Ingrijirea tenului de la A la Z: sfaturi practice de la profesionişti!

Sunt sigură că ai auzit până acum sute de sfaturi despre cum şi cu ce să îţi îngrijeşti tenul şi pielea în general. Cu siguranţă ai folosit zeci de produse cosmetice de la diferite branduri şi ai încercat măcar 10 saloane de cosmetică diferite. Cu toate acestea, există anumite lucruri pe care orice femeie trebuie să le ştie şi care te vor ajuta să ai mai mare grijă de tenul tău.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ingrijirea tenului de la A la Z: sfaturi practice de la profesionişti!

Sunt sigură că ai auzit până acum sute de sfaturi despre cum şi cu ce să îţi îngrijeşti tenul şi pielea în general.

Cu siguranţă ai folosit zeci de produse cosmetice de la diferite branduri şi ai încercat măcar 10 saloane de cosmetică diferite.

Cu toate acestea, există anumite lucruri pe care orice femeie trebuie să le ştie şi care te vor ajuta să ai mai mare grijă de tenul tău.

Săptămâna trecută, am avut plăcerea de a o cunoaşte pe Paula Begoun, autoarea a 20 de cărţi best-seller, vândute în mai mult de 2.5 milioane de exemplare în întreaga lume, printre care şi „Don’t go to the Cosmetics Counter Without me” sau „The Original Beauty Bible”.

La vârsta de 25 ani (şi nu voi uita niciodată acest moment), am citit eticheta de ingrediente de pe un produs de îngrijire a pielii pe care îl foloseam, iar al patrulea ingredient era acetona. Aceasta înseamnă dizolvant pentru lac de unghii! Nu e de mirare că starea pielii mele nu se îmbunătăţea. Din acel moment am citit tot ce am putut găsi despre îngrijirea pielii şi în cele din urmă am reuşit să creez un program de îngrijire a pielii, care mi-a transformat complet pielea, povesteşte Paula.

În urma evenimentului pot să spun, cu o oarecare ruşine, că am învăţat de la ea lucruri despre îngrijirea tenului şi a pielii cu adevărat simple, dar de care habar nu aveam. Ba chiar credeam contrariul despre unele dintre ele, şi nu aveam habar cât rău îi fac tenului meu, de una singură.

Şi pentru că am promis să vă transmit toate lucrurile noi pe care le învăţ, iată câteva sfaturi uşor de aplicat, pentru a vă asigura un ten curat, tânăr, elastic şi hidratat pentru întreaga viaţă!

Ingredientele naturale (eco) nu sunt neapărat mai bune, în ceea ce priveşte tenul! Având în vedere această „goană” după produse eco din ultimul timp, majoritatea persoanelor (şi eu până de curând) are tendinţa să creadă că orice este natural, este automat mai bun. Surpriză! „Nu tot ce vine din pământ este benefic” mă asigură Paula.

Lavanda, de exemplu, este o plantă extrem de frumos mirositoare şi poate, într-adevăr, să aibă efecte benefice pentru aromaterapie. Dar, atunci când este pusă pe suprafaţa pielii într-o anumită concentraţie, ea poate să afecteze funcţionarea glandei endocrine şi poate duce la grave iritaţii sau alergii.

O altă întrebare pe care mi-o puneam frecvent era: „De la ce vârstă pot să folosesc o cremă antirid, de exemplu?”. Răspunsul Paulei a fost cât se poate de simplu: „Vârsta nu e un tip de piele, prin urmare, produsele nu se aleg pe baza vârstei!”.

Analizând răspunsul ei scurt şi la obiect, întrebarea mea pare să nu mai aibă logică. Ridurile, în special cele de expresie, pot să apară şi la 19 ani, nu doar la 25, deci produsele etichetate „25, 30, 35” nu prea mai au vreun sens.

Acelaşi răspuns îl primesc şi în cazul cremelor de noapte: „Tenul tău are nevoie de aceleaşi ingrediente benefice atât în timpul zilei, cât şi în timpul nopţii.”.

După ce a răspuns la aceste „curiozităţi”, Paula Begoun şi Bryan Barron – make-up artist, cunoscut pentru activitatea sa ştiintifică derulată în vederea dezvoltării sau îmbunătăţirii formulelor care stau la baza produselor cosmetice – ne oferă câteva sfaturi şi răspunsuri la întrebări şi mituri de care s-au tot „lovit” de-a lungul anilor.

  • Apa rece nu închide porii, la fel cum apa caldă nu îi deschide. Din contră, alternanţa rece/cald poate afecta  tenul, cauzând iritaţii.
  • Pielea NU se adaptează la anumite produse, deci acestea NU trebuie schimbate periodic! „Dacă îţi place somonul, nu renunţi la el după trei luni, înlocuindu-l cu păstrăv, pentru că organismul tău se obişnuieşte cu el, nu?”, glumeşte Paula.
  • Nu există produse care să te scape complet de riduri (în nici un caz produse care să te scape de celulită) şi sub nici o formă, NU există produse care să acţioneze precum botoxul!
  • Da, este ok să alegi produsele care îţi plac, cu condiţia să-ţi alegi favoritul dintre cele mai bune!
  • Cremele de ochi, sunt valabile doar în cazul în care pielea din zona ochilor este diferită de restul tenului. „În cazul meu, pielea din zona ochilor este mixtă spre uscată, deci trebuie să folosesc o cremă mai grasă. Dar dacă aş pune acelaşi produs pe restul feţei – având în vedere ca am tenul gras – faţa mea ar sclipi, şi nu în sensul bun”, ne spune Paula.
  • Mitul confrom căruia „cremele cu protecţie solară blochează aportul de Vitamina D” este unul dintre cele mai greşite. „Adică, este ok să riscăm să facem cancer, dar nu e ok să ducem lipsă de Vitamina D?” întreabă Paula, punându-ma pe gânduri deoarece, recunosc, până să o întâlnesc mă feream cât puteam de cremele cu protecţie solară, imaginându-mi cât de bine voi arăta bronzată, dar nu şi cât rău îmi poate face acest obicei.
  • Ingredientele care irită pielea (alcool, eucalipt etc) pot, de fapt, să facă un bine, stimulând producerea de endrogeni („uleiul” natural al pielii) care, în mod amuzant, previne iritaţiile şi arsurile tenului.
  • Ultimul, dar unul dintre cele mai importante sfaturi este următorul: „Nu cumpăra produse scumpe – important mai ales în cazul cremelor cu protecţie solară – deoarece le vei utiliza incorect, „punând doar o picătură”, când acestea trebuie aplicate din abundenţă!

Ingrediente „must-have” ale oricărui produs cosmetic bun:

Antioxidanţi – previn îmbătrânirea atât la nivel celular cât şi la nivelul pielii

Cell-comunicating ingredients – practic, aceste ingrediente “repară” celulele deteriorate ale pielii, făcându-le să transmită acest lucru şi celorlalte celule.

Barrier-damage ingredients – ajută la reparare, revitalizarea şi hidratarea pielii, încetinind procesul de îmbătrânire a tenului prin crearea unei “bariere” împotriva radicalilor liberi.

Substanţe anti-iritante – precum alantoină, aloe, bisabolol, rădăcină de brusture, muşeţel, acid glycyrrhetinic, extract de strugure, ceai verde, lemn dulce, vitamina C, salcie albă, sunt ingrediente care nu au nevoie de prea multe explicaţii. Pentru că este imposibil să evităm agenţii iritanţi care ne înconjoară (soarele, aerul poluat) avem nevoie de anti-iritanţi pentru a calma aceste iritaţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”