Testosteron scăzut la bărbaţi: simptome, cauze şi tratament

Testosteronul este cel mai important hormon masculin şi are un rol esenţial în menţinerea libidoului şi a masei musculare, precum şi în păstrarea rezistenţei oaselor. Totodată, testosteronul ajută la echilibrarea stării emoţionale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Testosteron scăzut la bărbaţi: simptome, cauze şi tratament

Testosteronul este cel mai important hormon masculin şi are un rol esenţial în menţinerea libidoului şi a masei musculare, precum şi în păstrarea rezistenţei  oaselor. Totodată, testosteronul ajută la echilibrarea stării emoţionale. 

Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul acestui hormon scade, iar simptomele nu întârzie să apară: căderea părului, lipsa de interes faţă de sex şi creşterea sânilor sunt doar câteva dintre semnele care anunţă o scădere a testosteronului în organism.

Simptome testosteron scăzut

Reducerea nivelului de testosteron este o etapă firească din viaţa oricărui bărbat, care poartă numele de „andropauză” sau „menopauză masculină”. Chiar dacă majoritatea bărbaţilor nu se confruntă cu simptome supărătoare, există şi situaţii când scăderea nivelului de testosteron poate cauza diverse neplăceri, cum ar fi schimbările de dispoziţie, bufeurile şi pierderea dorinţei de a face sex.

Cele mai frecvente simptome ale reducerii nivelului de testosteron constau în: căderea părului, pierderea masei musculare, reducerea dimensiunii testiculelor şi mărirea sânilor.

Chiar dacă afecţiunile osoase, în special osteoporoza, „preferă” cu precădere femeile, asta nu înseamnă că bărbaţii sunt feriţi de astfel de probleme. Reducerea nivelului de testosteron poate duce la subţierea şi slăbirea oaselor, care sunt mai predispuse la fracturi.

Însă de departe cel mai deranjant aspect referitor la scăderea testosteronului este acela că bărbaţii îşi pierd dorinţa de a face sex sau, mai rău, nu reuşesc să îşi păstreze mult timp erecţia.

Lipsa de concentrare, de energie şi  schimbările bruşte de dispoziţie sunt alte semne care dau de gol un nivel redus al testosteronului. Dar trebuie urmărite cu atenţie astfel de simptome, deoarece pot ascunde şi alte probleme, cum ar fi anemia, depresia, tulburările de somn sau afecţiunile cronice.

Odată cu reducerea nivelului de testosteron, bărbaţii îşi pot lua adio de la ideea de a mai fi tătici, pentru că acest hormon ajută la producerea spermei.

Cauzele scăderii nivelului de testosteron

Cea mai frecventă cauză a pierderii testosteronului rămâne vârsta înaintată, însă există şi alte afecţiuni care pot grăbi acest proces, cum ar fi:

  • Diabetul zaharat de tip 2
  • Afecţiunile renale sau hepatice
  • Bronhopneumopatie obstructivă cronică
  • Afecţiuni ale glandei pituitare
  • Leziuni la nivelul testiculelor

De asemenea, radioterapia, chimioterapia şi medicamentele pe bază de steroizi pot contribui la reducerea nivelului de testosteron în organism.

Când ar trebui să mergi la medic

Dacă prezinţi simptomele descrise mai sus – disfuncţii erectile, pierderea libidoului, reducerea cantităţii de spermă, căderea părului, pierderea masei musculare şi scăderea în înălţime –, mergi la medic pentru un set de investigaţii complete. Acesta îşi va da seama dacă lipsa testosteronului se face vinovată de toate aceste probleme.

În vederea stabilirii unui diagnostic precis, analizele de sânge sunt edificatoare. Medicul va preleva o probă de sânge dimineaţa devreme, atunci când nivelul de testosteron se presupune că este maxim. Valorile normale variază de la 300 la 1.000 ng/DL. E posibil ca medicul să solicite şi o a doua analiză de sânge, înainte de a pune diagnosticul de „testosteron redus”.

Tratament pentru testosteron scăzut

Trebuie să ştii că există suplimente cu testosteron care te pot ajuta dacă te confrunţi cu această problemă. Acestea îţi vor fi prescrise întotdeauna doar de medic şi numai după stabilirea cu certitudine a doagnosticului, precum şi după prezentarea riscurilor şi a beneficiilor survenite în urma unui tratament hormonal. Medicul urolog sau endocronolog este cel care se ocupă de această problemă.

Terapia de substituţie hormonală cu testosteron

În cazul în care ai nevoie de tratament hormonal pentru ameliorarea simptomelor, medicul îţi poate recomanda fie suplimente, fie injecţii cu testosteron, fie geluri sau plasturi care au rolul de a creşte nivelul acestui hormon.
Studiile arată că suplimentele cu testosteron ajută la întărirea masei musculare, protejează oasele şi îmbunătăşesc viaţa sexuală, dar efectele pot varia în funcţie de fiecare individ.

Pe de altă parte, injecţiile cu testosteron sunt mai ieftine, dar pot fi mai dureroase. Acestea trebuie făcute conform indicaţiilor medicului, dar există riscul ca în intervalul dintre două injecţii nivelul de testosteron să fluctueze.

Gelurile şi plasturii sunt mai uşor de folosit, deoarece se aplică direct pe piele, dar eliberează testosteron treptat în sânge, deci efectul este lent, iar în anumite cazuri pot fi semnalate reacţii adverse, precum mâncărimi, iritaţii şi pustule.

Comprimatele cu testosteron se administrează o dată la 12 ore şi eliberează lent testosteron, dar pot cauza un gust amar în gură, iritaţii, inflamarea gingiilor şi dureri de cap.

Trebuie precizat şi că terapia de substituţie hormonală cu testosteron poate duce la diverse afecţiuni, cum ar fi: creşterea numărului de celule roşii sangvine, apnee de somn, creşterea în dimensiuni a prostatei şi apariţia acneei.

Riscurile şi beneficiile tratamentelor cu testosteron pe perioadă lungă nu sunt pe deplin cunoscute, urmând ca studiile de specialitate să releve aceste aspecte în viitorul apropiat.

Există însă îngrijorări cu privire la administrarea testosteronului şi riscul de apariţia a cancerului la prostată, în special la bărbaţii în vârstă. Cei care urmează terapie de substituţie hormonală trebuie să meargă regulat la controale regulate, pentru a descoperi din timp semnele incipiente ale bolii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”