Pielea şi soarele: crezi că ştii totul despre protecţia solară?

În cele ce urmează vei învăţa să profiţi de soare şi să te protejezi cât mai bine în acelaşi timp.
  • Publicat:
Pielea şi soarele: crezi că ştii totul despre protecţia solară?

Repetăm într-una că soarele este inamicul nr.1 al pielii. El provoacă îmbătrânirea pielii şi apariţia cancerului de piele.

Totuşi, este greu să nu asociem soarele cu vacanţa, distracţia şi plăcerea. În cele ce urmează vei învăţa să profiţi de soare şi să te protejezi cât mai bine în acelaşi timp.

O expunere la soare scurtă, necesară pentru sintetizarea vitaminei D

Vitamina D este indispensabilă sintezei osoase. 2/3 din cantitatea necesară de vitamina D este asigurată prin sinteza cutanată şi 1/3 prin alimentaţie. Trebuie ştiut faptul că producerea vitaminei D în piele este declanşată de expunerea la soare şi mai ales la UVB. Aceste raze permit activarea unui derivat al colesterolului localizat în piele, care se deplasează ulterior în ficat şi rinichi, iar apoi, când ajunge în sistemul osos, este transformat în forma activă a vitaminei D.

Totuşi, pentru ca organismul nostru să producă vitamina D, nu este necesar să faci băi prelungite de soare. Este suficient să îţi expui mâinile, faţa şi braţele câte 5 minute, de 2-3 ori pe săptămână, de primăvara până toamna.

De ce este soarele un pericol care trebuie ţinut sub control pentru a ne proteja pielea?

Razele solare care constituie un pericol pentru pielea noastră sunt razele ultraviolete (UV) UVB şi UVA; razele UVC sunt blocate de stratul de ozon. Totuşi, aceste radiaţii nu reprezintă decât 5% din ansamblul razelor solare. Razele UVB pătrund mai puţin profund în piele, fiind cele care provoacă arsurile solare, dar ele prezintă avantajul menţionat anterior, de a declanşa sinteza vitaminei D în piele.

Razele UVA sunt cele care pătrund cel mai adânc în piele, ajungând până la dermă. Până în prezent nu s-a descoperit nici un efect benefic al acestora.

Razele UVB şi UVA contribuie la procesul de îmbătrânire a pielii şi la apariţia cancerului de piele.

În plus, soarele influenţează reacţiile imunitare ale pielii. Dovada acestui fapt constă în ameliorarea eczemelor cu ocazia expunerii la soare, din simplul motiv că razele UV reduc activitatea celulelor, mărind astfel toleranţa pielii faţă de moleculele pe care aceasta le-ar respinge în mod obişnuit.

Reacţia pielii faţă de agresiunea radiaţiilor solare

Celulele se apără de agresiunea radiaţiilor solare. În primuil rând, ele produc proteine care să le apere şi să le repare pe cele deteriorate. În al doilea rând, pielea conţine antioxidanţi cu ajutorul cărora poate contracara efectele nefaste ale radicalilor liberi. În cele din urmă, dacă leziunile produse de soare anumitor celule sunt ireparabile, celulele respective se autodistrug. Este ceea ce se poate întâmpla, de exemplu, în cazul unor arsuri solare puternice.

Capacităţile defensive ale pielii

Pilozitatea asigură o protecţie limitată, mai mare, eventual, în cazul unor bărbaţi cu pilozitate bogată.

Îngroşarea pielii: stratul cornos, partea superficială a pielii, reacţionează încercând să se opună pătrunderii radiaţiilor luminoase în piele. Pentru keratinocite, expunerea la soare este semnalul pentru a se înmulţi. Motivul înmulţirii acestora este de a mări grosimea întregii epiderme şi de a funcţiona mai bine pe post de ecran de protecţie împotriva razelor UV.

Bronzarea, care produce o culoare atât de râvnită de unele persoane, nu este decât un mijloc de apărare al pielii împotriva agresiunii radiaţiilor solare. Pigmentul care produce bronzul este melanina. Expunerea la soare (mai ales la razele UVB) declanşează o creştere a producţiei de melanină realizată de către melanocitele din epidermă: astfel are loc bronzarea. Acest proces începe cu 48 de ore după expunerea la soare.

Cum să te protejezi corect de soare

Puternica mediatizare a posibilelor pericole reprezentate de radiaţiile solare a îmbogăţit considerabil cunoştinţele marelui public în domeniu. Totuşi, aceasta nu înseamnă că s-a schimbat şi comportamentul oamenilor. În primul rând, trebuie să fim conştienţi de faptul că ne expunem la soare! Puţini dintre noi sunt conştienţi de asta atunci când se instalează pe terasa unei cafenele sau când fac piaţa în toiul verii.

Dintre toate protecţiile solare, vestimentaţia rămâne pe primul loc. Cele mai bune mijloace de protecţie sunt ochelarii de soare, tricoul şi părăria (şapca nu acoperă la fel de bine, fiind, deci, mai puţin indicată). Pe unele articole de îmbrăcăminte sport şi pentru copii este indicat factorul de protecţie UV asigurat de acestea (numit UPF: UV Protection Factor).

Cremele de protecţie solară sunt absolut vitale şi trebuie să fie aplicate zi de zi, nu doar atunci când ne expunem la soare. Indiferent de factorul de protecţie pe care îl are crema pe care o foloseşti, mai ales atunci când eşti la plajă, aceasta trebuie reaplicată după prima jumătate de oră, iar apoi din oră în oră.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”