Persoanele pistruiate, mai expuse riscului de cancer de piele

Dacă modul de viaţă nu include fotoprotecţia, persoanele pistruiate sunt mai expuse riscului de a dezvolta o alergie la soare, de a obţine piele uscată şi pruriginoasă. Se vor rida prematur şi, nu în ultimul rând, au o tendinţă mai mare de a dezvolta un cancer de piele.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Persoanele pistruiate, mai expuse riscului de cancer de piele
Sursa foto: shutterstock

Pistruii tind să fie moşteniţi de la părinţi şi pot fi observaţi frecvent la persoanele cu piele deschisă la culoare şi cu păr blond sau roşcat. Efelidele sau pistruii sunt acele pete multiple de culoare gălbui sau brun-cafenii mici, care variază ȋntre 1-5 mm şi sunt asimptomatice. Dacă la unele persoane se estompează şi devin mai mici în timpul iernii, la altele sunt vizibile ȋn permanenţă. Specialiştii cred că o piele brăzdată de pistrui are nevoie de o protecţie permanentă, altfel riscurile pot fi imense.

„Pistruii se găsesc cel mai frecvent pe zonele expuse la soare, cum ar fi nasul, obrajii, regiunea decolteului, braţe, umerii şi partea superioară a spatelui. Ei se formează din cauza producţiei crescute de melanină (pigment care dă culoarea pielii). Melanina este o substanţă chimică produsă de anumite celule ale pielii (numite melanocite). Aceastea ajută la protejarea pielii prin reflectarea şi absorbţia razelor ultraviolete (UV)”, spune dermatologul Proca Ancuţa pentru Gândul.

Pistruiaţii au un risc crescut de cancer de piele

Pistruii nu apar la nou născuţi, ci în timp, pe măsură ce expunem pielea la lumină. Termenul include două tipuri de pigmentări:

1. Pistruii clasici – efelide – pete multe şi mărunte, maronii, care încep pe nas, se extind pe pomeţi şi pot cuprinde toată faţa. Apar mai mult primăvara, la persoanele cu tenul deschis şi se accentuază odată cu statul la soare.

„Din păcate, pistruii semnalează o piele care genetic nu ar trebui să stea în soare (inclusiv plajă sau solar). Dacă modul de viaţă nu include fotoprotecţia, persoanele respective sunt mai expuse riscului de a dezvolta o alergie  la soare, de a obţine piele uscată şi pruriginoasă. Se vor rida prematur şi, nu în ultimul rând, au o tendinţă mai mare de a dezvolta un cancer de piele”, spune medicul dermatolog.

2. Pistruii mari – keratozele actinice. Sunt impropriu numiţi pistrui. Încep de obicei să apară pe spate şi umeri după câte o arsură solară, sunt mai mari, au o structură lunguiaţă şi sunt cafenii.

„Pot apărea pe faţă sau pe restul corpului, mai frecvent la bătrâni sau la persoanele cu imunitate slabă, la cei arşi de soare în copilărie. Se pot transforma în cancer, iar prezenţa lor trebuie să ne trimită la dermatolog”, adaugă dermatologul Viviana Dumitrache.

Primii pistrui apar în jurul vârstei de 2 ani şi se înmulţesc la vârsta adultă

„În general, la vârste înaintate, numărul pistruilor scade. Aceştia apar mai frecvent la persoanele cu fototip cutanat I şi II , care au un risc mai mare de a dezvolta un melanom sau un cancer non-melanotic al pielii. Aceşti pacienţi trebuie să fie examinaţi periodic pentru a surprinde apariţia unor nevi (aluniţe) noi  sau modificări la nivelul nevilor preexistenţi , dar şi a unor leziuni suspecte ca aspect, care nu se vindecă, şi pot ridica suspiciunea unui carcinom bazocelular sau spinocelular cutanat”, precizează dermatologul Proca Ancuţa.

Pistruii pot fi îndepărtaţi cu ajutorul unor creme depigmentante, prin peelinguri chimice, prin crioterapie sau laseterapie. „Dacă vrem să evităm înmulţirea pistruilor, este bine să ne ferim pielea de razele soarelui şi de surse artificiale de radiaţii ultraviolete, cum ar fi solarul. Utilizaţi protecţia solară UVA / UVB cu SPF 30 sau mai mare pe toată pielea expusă, pe tot parcursul anului şi purtaţi pălării cu boruri largi”, adaugă medicul dermatolog Proca Ancuţa.

Citește și: Ai pistrui şi vrei să scapi de ei? Iată ce ar trebui să faci

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”