10 beneficii nebănuite ale sexului

Sexul poate avea numeroase beneficii pentru organism, iar lipsa lui ne poate schimba total trăirile sau ne poate împrieteni cu depresia, cel puţin asta cred specialiştii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
10 beneficii nebănuite ale sexului

Sexul poate avea numeroase beneficii pentru organism, iar lipsa lui ne poate schimba total trăirile sau ne poate împrieteni cu depresia, cel puţin asta cred specialiştii.

În general, manifestarile erotice sunt primele afectate de stres.  „Într-un cuplu dominat de stres, certurile înlocuiesc orgasmul. Manifestările sunt următoarele: irascibilitatea, nerabdare, lipsa de obiectivitate, credinţele personale conduc cuplul către certuri, anxietate, nelinişte interioară, lipsa puterii de concentrare, comportamentul în cuplu devine ostil, dezechilibrul afectiv se înstaurează, insomniile apar.

Viaţa sexuala este lezată. Raporturile intime scad de la 3-5 pe săptămână la 1 pe săptămână şi în conformitate cu evoluţia stresului la un raport pe lună. Cuplul moare”, precizează psihologul Radu Leca pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Sexul poate fi cel mai constructiv şi satisfacător aspect al existenţei noastre, dar şi o armă letală.

 „Sexul poate da viaţă şi poate lua viaţă, dacă vorbim despre responsabilitatea persoanei care foloseşte aceasta magie, pentru că trebuie să ţinem întotdeauna cont de importanta protecţiei în acest sens”, adaugă psihologul Simona Grigore.

Reproducerea. Sexul menţine viaţa, rasă umană.  „Principalele guverne ale lumii sprijină sau descurajează actul sexual cu scopul reproducerii în funcţie de cifra populaţiei lor din acel moment.

În concepţia unora, actul sexual ideal implică atât reproducerea, cât şi plăcerea fizică”, susţine psihologul Simona Grigore pentru Ce se întâmplă, doctore?

Exprimarea iubirii:  „Atunci când cuvintele au făcut deja tot ce se putea, conexiunea emoţională care rezultă din fuziunea a două corpuri şi spirite poate fi cel mai profund mod de a spune “te iubesc”. Această metodă tinde să dispară în cuplurile delungă durată dacă nu este întreţinută cu grijă, iar căsătoria nu este o condiţie prealabilă”, mai spune psihologul Simona Grigore.

Sexul de plăcere, fără a fi implicat într-o relaţie, a căpătat în timp o reputaţie proastă.  „Acesta este făcut pentru împărtăşirea de moment a unei experienţe fizice şi emoţionale. Tinerii sunt dintre cei mai deschişi acestei forme de sex, iar ceilalţi poate practică sau îşi doresc în secret să se întâmple”, susţine specialistul.

Autocunoaşterea – realizată prin practică atât în cuplu, cât şi în singurătate, rămâne un aspect important.

 „Sunt biblioteci întregi cu argumente strânse împotriva sexului de plăcere, dar partea bună este că, în zilele noastre, a început să existe din ce în ce mai mult educaţie sexuală,  mai ales în şedinţele de psihoterapie.

Părinţii încă privesc sexul ca fiind un subiect tabu, iar asta reprezintă un obstacol important în calea obţinerii de plăcere din sex”, susţine Simona Grigore.

Dacă specialiştii şi-ar petrece mai mult timp vorbind despre filosofia orgasmului, am avea o lume mai putin încruntată.

Frecvenţa actului sexual sporeşte intensitatea senzaţiilor.  „Cu cât acumulezi mai multă stimulare sexuală, cu atât aprinzi mai multe celule nervoase din creier. Acest lucru sporeşte imens intensitatea experienţei sexuale.

Cu cât senzaţiile sunt mai aproape de creier, cu atât mai puternic este efectul lor, ca rezultat al acţionării nervilor cranieni. Aceştia au o contribuţie semnificativă la plăcerea obţinută din sex”, mai spune psihologul.

Tensiunea este transformată în energie.  „După cum ştie oricine l-a experimentat, orgasmul este o degajare imensă de energie, o adevărată explozie de căldură, pulsaţii, spasme musculare, sudoare şi plăcere, uneori insuportabilă. Această plăcere vine dintr-o acumulare treptată de tensiune care se transformă în energie în punctual culminant – o energie eliberatoare de poftă de viaţă sau relaxare profundă. Oxitocina eliberată în timpul orgasmului aduce un somn profund şi odihnitor”.

Sexul este un joc – componenta ludică implică flirtul, glumele, râsetele. Uneori, chiar intense momente de dramă şi emoţii.  „La început, misterul este cel predominant, dar acesta poate fi adus si ulterior în relaţia de cuplu, cu puţină imaginaţie si deschidere de ambele părţi, prin diverse scenarii sau alte fantezii exprimate de comun accord”, afirmă Simona Grigore.

Sexul consolidează relaţia şi îmbunătăţeşte considerabil sănătatea, crescând speranţa de viaţă. “Orele de somn profund au fost asociate şi cu alte beneficii pentru sănătate: menţinerea unei tensiuni arteriale mai bune sau păstrarea unei greutăţi optime. Astfel, putem vedea alţi ochi faptul că partenerul ar vrea să adoarmă aproape imediat după finalizarea actului sexual şi îţi vei da voie să te bucuri şi tu de acest aspect”.

Sexul aduce atât beneficii fizice, cât şi psihice. “Atunci când activităţile obisnuite cu scop de relaxare nu-şi mai fac efectul, iar exerciţiile de respiraţie nu aduc suficientă linişte, deşi poate părea ultimul lucru la care ne-am putea gândi, sexul ajută infinit”, precizează psihologul Simona Grigore pentru CSID.

În timpul interacţiunii sexuale, corpul produce dopamina, iar această substantanţă acţioneză  împotriva stresului. “Combaterea  anxietăţii aduce numeroase beneficii pentru organism şi previne dezvoltarea anumitor afecţiuni, precum bolile de piele,metabolice sau cardiovasculare .

Imaginea sau stima de sine se consolidează  prin existenţa unei vieţi sexuale, iar sexul grozav începe cu încrederea în sine”, mai spune specialistul.

Sexul reduce durerea. “Dacă în momentele în care simţim durere sau o anxietate maximă încercăm să ne gândim la o experienţă sexuală memorabiliă, observăm că folosind această ancora vom putea suporta mult mai uşor senzaţiile neplăcute.

Dacă putem avea relaţii sexuale în timp ce avem o durere, vom vedea că oxitocina, responsabilă şi pentru creşterea nivelului de endorfine din sânge, este un fenomen considerat ca fiind cea mai naturală modalitate de control pentru durere”, mai spune psihologul Simona Grigore. 

Flirtul, actul sexual şi toate evenimentele care duc la el sunt fascinante şi dau vieţii noastre cotidiene mult din vioiciunea, bucuria şi zâmbetul ei.

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
5 lucruri care îţi afectează penisul
5 lucruri care îţi afectează penisul
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”