Mezoterapia: efect antiaging, soluţie pentru vergeturi

Un material despre beneficiile mezoterapiei: de la reîntinerirea facială, la tratarea vergeturilor şi a laxităţii pielii pâna la regenerarea podoabei capilare.
  • Publicat:
Mezoterapia: efect antiaging, soluţie pentru vergeturi

Ce este mezoterapia? Care sunt beneficiile ei? Ce implică şi cum ne poate ajuta să arătăm mai bine, ne-a explicat medicul dermatolog Iuliana Lupu.

Mezoterapia este o procedura nechirurgicală minim invazivă,  ce implică introducerea  în straturile profunde ale pielii cu ajutorul unor ace fine a unor substanţe cu rol terapeutic, substanţe ce nu ar putea penetra altfel joncţiunea dermo-epidermică din structura pielii. Este o procedură sigură, relativ nedureroasă,  cu rezultate vizibile încă de la primele şedinţe.

Mezoterapia este folosită cu succes în tratamentul a multiple afecţiuni ale pielii, de la deshidratare, fotoîmbătrânire cutanată, pete sau riduri, la celulita, vergeturi sau alopecie.

Pielea reprezintă o barieră eficientă împotriva pătrunderii substanţelor străine în organism. Din acest motiv, mai puţin de 10% din substanţele active din cremele aplicate pe piele penetrează până în derm (stratul mijlociu al pielii) sau hipoderm (stratul profund). Factorii de mediu (expunerea  prelungită la soare sau la temperaturi extreme, fumatul) sau interni (moştenirea genetică, regimul alimentar dezechilibrat, unele medicamente, variaţiile de greutate) duc în timp la degradarea dermului şi la apariţia ridurilor.

Majoritatea substanţelor nutritive din produsele cosmetice acţionează doar în stratul superficial al pielii, şi nu asupra dermului care ar benefica cel mai mult de pe urma lor.

Mezoterapia ne permite să trecem de obstacolul reprezentat de joncţiunea dermo-epidermică şi să aducem în straturile profunde ale pielii substanţe terapeutice necesare în doze eficiente. Se pot injecta acid hialuronic, multivitamine, aminoacizi, oligoelemente, antioxidanţi, factori de creştere, minoxidil sau agenţi lipolitici precum fosfatidil colina sau deoxicaltul de sodiu, în funcţie de afecţiune şi de particularităţile pielii pacientului. Tot o formă de mezoterapie este şi administararea intradermică de plasmă proprie îmbogăţită (PRP sau terapia vampirului). Principalele utilizari ale mezoterapiei sunt:

Mezoterapia: rejuvenarea pielii şi tratamentul hiperpigmentărilor cutanate

Mezoterapia este utilizată pentru reîntinerirea pielii, mai ales la nivelul feţei, gâtului, decolteului şi mâinilor.  Injectările cu acid hialuronic cresc hidratarea cutanată, previn şi combat ridurile fine. Alte substanţe stimulează fibroblaştii din piele să producă mai mult colagen şi regenerează elastina, reduc efectele radicalilor liberi, îmbunătăţesc elasticiatea şi textura pielii şi ameliorează ridurile.  Există cocktaliluri de mezoterapie ce reduc hiperpigmentările cutanate, controlând producţia de pigment a melanocitelor din piele.
             

Mezoterapia: tratamentul grăsimii localizate şi a celulitei

Substanţe precum fosfatidil colina şi deoxicolatul pot fi injectate în depozite localizate de grăsime, precum bărbia, zona mandibulară, porţiunea inferioară a abdomenului, zona laterală a coapselor. Ele distrug peretele celulelor adipoase, emulsionează lipidele ce vor fi absorbite de sistemul limfatic şi metabolizate de ficat. Procedura este o opţiune eficientă pentru cei ce nu doresc să se supună unei lipolize chirurgicale.

Mezoterapia: tratamentul alopeciei

Administrarea intradermica de antioxidanţi, pantenol, minoxidil şi oligoelemente stopează căderea părului şi stimulează recreşterea atât la bărbaţi, cât şi la femei. Procedura stimulează fluxul sangvin la nivelul scalpului şi oferă substanţele nutritive necesare pentru ca foliculii piloşi să  producă un păr mai gros şi mai rezistent. Minoxidilul este un produs ce inhibă enzima 5 alfa-reductaza, ce transformă testosteronul în dihidrotestosteron, cauza principală de apariţie a alopeciei la bărbaţi.
             

Mezoterapia: tratamentul vergeturilor şi laxităţii cutanate

Mezoterapia s-a dovedit extrem de utilă în tratamentul cicatricilor, a vergeturilor şi a pielii flasce, mai ales în asociere cu terapii laser sau radiofrecvenţă.

Mezoterapia: durata tratamentului 

Sunt necesare mai multe şedinte spaţiate la 1-3 săptămâni până se ajunge la efectul dorit. Primele rezultate se văd dupa 2-3 şedinţe. Este recomandată o şedinţă de întreţinere o dată la 2-3 luni.

Mezoterapia: cine nu poate urma acest tratament

Mezoterapia nu este se efectuează la persoanele cu infecţii locale sau sistemice, epilepsie, femeile însărcinate sau care alăptează, cei cu alergie la produsul utilizat, diabet zaharat dezechilibrat sau boli cronice grave.

Mezoterapia: în ce constă procedura

Procedura durează între 20-40 minute în funcţie de zona tratată. Se poate aplica o cremă anestezică locală cu 30 de minute înainte. Substanţele de mezoterapie sunt injectate în piele cu ace foarte fine, cu rola sau cu ajutorul unor dispozitive de microneedeling. Pacienţii pot acuza senzaţie de arsură timp 15-20 de minute şi un uşor edem local ce poate dura 1-5 zile (în funcţie de pacient sau produsul utilizat). În cazul mezoterapiei pentru lipoliză, edemul şi  o uşoară durere pot persista până la 2 săptămâni. Se pot produce mici vânătăi ce se acoperă cu fond de ten.

În mâinile unui terapeut cu experienţă,  mezoterapia este un tratament nedureros, fără complicaţii şi cu rezultate vizibile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”