Relaţii virtuale – ghid de utilizare

Sunt sanatoase relatiile de dragoste virtuale? Unde pot duce? Ce riscuri exista? Cum ne intoarcem la realitatea. Am stat de vorba cu psihoterapeutul Constantin Cornea.
  • Publicat:
Relaţii virtuale – ghid de utilizare

Să ridice mâna sus cine nu s-a îndrăgostit cel puţin o dată de o persoană cunoscută pe internet. Să ridice mâna sus, cine nu a simţit fluturi în stomac atunci când căsuţa de mesaje arăta un mesaj nou.

Să spună drept, cui nu i s-a înnegurat ziua când a văzut o postare “nelalocui” ei pe wall-ul sufletului pereche virtual? Să ridice mâna sus, cine nu a avut moment în care s-a simţit mai confortabil, mai înţeles, mai real în lumea virtuală decât în cea reală? Să ridice mâna sus cine nu a fost dezamăgit de realitatea de dincolo de avatar?

Suntem din ce în ce mai prinşi de realitatea virtuală. Şi de ce nu am fi? Este controlată, este colorată, arată doar ce e mai bun şi mai frumos în peste 90% din cazuri. Şi noi? Noi arătăm exact ce vrem, când vrem şi cum vrem. În jurul nostru, observăm tot mai mulţi oameni singuri, tot mai mulţi oameni trişti. Şi mulţi se plâng de asta.

Însă, trebuie să recunoaştem, preferăm de multe ori să ne conectăm la reţele sociale. Au început să ne curgă prin vene. Găsim aici de toate. Inclusiv dragoste. Procentul cuplurilor care s-au cunoscut pe online creşte de la un an la altul, lucru absolut normal având în vedere puternica ascensiune a internetului. Oricum puţini din cei care se conectează la internet nu pun în cui ce respiră, ce mâncă, ce iubesc, ce urăsc, despăriţirile, căsătoriile, călătoriile.

Vorba unui prieten: “Pe Facebook ne îndrăgostim, pe Facebook divorţăm.” Devine perfect normal să ne conectăm şi sufletele pe internet cu cel/cea care corespunde tiparului nostru.

Cât despre chimie? Ea rămâne de stabilit, după proba întâlnirii faţă în faţă.

Şi totuşi la ce riscuri ne supunem punându-ne sufletul pe o “tavă online”?

Am stat de vorbă despre acest subiect cu psihoterapeutul Constantin Cornea.

CSÎD: Ultimii ani sunt caracterizaţi de expansiunea reţelelor sociale şi a relaţiilor virtuale. Sunt sănătoase “relaţiile de dragoste” virtuale?
Psihoterapeut Constantin Cornea: Depinde în funcţie de fiecare persoană în parte. Putem spune că sunt trei categorii de persoane. Prima categorie este formată din cei care îşi găsesc astfel fericirea. A doua categorie este formată din cei care se mint, crezând că au o relaţie atunci când stau doar de vorbă pe net cu cineva. În cea de a treia categorie îi putem găsi pe aceia care au cunoscut pe cineva pe site dar au rămas dezamăgite de realitate, care nu mai corespunde cu imaginea pe care şi-o făcuse anterior, până să se cunoască personal.

CSÎD: Este adevărat că te poţi îndrăgosti cu adevărat de o persoană aflată pe partea cealaltă a unui monitor rece ori a ecranului unui smart-phone?
Psihoterapeut Constantin Cornea:
Bineînţeles că poate fi adevărat. De fapt unii oameni se îndrăgostesc de dragul sentimentului mai mult decât de o persoană anume. Ecranul îţi oferă posibilitatea de a-ţi contura imaginea în funcţie de propriile dorinţe. Problemele apar ulterior când descoperim că imaginea construită de mintea noastră nu corespunde cu realitatea…

CSÎD: În ce capcane reale pot cădea cei care se îndrăgostesc virtual?
Psihoterapeut Constantin Cornea:
Capcanele pot fi grave sau mai puţin grave. Mediul virtual se ştie că reprezintă o pepinieră pentru cei care practiceă comerţul cu carne vie, de distribuitorii de droguri sau persoanele cu probleme psihice până la persoanele căsătorite care caută doar aventuri.

CSÎD: Ce avantaje au prieteniile virtuale (sunt oamenii mai sinceri?)
Psihoterapeut Constantin Cornea:
Nu putem generaliza atunci când vorbim de o masă atât de mare de oameni care discută pe internet. Putem doar să ne gândim la cât de sinceră poate fi o prietenie care se bazează doar pe mediul virtual…

CSÎD: Cum ne întoarcem la realitate, de multe ori “crudă” şi neinteresantă?
Psihoterapeut Constantin Cornea: Căutând în viaţa reală ceea ce căutăm pe internet. Numai că, în această situaţie avem nevoie de un exerciţiu al sincerităţii faţă de propria persoană şi de propriile aşteptări.

CSÎD: Cum îi putem ajuta pe cei din jurul nostru care au “căzut” in mrejele relatiilor virtuale?
Psihoterapeut Constantin Cornea:
În primul rând încercând să vedem de fapt ce caută ei. Pentru că, mai apoi, să încercăm să le îndeplinim acele aşteptări dar numai în cazul în care se potrivesc felului nostru de a fi. Dar dacă descoperim faptul că internetul reprezintă o interfaţă a minciunii pentru prietenii noştri este bine să îi îndrumăm spre un psiholog.

CSÎD: În economia unei vieţi, au şi acest tip de relaţii virtuale sensul lor?
Psihoterapeut Constantin Cornea:
Bineînţeles că au. Ne pot oferi mai multă mobilitate pentru imaginaţie şi comunicare fără să fim nevoiţi să ne deplasăm. Deci putem câştiga timp, experienţe noi, informaţii utile, dar şi să cunoaştem persoane noi pe care altfel nu le-am putea descoperi.

CSÎD: Care este diferenţa într-o relaţie de tip virtual şi o relaţie reală?
Psihoterapeut Constantin Cornea:
Diferenţa între o relaţie virtuală şi una reală este simplă. Palpabilitatea în primul rând. Mai apoi putem vorbi despre faptul ca o relaţie reală trăieşte, se schimbă transformând ambii parteneri, uneori se desface iar alteori evoluează spre o familie, copii…
O relaţie virtuală te poate învăţa să minţi şi să te minţi. De asemenea te fereşte de relaţiile reale care îţi pot aduce experienţe reale. Astfel se pot naşte boli psihice, sau aşteptări nerealiste de la oamenii din viaţa reală.

CSÎD: De ce nu ne-am mai ascunde în spatele unui avatar?
Psihoterapeut Constantin Cornea:
Pentru că viaţa reală presupune experinţă, evoluţie, transformare, sinceritate. În spatele avatarului putem ajunge să trăim doar experienţe imaginare. Iar imaginaţia în lipsa realităţii poate conduce la tulburări psihice. Avatarul, ca de altfel oricare alt instrument trebuie folosit cu moderaţie, nu trebuie să înlocuiască realitatea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”