Vaginul meu este normal?

Majoritatea femeilor se gândesc la un moment dat în viaţă dacă vaginul lor este normal, dacă nu cumva este ceva în neregulă cu aspectul lui. Specialiştii spun însă că nu trebuie să existe motive de îngrijorare, pentru că niciun vagin cu seamănă cu altul.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vaginul meu este normal?

Majoritatea femeilor se gândesc la un moment dat în viaţă dacă vaginul lor este normal, dacă nu cumva este ceva în neregulă cu aspectul lui. Specialiştii spun însă că nu trebuie să existe motive de îngrijorare, pentru că niciun vagin cu seamănă cu altul.

Dr. Suzy Elneil, medic ginecolog la University College Hospital din Londra, spune că „nu ar trebui să te compari cu alte femei –vaginul tău este unic”.

Vaginul este un organ complex, care ne ajută să ne bucurăm de sex şi să avem copii. Unele dintre organele sexuale ale femeii sunt în interiorul corpului, cum ar fi uterul, ovarele şi vaginul, iar altele sunt externe, adică în afara corpului – vulva (care cuprinde labiile mici şi mari şi clitorisul).

Vaginul este un tub lung de aproximativ 8 centimetri, care se întinde de la cervix până la vulvă. Acesta este foarte elastic, astfel încât se poate mula uşor în jurul penisului sau al unui copil, în timpul travaliului.

„Vaginul variază ca formă, dimensiune şi culoare”, spune dr. Elneil. „Unele vagine sunt mici şi ovoide, în vreme ce altele sunt mari şi cilindrice, iar culorile pot varia de la roz deschis până la roz-maroniu sau roz-roşu. Important este ca vaginul să funcţioneze normal, nu aceste detalii care ţin de aspect”, adaugă medicul.

Exerciţiile Kegel pot menţine în formă vaginul şi, astfel, avem parte de o viaţă sexuală fără probleme. Vezi aici câteva exemple de execiţii Kegel!

Majoritatea femeilor se simt jenate de labiile lor, pntru că sunt prea mari ori au o formă diferită faţă de ceea ce vedem în filmele pentru adulţi, însă medicul atrage atenţia că acestea nu trebuie să constituie un motiv de îngrijorare decât atunci când ne împiedică să desfăşurăm diverse activităţi. De exemplu, în cazul unei femei care practică ciclism de performaţă, labiile mari pot provoca disconfort.

Vezi aici cum arată 5 tipuri de labii normale!

Ceea ce ar trebui cu adevărat să ne îngrijoreze sunt secreţiile vaginale neobişnuite, cu miros neplăcut, culoare ciudată sau frecvenţă anormală. Citeşte aici mai multe despre pericolele ascunse de secreţiile vaginale!

De asemenea, este important să nu ignorăm mâncărimile vaginale, pentru că acestea pot semnala o infecţie cu Candida sau o eczemă, precum şi un simptom al sclerozei Lichen, o afecţiune severă a pielii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
5 semne că eşti o femeie bună în pat
5 semne că eşti o femeie bună în pat
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”