Tot ce trebuie să ştii despre peelingul chimic

Peelingul chimic este o procedură dermato-cosmetică, extrem de benefică pentru ten. Peelingul poate combate petele, acneea şi ridurile fine.
  • Publicat:
Tot ce trebuie să ştii despre peelingul chimic

Peelingul chimic reprezintă una din tehnicile non-chirurgicale prin care pot fi tratate într-un timp relativ scurt cele mai întâlnite imperfecţiuni ale tenului: hiperpigmentare ca urmare a expunerii la soare, semnele lăsate în urmă de acnee şi ridurile fine. Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, explică în ce constă acest tratament non-invaziv şi tot ce trebuie să ştim înainte de a opta pentru el.

Ce este peelingul chimic?

Peelingul chimic reprezintă o procedură non-invazivă care asigură uniformizarea aspectului pielii şi îmbunătăţirea texturii cutanate printr-o exfoliere la adâncime controlată a epidermului. Procedura îndepărtează cu ajutorul unei substanţe chimice stratul superior de celule moarte a pielii şi stimulează regenerarea celulară, lăsând în urmă un ten cu aspect vizibil întinerit, mai neted, luminos şi cu o textură uniformă.

“Tipurile de peelinguri chimice disponibile sunt multiple. Există o mulţime de acizi diferiţi şi combinaţii, ceea ce asigură eficienţa tratamentului deoarece acesta poate fi adaptat la diferite probleme ale pielii. Peelingurile chimice pot fi clasificate în superficiale, medii sau de profunzime, iar alegerea profunzimii lor se va face numai alături de medicul dermatolog în funcţie de gravitatea problemei care se doreşte a fi tratată şi de rezultatele care sunt dorite în urma procedurii”, explică medicul Laurenţiu Vlădău.

Cum ne pregătim de peelingul chimic

Înainte de efectuarea peelingului chimic, medicul poate solicită întreruperea administrării anumitor medicamente care predispun la un risc crescut de hiperpigmentare sau sensibilizează pielea. Există anumite creme, în special bazate pe retinol, isotretinoin sau hidroxiacizi care trebuie şi ele întrerupte cu 3-5 zile înainte de efectuarea peelingului. Persoanele care au istoric de herpes simplex au nevoie de cele mai multe ori de profilaxie cu medicaţie antivirala câteva zile înainte şi după peeling, în funcţie de profinzimea acestuia. În cazul acneei, leziunile inflamatorii trebuie tratate în prealabil, ideal folosind antibiotice anti inflamatorii.

Câte şedinţe sunt necesare?

În funcţie de problema care se doreşte a fi tratată, pot fi necesare mai multe şedinţe de tratament. De exemplu, dacă se doreşte îndepărtarea cicatricelor lăsate în urmă de acnee, este posibil să fie necesare între patru şi şase peelinguri efectuate la aproximativ o luna distanţă între ele. De cele mai multe ori, peelingurile sunt folosite în combinaţie cu microneedling sau dermapen în cazul cicatricilor post anee. În cazul unor pete rămase în urmă expunerii la soare, două sau trei şedinţe de peeling pot fi suficiente pentru a îmbunătăţi aspectul tenului.

În cât timp se văd rezultatele unui peeling chimic?

În cazul unui peeling superficial, de suprafaţă, tenul va căpăta aspectul dorit imediat după procedură, însă în cazul peelingurilor în profunzime ne putem astepta la apariţia roşeţei şi, uneori, la umflarea feţei, efecte care vor dispărea în aproximativ trei zile până la o săptămâna. Indiferent de tipul de peeling ales, aspectul pielii va continua să se îmbunătăţească săptămânal timp de o lună.

„Este important să ştim la ce să ne aşteptăm înainte de efectuarea unui peeling chimic. Procedura nu va elimina sau reduce vasele de sânge inestetice şi nici cicatricile severe şi nici nu funcţionează ca un lifting facial. Tenul va fi, în schimb, mai fin, va capătă un aspect uniform şi un ton regulat, pielea având un aspect general mai proaspăt şi mai tânăr”, spune specialistul dermatolog.

Cum îngrijim pielea după peeling?

După efectuarea peelingului chimic este importantă respectarea recomandărilor specialistului dermatolog şi evitarea machiajul care încarcă tenului şi a ingredientelor care pot irita pielea, cum ar fi retinolul, vitamina C sau alfa hidroxi acizi.

„Dacă este, totuşi, aplicat machiajul, este indicată utilizarea unei pulbere minerale care nu va înfunda porii şi folosirea unor aplicatoare de machiaj curate şi fără bacterii. Pentru că după un peeling chimic pielea este temporar mai sensibilă la soare, este necesară purtarea de protecţie solară în fiecare zi. Sunt recomandate produsele cu spectru larg, ceea ce înseamnă că protejează împotriva razelor solare UVA şi UVB, cu un SPF de minim 30”, recomandă dermatologul Laurenţiu Vlădău.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân