Căderea părului – cauzele cele mai frecvente

Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze de cădere a părului la femei, la vârsta adultă.
  • Publicat:
Căderea părului - cauzele cele mai frecvente

Sunt multe şi complexe cauzele căderii părului. Medicul dermatolog Ioana Silvia Simian, colaborator Avon şi medic la Spitalul Victor Babeş ne povesteşte punctual despre fiecare în parte.

 

Un fir de păr trece de-a lungul vietii sale prin 3 faze: una de creştere, faza  anagenă, cu o durată de aproximativ 3 ani, care dictează lungimea firului de păr. Cu cât acesta este mai lungă, cu atât putem ajunge la o lungime mai mare a firului de par. Mult mai scurtă este, însă, etapa de stagnare în creştere, faza catagenă, cu o durată de circa 2-3 săptămâni. Ultima etapă, cea de cădere, cunoscută ca faza telogenă durează în medie 3 luni.

În toata această perioadă firul de păr “urcă” din straturile profunde spre suprafaţă, astfel încât firele de păr programate să cadă se smulg foarte uşor. În mod normal 10% din firele de păr se află în această fază. Când procentul creşte, vorbim de căderea anormală a părului.

Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze de cădere a părului la femei, la vârsta adultă.

1.  Carenţele nutriţionale care au în spate cauze multiple: diete severe, anorexie,  regim alimentar sărac în proteine. Cea mai frecventă cauză rămâne însă lipsa de fier, identificată cel mai précis prin măsurarea fierului de depozit din organism (feritina). Deficitul de vitamina D3, atat de întâlnit în populaţie, deficitul de zinc sunt factori care contribuie la căderea părului.

2.  Factorii hormonali influenţează viaţa firului de păr; acesta este motivul pentru care pierdem păr după sarcină, în bolile de tiroida sau când oprim medicaţia cu estrogeni (ex. contraceptive). Un tip aparte de cădere a părului cu localizare în zona centrală a scalpului, şi nu difuz, este cauzată de creşterea nivelului de hormoni masculini.

3.  Bolile acute, episoadele febrile, intervenţiile chirurgicale, infecţiile severe pot duce la pierderea părului. În general, recuperăm uşor după un astfel de episod. Spre deosebire de afecţiunile acute, bolile cronice, care depăşesc  6 luni de evoluţie, determină căderea părului pe o perioada foarte lungă de timp.

4. Medicamentele pot fi vinovate de căderea părului. Acesta este motivul pentru care cade părul la persoanele care suferă de hipertensiune arterială şi se tratează cu beta-blocante. Medicaţia anticoagulantă, antidepresivele,retinoizii folosiţi în tratarea acneei duc la căderea părului.

5. Orice boală care afectează scalpul este un stres pentru firul de păr. De exemplu, dermatita de contact pe care o pot determina vopseaua de păr, produsele de permanentare grăbesc trecerea firului de păr în faza de cădere. Aşa ca problema nu este că ne vopsim părul, ci că putem dezvoltă eczeme de contact iritative la vopselele foarte agresive sau putem fi alergici la acestea.

Părul nu va cădea imediat după ce s-a produs dermatita, ci la distanţa de 2-4 luni, timp necesar ca acesta să intre în faza lui de cădere. Chiar şi mătreaţa, în forma ei severă de dermatita seboreica, psoriazisul care afectează scalpul, pot determina căderea. Arsura solara severă la nivelul scalpului reprezintă şi ea un factor de stres pentru podoaba capilară.

În cea mai mare parte afecţiunea se tratează prin corectarea deficitului sau îndepărtarea cauzei. De aceea sunt necesare investigaţii ţintite până la aplicarea unei soluţii corecte de tratament.

6. Stresul zilnic sau traumele emoţionale pot produce o dereglare hormonală care duce, implicit, şi la căderea părului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân