Poziţia în care dormi îţi poate influenţa sănătatea şi frumuseţea. Iată cum!

Peste 74% dintre oameni dorm pe o parte, 16% pe burtă şi 10% pe spate, arată un nou studiu publicat de Huffington Post. Se pare că poziţia în care dormim noaptea spune multe despre personalitatea noastră.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Poziţia în care dormi îţi poate influenţa sănătatea şi frumuseţea. Iată cum!
Sursa foto: profimedia

Somnul pe spate, lateral sau pe burtă poate veni cu o serie de beneficii pentru sănătate, dar și cu unele potențiale probleme. Află mai multe despre poziția de somn și cum îți poate influența sănătatea.

Poziția de somn: beneficii și riscuri pentru sănătatea organismului

Peste 74% dintre oameni dorm pe o parte, 16% pe burtă şi 10% pe spate, arată un nou studiu publicat de Huffington Post.

Se pare că poziţia în care dormim noaptea spune multe despre personalitatea noastră.

De exemplu, poziţia de fetus reflectă  ‘un bun echilibru psihologic’ şi o anumită ‘stabilitate emoţională’.

Citește și: Ce spune despre relaţia ta poziţia în care dormi?

Iată câteva dintre avantajele şi dezavantajele fiecărei poziţii de somn:

  • Dormitul pe spate ajută la diminuarea arsurilor de stomac şi împiedică apariţia ridurilor pe torace. Femeile care dorm pe spate riscă mai puţin să aibă sânii căzuţi când îmbătrânesc. Dormitul pe spate intensifică sforăitul.
  • Dormitul pe o parte reduce sforăitul şi încurajează o circulaţie bună. Este poziţia pe care o recomandă medicii femeilor însărcinate. Însă poziţia pe o parte poate produce dureri de umeri şi şolduri.
  • Poziţia pe burtă este recomandată pentru reducerea sforăitului. Este însă singurul avantaj. Dormitul pe burtă produce dureri de spate şi ceafă. Nu este o poziţie recomandată femeilor care nu vor să aibă o piele îmbătrânită pe piept.

„Corpul nostru se schimbă pe măsură ce îmbătrânim, la fel și nevoile noastre de somn”, a explicat dr. Chris Winter, un specialist în somn dublu certificat și expert în sănătatea somnului de la Mattress Firm.

Dacă te recuperezi după o accidentare, de pildă, poate fi necesar să îți modificați poziția de dormit. Sforăitul, apneea în somn diagnosticată și congestia nazală pot fi alte motive pentru a experimenta schimbarea pozițiilor, spun specialiștii.

Citește și: Ce spune poziția în care dormi despre tine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”