Dosarul infidelităţii. De ce apare şi cum se răsfrânge asupra cuplului

Singurătarea resimţită în relaţie îl face pe cel de lângă noi să aleagă un alt drum. Acesta nu este însă singurul motiv, consideră psihologul Radu Leca, pentru care bărbaţii devin infideli.
  • Publicat:
Dosarul infidelităţii. De ce apare şi cum se răsfrânge asupra cuplului

Trădat de propria nevoie de a reprezenta ceva pentru cineva. Pentru cine sunt important? Iar când răspunsul întârzie să apară, începe căutarea. Căutarea? Da! Căutarea de relaţii! Infidelitatea.

Barbaţii înşală fiindcă nu îşi recunosc propria valoare, după cum spune psihologul Radu Leca pentru CSID, sau mai avem un răspuns, din vanitate.

,Bărbaţii nu cred în monogamie şi nici în singurătate. Există o expresie des folosită de barbaţii trecuţi de 40 de ani, ce încearcă să rememoreze cât mai fidel tinereţea: Mă simt singur chiar şi însurat’’.

Singurătarea resimţită în relaţie îl face pe bărbat să aleagă un alt drum. Acesta nu este însă singurul motiv:
,,După 40 de ani, toţi bărbaţii seamănă între ei. Subiectul copiază un model dat. Din punctul meu de vedere, infidelitatea se transmite de la tată. Dacă modelul parental, care are o valoare lăudativă, are şi o latură infidelă, copilul repetă asta. Când eşti părăsit la 5 ani de tată, iar mama îţi spune: Iubirea mea, tatăl tău a plecat cu o altă femeie, cu siguranţă, când vei ajunge la 16 ani, vei încerca să vezi cum este să fii infidel, doar aşa era şi tată tău”, afirmă psihologul Radu Leca. 

Ce simte partenerul care este înşelat?

Trădare.,,Simţi cum aluneci într-o prăpastie fără fund. Simţi aerul cum şuieră în urechile tale, simţi hainele cum ţi se lipesc de corp. Îţi simţi picioarele moi. Înclini capul într-o parte. Şi presiunea creşte. Trădarea este cel mai complex sentiment ce îl poate simţi cineva. Din trădare au fost comise crime’’, adaugă psihologul.

Partenerul înşelat pierde tot: echilibrul, armonia, conceptul de familie. Ce face după ce tot viitorul lui a dispărut?

,,Începe o serie de greşeli, mari şi mici, ce îl transformă într-o paria, după care le dovedeşte tuturor din jur, apropiaţi şi rude, cât de special este, răzbunându-se…pe el. Dacă este gras, se înfometează, dacă este alcoolic, devine obsesivo-compulsiv, dacă este tipicar, devine neîngrijit şi tot aşa. Cei trădaţi se răzbună pe ei înşişi, crezându-se vinovaţi de infidelitatea partenerilor”.

Când se aruncă într-o aventură, femeia caută să simt lucruri noi, despre care crede că o vor face fericită. ,,Femeia testează, gustă şi miroase, ulterior se aruncă cu totul într-o relaţie, indiferent de cât de complicată este. Cele mai sensibile relaţii sunt cele cu bărbaţi căsătoriţi. Cel mai teribil duşman pe care ţi-l poţi face, tratându-l cu refuz, este femeia căsătoria. Ea nu mai are ce pierde. Are totul acasă, organizat după propria dorinţă. Pur şi simplu îşi doreşte şi altceva, lipsit de complicaţii. Pe femeie nu o atrage orgasmul avut în afara relaţiei, ci gesturile mărunte ce lipsesc din relaţia de bază’’, subliniază psihologul Radu Leca.

Care sunt cauzele ce pot duce la infidelitate? Unde greşesc partenerii?

,,Pe primul loc este lipsa de atenţie, urmează alcoolul, bătăile, sexul prost, drogurile legale şi ilegale, tipicurile, familia, copiii, casa în care locuiesc, religia.

Greşeala partenerilor începe cu lipsa de comunicare. Degeaba partenerii sunt apropiaţi fizic dacă nu comunică.

Lipsa de comunicare duce la îndepărtare şi lipsă de atenţie. Când nu mai eşti atent la partenerul de cuplu, cineva sau ceva există în locul lui’’, mai spune specialistul.

