un copil, tu nu. El dorea sa mearga la mare, tu la munte, el vroia sa stea acasa in week end, tu vroiai la parintii tai. Daca preocuparile sunt mult prea diferite duc invariabil la nefericire sau la disolutia cuplului.

Viciile: drogurile, alcoolismul, o boala cronica sau o boala psihica. Toate acestea pot fi motive de vesnice certuri si nemultumiri ce il fac mai devreme sau mai tarziu pe unul sa renunte si sa plece.

Motivele care au dus la despartire va pot ajuta sa intelegeti unde, cum si cine a gresit. Deasemenea va pot ajuta sa intelegeti daca sunteti dispusi sa mergeti mai departe si eventual in ce conditii, astfel incat sa nu mai ajungeti in aceasta situatie. Tot in cadrul motivelor este bine sa discutam si despre modul in care are loc despartirea:

Divort urat; certuri, scandaluri, alcool, amenintari, batai.

Divortul din motive externe. Unul din parteneri si-a gasit o alta relatie si pleaca pur si simplu.

Divortul consensual: atunci cand ambii parteneri sunt de acord ca nu se potrivesc si ca relatia nu are nici un viitor pentru nici unul dintre ei.

Resursele. Resursele sunt foarte importante atunci cand vorbim de un divort. Ele sunt cele care o vor putea face sa treaca mai usor peste trauma ajutand-o sa isi recapete cat mai curand stima de sine si echilibrul personal. Astfel va putea sa isi traiasca viata in continuare bucurandu-se de fiecare zi si de ce nu, sa poata gasi un partener cat mai curand, fara sa se teama de trauma prin care a trecut. Resursele personale pot fi urmatoarele:

Psihologul. Este cel care va poate ajuta cel mai curand sa treceti peste trauma, pentru a va regasi bucuria de a trai si viziunea cea mai buna in care puteti face fata traumei dar si planurilor de viitor.

Copii. Daca aveti copii stiti bine ca responsabilitatea de parinte va va da energia si puterea de a infrunta orice. Zambetul lor va va inchide orice rana. Iar activitatile impreuna cu ei, va pot face sa uitati pentru un moment sau mai mult de evenimentele neplacute prin care ati trecut.

Familia de origine. Parintii au fost si va vor ramane parinti. Sfaturile si imbratisarile lor vor fi cel mai bun balsam pentru suflet. Totusi este bine daca sunt in varsta sa nu ii expuneti prea mult.

Prietenii. Sunt cei care stiu cel mai bine ce va bucura, ce va face placere si pot crea pentru voi cele mai frumoase planuri prin care sa va bucurati din nou de viata.

Cariera. Munca va poate face sa uitati macar pentru cateva ore de drama personala. Rezultatele muncii va pot motiva sa continuati iar energia negative provenita din divort va poate monta sa obtineti rezultate asa cum nu ati mai obtinut poate niciodata.

Activitatile sportive. Va detoxifica de toxinele materiale dar si de cele ale spiritului. Va poat face sa cunoasteti persoane noi si povesti de viata poate mai tragice decat cea prin care tocmai ati trecut. Astfel puteti vedea ca se putea si mai rau si alturi de noii prieteni sa va construiti noua personalitate.

Un animal de casa. Un caine sau o pisica va pot oferi un car de afectiune fara sa va ceara prea mult in schimb.

Concluzia poate fi urmatoarea: pentru a putea trece mai usor peste o despartire trebuie sa va cunoasteti mai bine, trebuie sa aveti incredere ca puteti avea grija in continuare voi si de copii si fara sprijinul partenerului. Deasemenea este bine sa aveti grija sa nu uitati niciodata indiferent de cat de mult v-ati iubi partenerul de propria libertate, de propriile interese de prietenii proprii sau hobby-uri Toate acestea, indiferent de circumstanta, vor putea constitui piatra de temelie a recastigarii increderii in fortele prorpii  si va pot face sa va schimbati viata bucurandu-va de toti si toate mai mult decat ati facut-o vreodata.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Codul bunelor maniere...în pat
Codul bunelor maniere...în pat
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”