Căsătorie vs. Concubinaj? Tu ce preferi?

Toate poveştile din copilăria ta se terminau cu “şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi“, asta după ce, evident, avea loc nunta ce dura trei zile şi trei nopţi.
  • Publicat:
Căsătorie vs. Concubinaj? Tu ce preferi?

Toate poveştile din copilăria ta se terminau cu şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi, asta după ce, evident, avea loc nunta ce dura trei zile şi trei nopţi.

Realitatea zilelor noastre este însă la fel de diferită precum zmeul de Făt-Frumos. Şi totuşi, ce este mai bine să alegi: căsătoria, fie ea cu nuntă ca în poveşti sau fără, sau traiul în comun neconsfinţit de o banală hârtie?

Dincolo de scăderea accentuată a natalităţii în România (deşi tendinţa este una la nivel european, nu una caracteristică nouă), nu se poate să nu fi observat că din ce în ce mai mulţi tineri aleg concubinajul în detrimentul unei ”căsătorii cu acte“. Lucru care spune multe despre felul în care lumea s-a schimbat de-a lungul anilor şi despre modul în care alegem să ne trăim viaţa, în ciuda canoanelor unei societăţi nu tocmai deschisă către situaţiile în care se încalcă legile ei scrise sau nescrise.

Dar dincolo de ”până ce moartea ne va despărţi“, ce alegeri ar trebui să facem pentru a avea  viaţa care pe care ne-o dorim? Am întrebat câţiva specialişti şi îţi vom aduce argumente care sperăm să te ajute în alegerea pe care va trebui să o faci la un moment dat.

De ce să alegi concubinajul?

Nu spune nimeni că parteneriatul civil în care ai decis să trăieşti este unul pe viaţă, dar câtă vreme l-ai ales, trebuie să îi subliniezi avantajele. ”Înainte de căsătorie este bine să îţi cunoşti partenerul suficient de bine pentru a nu avea surprize majore, aşa că este indicat să locuiţi împreună o vreme, să vă asumaţi responsabilităţi legate de casă, cheltuieli şi alte lucruri caracteristice traiului în comun“, spune psihologul Florin Niculescu.

Un alt aspect interesant al traiului în această formă este că nu ai tendinţa să îl iei pe cel de lângă tine ca pe un drept care ţi se cuvine, aşa că eşti mai atent la nevoile lui, eşti mai dispus să faci compromisuri, eşti mai inventiv şi eforturile pe care le faci sunt unele cât se poate de reale. Şi aceste lucruri se reflectă cel mai bine în viaţa sexuală. ”Când alegi să trăieşti împreună cu o persoană într-o uniune liberă consesuală, monotonia care afectează la un moment dat orice cuplu apare ceva mai târziu şi ambii parteneri fac eforturi pentru a scăpa de ea,“ spune specialistul nostru. Cu alte cuvinte, nu te doare non-stop capul când trebuie să faci sex şi nici nu te gândeşti cu groază că iar a venit ziua aceea din săptămână în care trebuie să te prefaci interesată de o partidă scurtă de amor între un meci de fotbal şi jurnalul de ştiri de la ora 11.

În plus, concubinajul îţi dă o stare de libertate (sau cel puţin iluzia ei) pe care o ceremonie oficială nu o poate egala. ”Nefiind în concordanţă cu normele sociale şi nefăcând ceea ce toţi cei din jurul tău consideră potrivit, senzaţia că-ţi trăieşti viaţa aşa cum vrei tu este una cât se poate de reală. La ea se mai adaugă şi faptul că înveţi să nu mai ţii cont aşa de mult de părerile celorlalţi, lucru care îţi dă o independenţă socială deloc de neglijat,“ spune sociologul Andra Ghiţă. În plus, este destul de relaxant să ştii că, dacă mâine viaţa ta nu-ţi mai convine, poţi pleca pur şi simplu, nu rămâi din obişnuinţă, sau pentru că aveţi rate la casă, o maşină de plătit şi doi copii minori în întreţinere.

La asta mai adaugă şi aşteptările pe care le ai de la o căsnicie, care pot fi unele extrem de nerealiste, mai ales că încep printr-o ceremonie în care promiţi dragoste veşnică, respect pe măsură şi să treceţi împreună peste orice, cum altfel, şi la bine şi la greu. Sigur că da, astăzi este foarte uşor să divorţezi, dar iluzia de libertate pe care o ai trăind fără hârtia care te face proprietatea în acte a altcuiva este unul dintre cele mai solide argumente în favoarea unei relaţii de concubinaj.

Argumente pro căsătorie

Ai auzit de multe ori mătuşi binevoitoare sau bunici îngrijorate spunând că trebuie să te căsătoreşti pentru a intra în rândul lumii, aşa că genul acesta de atitudine nu te mai miră de mult. Doar că , la fel ca şi în cazul familiilor monaparentale sau a relaţiilor dintre persoane de acelaşi sex, nu poţi să nu te întrebi de ce, dacă nu alegi modul convenţional în care faci lucrurile, tu eşti cel “defect“.

Dacă familia în care ai crescut este idealul tău în viaţă şi visezi încă din copilărie la nuntă ca în poveşti, casă mare şi copii care să-ţi lumineze viaţa, atunci căsătoria este pentru tine varianta cea mai simplă şi mai sigură pentru a-ţi atinge obiectivele. O căsătorie te protejează atât legal, cât şi afectiv, pentru că actul care o consfinţeşte pare a fi suficient de important pentru a te simţi în siguranţă.

“Avantajul de necontestat al căsătoriei este faptul că-ţi poţi face planuri pe termen lung, planuri care ar fi mult mai volatile în cazul unui concubinaj“, spune psihologul Florin Niculescu. ”Psihic, te simţi mult mai în siguranţă atunci când porneşti la drum alături de cineva cu care ştii că îţi vei petrece toată viaţa (sau cel puţin aşa speri),“ adaugă specialistul nostru. În plus, în cazul unui divorţ după câţiva ani de convieţuire eşti mai protejat şi material, deoarece toate bunurile pentru care aţi muncit împreună se împart, chiar dacă nu în cel mai obiectiv mod posibil.

”Un alt aspect deloc de neglijat într-o societate dominată de indivizi cărora le pasă mai mult de ceea ce cred şi spun cei din jurul lor decât de propriile valori şi convingeri este cel al integrării sociale, care are câteva componente esenţiale: termini o şcoală, ai un job stabil, te căsătoreşti, faci copii,“ spune sociologul Andra Ghiţă. ”Nu este de neglijat nici faptul că orice religie din lume blamează concubinajul şi este pro căsătorie, deşi acest aspect are o pondere din ce în ce mai mică în economia relaţiilor sociale,“ adaugă sociologul nostru.

Indiferent de convingerile tale, de modul în care ai fost crescut, de valorile care dau sens vieţii tale, un lucru este cert: nu există variantă greşită, ci doar aceea care ţi se potriveşte cel mai bine şi care te face fericit. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”