3 boli cu transmitere sexuală care-ţi pot strica vara

Vine vara peste noi, iar riscul unui contact sexual neprotejat creşte incredibil de tare - cine să mai ţină cont de prezervativ în nopţi fierbinţi pe plajă, între atâţia necunoscuţi atrăgători, cu tentaţia uriaşă a unei aventuri estivale. Intru eu în rolul doctorului sau, şi mai bine, al mamei (sau bunicii, depinde câţi ani ne despart) bătătoare la cap şi vă spun că dacă vă jucaţi cu protecţia, vă jucaţi cu viaţa.
  • Publicat:
  • Actualizat:
3 boli cu transmitere sexuală care-ţi pot strica vara

Vara, riscul unui contact sexual neprotejat creşte incredibil de tare – cine să mai ţină cont de prezervativ în nopţi fierbinţi pe plajă, între atâţia necunoscuţi atrăgători, cu tentaţia uriaşă a unei aventuri estivale.

Intru eu în rolul doctorului sau, şi mai bine, al mamei (sau bunicii, depinde câţi ani ne despart) bătătoare la cap şi vă spun că dacă vă jucaţi cu protecţia, vă jucaţi cu viaţa.

E greu să înţelegi aşa cum trebuie riscurile bolilor cu transmitere sexuală atunci când îţi sunt înşirate într-o revistă colorată pe care o citeşti, poate, pe o terasa însorită. Le-aţi da, probabil, altă greutate dacă aţi vorbi cu oameni ale căror destine au fost iremediabil schimbate de o clipă de pasiune în care nimic altceva n-a mai contat.

Dramele femeilor care trag ani întregi de o infecţie cu HPV, de pildă, (dacă nu sunt chiar învinse de ea) sau cele ale cuplurilor care şi-au pierdut şansa de a avea un copil din cauza unor BTS-uri luate la un moment dat al vieţii lor sexuale. Ştiaţi că 60% dintre femeile infertile au avut cândva o infecţie cu transmitere sexuală? E vară, e cald, e frumos, hormonii ne îndeamnă la sex mult, trăiţi clipa, dar trăiţi-o cu capul pe umeri!

Parşivul HPV

Un virus cu aproximativ 100 de feţe – cam atâtea tipuri are – care fie ne poate lăsa în pace, deşi îl avem în organism, fie ne poate înfrânge – tipurile 16 şi 18 sunt legate de grosul cazurilor de cancer de col uterin. Cancer la care România este fruntaşă în Uniunea Europeană. Îl luăm prin contact sexual, se poate strecura în viaţa noastră fără niciun fel de simptom (doar tipurile considerate cu risc cancerigen scăzut au simptome neplăcute), iar la un Papanicolau de rutină – îl faceţi cel puţin o dată pe an, da? – aflăm şi de infecţie, şi de urmările ei, mai mari sau mai mici. Pot fi de la uşoare modificări celulare, la necruţătorul diagnostic de cancer. Merită să riscaţi?

Bacteria Chlamydia trachomatis 

Nesuferita care ne dă chlamidioza, o infecţie luată prin, aţi ghicit, tot act sexual neprotejat. Şi această infecţie este extrem de discretă – 75% dintre femeile infectate şi 50% dintre bărbaţi, nu au niciun simptom. Bacteria îşi vede însă liniştită de treabă şi aşa a reuşit să fie recunoscută ca bacteria infertilităţii. Poate „astupa” trompele uterine, în cazul femeilor şi poate duce la azoospermie (absenţa spermatozoizilor) în cazul bărbaţilor. Tot nu vă pasă?

Infecţia cu gonococ

Gonoreea, pe înţelesul tuturor, face şi ea parte din grupul bolilor cu transmitere sexuală care se strecoară tiptil în vieţile noastre. Şi în cazul ei, simptomele la femei lipsesc sau nu sunt atât de importante încât să fie luate în seamă. Nemarcată şi netrată, infecţia se răspândeşte şi duce la boala inflamatorie pelviană care se leagă tot de infertilitate. La bărbaţi este un pic mai simplu – infecţia le ei este depistată mai uşor şi, odată tratată, fertilitatea îşi revine. Femeile însă, nu pot spune acelaşi lucru. Şi atunci, mă întreb: mai pot spune ele că e în regulă sexul neprotejat?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”