Libidoul în scădere după căsătorie – să fie o regulă?

Despre efectele negative ale căsătoriei asupra libidoului ne vorbeşte astăzi experta de serviciu, Emilia Poteteu, care îi răspunde unuia dintre cititorii noştri.
Libidoul în scădere după căsătorie – să fie o regulă?

Despre efectele negative ale căsătoriei asupra libidoului ne vorbeşte astăzi experta de serviciu, Emilia Poteteu, care îi răspunde unuia dintre cititorii noştri.

Este normal ca libidourile noastre să scadă după căsătorie, adică există o explicaţie psihologică şi poate chiar fiziologică pentru această situaţie atât de des întâlnită?

Libidoul este o combinaţie între factori fizici şi psihici şi este diferit de la o persoană la alta, variind în funcţie de o serie de contexte ce ţin de interiorul psihologic şi de exteriorul relaţional. Presupunând că partenerii sunt sănătoşi fizic, tineri şi au o relaţie sănătoasă, cauzele psihologice care pot naşte sentimentul de rutină şi plictiseală pot afecta direct armonia sexuală de cuplu.

Odată născută rutina, viaţa sexuală are de suferit sever. Adăpostiţi sub umbrela sigură a căsniciei, partenerii încep să dezvolte comportamente distructive pentru echilibrul cuplului. Un exemplu concludent este lipsa iniţiativei sexuale, fiecare aşteptând de la celălalt asta.

Femeile, în speţă, încetează să-şi arate interesul faţă de acest aspect al vieţii conjugale, neînţelegând că bărbaţii doresc în egală măsură confirmări ale pasiunii sexuale şi pasivitate seductivă.

De asemenea, femeile pun un preţ greu pe context şi pe amănunte insignifiante, alterând momentul şi inhibând intenţia partenerilor (loc, aspect fizic, inconforturi puerile etc.), aceştia fiind complet detaşaţi de aceste amănunte, uneori chiar neobservându-le.

De asemenea, minimalizarea importanţei sexului este o alegere greşită. Sexul ocazional în cadrul cuplului conjugal este un nonsens. Presiunea vieţii de zi cu zi, familia, munca, facturi, copii, griji afectează libidoul ambilor parteneri.

Apoi lipsa comunicării între parteneri întăreşte disfuncţionalităţile existente şi le potenţează. Practic, numai de noi depinde funcţionalitatea căsniciei noastre, iar „sincronizarea” libidourilor este o condiţie sine qua non.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Emilia Potenteu - psiholog - Redactor
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân