Despre dragoste, emoţii şi greşeli în relaţie

Ai simţit vreodată că partenerul tău reacţionează exagerat la ceva ce ai spus? Te-a suspectat că s-ar putea să fi făcut prea mare caz pentru o chestie măruntă?
  • Publicat:
Despre dragoste, emoţii şi greşeli în relaţie

Ai simţit vreodată că partenerul tău reacţionează exagerat la ceva ce ai spus? Te-a suspectat că s-ar putea să fi făcut prea mare caz pentru o chestie măruntă?

Oare îţi spun vreodată oamenii ”întotdeauna înţelegi greşit lucrurile pe care ţi le spun”? Îţi este greu să ierţi, chiar dacă cearta s-a sfârşit?

Dacă ai răspuns ”da” la oricare dintre aceste întrebări, este momentul ca noi două să avem o discuţie. Uneori, într-o relaţie, chiar dacă lucrurile merg bine, apar tensiuni şi conflicte chiar dacă nu par a avea o cauză în acea perioadă. În scopul de a înţelege pe deplin de ce relaţiile pot fi atât de dramatice, Dr. Barbara DeAngelis explică în cartea sa, ”Cum să faci dragoste tot timpul”, principiul lentilei amplificatoare”.

Fiecare dintre partenerii unui cuplu poartă după ei un mare sac de sentimente. Unele dintre aceste sentimente sunt foarte vechi, rămase acolo de când eraţi copii. De exemplu, se poate să păstrezi încă o supărare pe tatăl tău, care nu a ştiut cum să-şi exprime dragostea în copilăria ta. Alte sentimente sunt mai recente, cum ar fi supărarea că soţul tău nu ţi-a observat rochia cea nouă săptămâna trecută.

Aceste emoţii sunt diferite piese ale unui puzzle care defineşte unicitatea voastră. Dragostea este ca o puternică lentilă, care scanează toate zidurile voastre emoţionale în căutarea emoţiilor care zac înăuntru şi necesită să fie exprimate şi eliberate. A fi iubită de cineva îţi oferă un sentiment de siguranţă şi securitate. Încrezătoare în această siguranţă, te poţi aventura afară din tine însăţi pentru a te conecta cu iubitul tău. Însă, pe drumul către afară, vei întâlni zidurile pe care le-ai aşezat în jurul inimii pentru protecţie. Cu cât te apropii mai mult de partener, cu atât mai multe din sentimentele neexprimate şi reprimate vor ieşi la suprafaţă.

Cum să-ţi demolezi acele ziduri din jurul inimii

Indiferent dacă zidurile tale emoţionale au fost create suprimând nevoia de companie sau ascunzând cât de mult ţii la cineva au acelaşi efect: te izolează de unicul lucru care ar face existenţa lor inutilă, puterea vindecătoare a dragostei. Când trăieşti în spatele zidurilor de protecţie emoţională, îţi sacrifici o libertate foarte importantă: libertatea de a iubi oricând doreşti să o faci. Viaţa ta este guvernată de teama de respingere, teama de a pierde, teama de singurătate. Toate aceste ziduri care te separă de ceilalţi, te separă de asemenea de tine însăţi şi, în mod natural, face tot mai dificil să te iubeşti şi să te placi pe tine. Probabil că cel mai mare sacrificiu pe care îl faci când îndepărtezi dragostea din viaţa ta este sacrificarea trăirii unei vieţi pline de sentimente. Majoritatea depresiilor, a plictiselii sau a nemulţumirilor pe care le trăiesc oamenii în decursul vieţii au sursa în suprimarea sentimentelor.

Tot ce poţi să simţi, poţi să vindeci

Prin absenţa sentimentelor, te izolezi singură de alţii şi de tine. Te simţi amorţită şi te trezeşti captivă, singură cu gândurile tale. Prin sentimente, viaţa devine spontată şi incitantă. Fără sentimente, spiritul tău nu are nicio şansă să iasă afară şi să-şi exprime tot geniul şi strălucirea sa.

Cu cât simţi mai mult, cu atât devii mai vioaie

Dacă priveşti vieţile multor genii creative, vei vedea că acestea sunt pline de pasiuni şi sentimente intense. Lăsând dragostea să iasă la suprafaţă, te poţi simţi în siguranţă pentru a lăsa şi mai mult din tine însăţi să iasă la suprafaţă: să creezi, să îţi încerci norocul, să încerci ceva nou şi, cel mai important, SĂ IUBEŞTI!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Infidelitatea în cuplu, deal-breaker?
Infidelitatea în cuplu, deal-breaker?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân