Părul gras, consecința unor dezechilibre hormonale sau carențe de vitamine. De ce se îngrașă părul și cum se spală corect

  • Publicat:
Părul gras, consecința unor dezechilibre hormonale sau carențe de vitamine. De ce se îngrașă părul și cum se spală corect
Foto: shutterstock

Prima impresie este cea care contează cel mai mult, să recunoaştem! Iar dacă acele secunde se nimeresc într-o zi în care părul tău e gras și are un aspect neîngrijit… cu greu mai poţi schimba eticheta ce tocmai ce ţi-a fost atribuită.

Şampoanele destinate podoabei capilare cu tendinţă spre îngrăşare nu au niciun efect? Nimic mai simplu: urmează sfaturile de mai jos şi spune adio părului gras.

Părul gras – care sunt cauzele

Există un mit conform căruia dacă mănânci alimente grase vei avea un păr asemenea. Deși nu e tocmai fals, nu e nici 100% adevărat. Un studiu arată că un consum excesiv de alimente sau băuturi cu indice glicemic crescut (categorie în care intră, printre altele, berea, bananele, sucurile) poate duce la dezechilibre hormonale ce pot influența producția de sebum.

O altă cauză ar putea fi moştenirea genetică, ne spun experţii. Deci, dacă mama, tata, bunica au avut aceeaşi problemă cu părul, e foarte probabil ca şi tu să o moşteneşti.

Un alt aspect mai puţin cunoscut, provenienţa sebumului – ţesutul de la nivelul scalpului este acoperit de glande sebacee care produc sebum. Ei bine, acest sebum nu este un bau-bau de care trebuie să ne fie frică, pentru că el ajută la hidratarea suprafeţei scalpului. În schimb, sebumul devine un inamic atunci când este produs în exces.

Cauze frecvente: modificări hormonale (pubertate, sarcină, menopauză), carența de vitamina B6 sau B12, anumite medicamente sau boli (ex: dermatita seboreică).

Sfaturi pentru îngrijirea părului gras

Probabil aţi observat că părul drept şi subţire este mai predispus tendinţei de îngrăşare, spre deosebire de părul cârlionţat şi mai bogat. Nici fericitele cu o podoabă creaţă nu sunt ferite de „blestemul” sebumului, însă cel mai probabil aceste persoane au un fir de păr mai gros, ceea ce le maschează oarecum această mică problemă.

Pentru restul, adică cele lovite de „furia” sebumului, există câteva secrete care pot preveni hipersecreţia de uleiuri naturale ale pielii şi care conferă un aspect proaspăt podoabei capilare.

Printre acestea putem aminti:

  • spălarea părului cu şampoane care ţintesc părul gras, pe bază de citrice şi mentol
  • evitarea folosirii balsamului de păr cremos şi alegerea unuia mai light, realizat din extracte de plante
  • clătirea riguroasă a părului, până se aude acel scârţâit specific
  • masarea scalpului prin mişcări blânde, care să nu agreseze pielea şi astfel să fie stimulată secreţia de sebum
  • folosirea pieptenelui cu dinţi rari în locul periilor de coafat etc.

Remedii naturiste pentru părul gras

De asemenea, iată câteva remedii naturiste prin care poţi scăpa de părul uleios:

  • Clăteşte părul cu un amestec alcătuit din apă şi oţet sau zeamă de la o lămâie.
  • Amestecă câteva linguriţe de alcool (bere, vin etc.) cu apă, aplică pe părul umed, lasă câteva minute şi clăteşte cu apă din abundenţă. Acest amestec curăţă părul în profunzime şi conferă un aspect uscat spre rădăcină.
  • ¼ oţet din cidru de mere la o cantitate de 300 ml de apă, amestecă şi depozitează într-un recipient cu capăt ce permite pulverizarea pe păr.
  • Foloseşte ceai (de nuc, mentă, muşeţel etc.)  în loc de balsam pentru că are efect astringent şi reduce din secreţia de sebum.

Şi alimentaţia joacă un rol important pentru podoaba capilară

Deşi alimentele nu au o legătură directă cu secreţia de sebum, acestea pot ajuta firul de păr să arate mai sănătos şi mai strălucitor. Deci, consumaţi cât mai des nuci şi somon pentru un aport corespunzător de acizi graşi Omega 3 şi vegetale precum spanac sau morcovi pentru că sunt surse excelente de vitamina A.

De asemenea, nu ignoraţi proteinele din alimentaţie, care au un rol esenţial în creşterea şi întărirea firului de păr. De multe ori, un regim alimentar cu un aport scăzut de proteine va duce la subţierea părului şi căderea acestuia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”