Timpul pe care cei doi îl petrec împreună poate fi, uneori, esenţial. Calitatea este cea care face diferenţa. Nu este important să existe cantitate. Din 18h de activitate, 17 să fie împreună. Momentele acelea înseamnă comunicare, atenţie, gingăşie, afecţiune.
Dacă şi timpul se împarte corect: 20% către cuplu, 80% către familie, atunci relaţia are şanse de reuşită în timp. Cu siguranta îi mai vedem împreună şi peste 30 de ani. Partenerii de cuplu au fost corecţi, atât cu ei, cât şi cu cei din jur.

,,Când înşală, bărbatul miroase a frică şi minciună”

De multe ori, semnele că cel de lângă noi are o altă viaţă paralelă sunt mai mult decât evidente. Primul semnal: lipsa timpului.  ,,Programul devine prea încărcat pentru ca noi să ne mai regăsim în el. După modelul: ,,Dragule unde eşti, te aştept acasă cu masa pusă, copiii au făcut brioşe pentru noi. Scumpa mea, încă nu am plecat de la serviciu, strâng împreună cu „Ioana” actele pentru contabilitate.

Când înşală, partenerul îşi schimbă mirosul. Miroase a frică şi minciună. Este un miros cunoscut doar de cei ce au trecut prin despărţiri. Nu trebuie să cautăm urme de ruj pe cămaşă, trebuie să mirosim cămaşa. Parfumul este schimbat. Timp nu mai are pentru noi. Atenţia este zero. Trăieşte într-o lume în care noi nu mai avem ce căuta”, subliniază psihologul Radu Leca.

Când doi oameni se iubesc cu adevărat, ei nu mai pot face nici dragoste, dar nici sex, cu alţi parteneri

Adulterul reprezintă un eşec comun pentru un cuplu,,Aventura poate fi catalogată drept prostie, dar nu este decât un act de nesupunere. O  revoluţie a propriei impotenţe emoţionale. Aflaţi în cautarea propriei valori, atât bărbaţii, cât şi femeile, înşală. În momentul actului nu simt că înşală, ci că îşi reafirmă valoarea.

Nu se gândesc că reafirmarea valorii lor înseamnă durere pentru partenerul de cuplu. Nu vorbim aici despre sex. Sexul este doar o manifestare, o formă de dominare, aici vorbim despre sentimente. Când doi oameni se iubesc cu adevărat, ei nu mai pot face nici dragoste, dar nici sex, cu alţi parteneri’’, ne spune Radu Leca.

Momentul trădarii este extrem de delicat. Ambii parteneri de cuplu au nevoie să experimenteze ulterior momentele de ceartă şi furie sau să ceară ajutorul unui psiholog.

Cu toate astea, aventura nu poate fi socotită o greşeală. ,,Bărbaţii nu se împiedică şi cad, şi nici femeile. În lipsa comunicării, apare aventura. Vedeţi, până şi numele actului de trădare are o scuză. Cuvântul aventură. Practic se numeşte aşa fiindcă cineva se descoperă. Putem face aici chiar şi o glumă: Dragule, ne vedem diseară? Iubirea mea, sunt în aventură, dar nu uita, mă reîntorc mereu la tine, afirmă psihologul Radu Leca.

Atunci când suntem trădaţi, tot universul nostru se reduce la firele de praf. Toată investiţia noastră psiho-cognitivă dispare. Sistemul nostru de valori se alterează, la fel şi viaţa.

Când pornim la drum alături de cineva conştientizăm, gândindu-ne la poveştile auzite, că o să vină şi momentul critic. Întrebarea este cum ne pregătim pentru acea zi? Ce trebuie să gândim, să spunem şi cum trebuie să reacţionăm când aflăm că nu mai suntem numărul 1 din punct de vedere sexual şi emoţional? În general, oamenii se îndreaptă către biserică, dar când răspunsurile nu se aud îşi pot găsi alinare în cabinetul unui psiholog.

7 sfaturi pentru ca partenerii să nu ajungă la infidelitate:

  • Comunicare;
  • Timp de calitate petrecut împreună la fiecare final de săptămână;
  • Sex de calitate, ce obligatoriu conţine preludiu şi postludiu;
  • Călătorii realizate în cuplu şi familie;
  • Momente de manifestare publică şi privată a tandreţii;
  • Dimineţi de weekend în care gătesc împreună;
  • Cel puţin o vorbă bună, seara, la culcare, pentru că atunci uităm de reproşuri. Reproşurile sunt constructive, dar nu seara.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”