Extrasistola atriala: simptome, tratament

Extrasistola atriala: simptome, tratament

Extrasistola atriala: descriere

Extrasistola atriala: ritmul cardiac, in mod natural, este generat de un grup de celule specializate de la nivelul atriului drept, localizate intr-o zona numita nodul sinusal. Ritmul cardiac in repaus are o frecventa ce variaza intre 50-100/min si este relativ regulat.

Uneori, ritmul sinusal este intrerupt de aparitia unei activitati cardiace ce survine mai precoce decat se asteptata, iar cand acest stimul este generat la nivelul atriilor in alt loc decat cel fiziologic este denumit extrasistola atriala.

Extrasistolele atriale pot fi izolate sau grupate intr-o anumita succesiune determinand un aspect pe EKG denumit bigeminism (alternata dintre o bataie normala si o extrasistola atriala), trigeminism, cuplete, triplete, tahicardie atriala.

Extrasistola atriala: cauze

– existenta unei alte boli cardiace
– modificarile concentratiilor sarurilor minerale din sange
– scaderea saturatiei sangelui in oxigen (hipoxie), modificarea pH-ului sangin (acidoza),
– modificari ale ritmului cardiac de fond (frecventa prea rapida sau prea lenta)
– medicamente diverse (antidepresive, antiaritmice, antihistaminice, etc)
– disfunctia glandei tiroide

Factori de risc

Factorii de risc sunt: consum excesiv de cafea, stres psihic, oboseala, etc.

Extrasistola atriala: simptome

Pacientii descriu neregularitati ale ritmului cardiac, pauze in ritmul cardiac, o bataie cardiaca lipsa, constientizarea neplacuta a ritmului cardiac, etc. Adesea exista simptome insotitoare: anxietate, ameteala, durere toracica, dificulate in respiratie.

Investigatii

Investigatiile de laborator sunt efectuate treptat, in functie de contextul clinic.

Primul test recomandat este electrocardiograma (EKG) de repaus, adesea suficienta daca aceasta surprinde episodul aritmic. O electrocardiograma, efectuata chiar si in afara crizei, ofera informatii utile pentru aprecierea existentei unei boli cardiace structurale asociate.

Alte posibile investigatii recomandate: Holterul EKG, ecocardiografie, test EKG de efort, etc.

Diagnostic

O anamneza atenta poate sugera diagnosticul, facand uneori inutile unele investigatii. Daca extrasistolele sunt surprinse pe EKG atunci diagnosticul este clar.

Extrasistola atriala: tratament

-tratarea boli cardiace asociate
-tratarea bolilor sistemice
-tratarea aritmiei daca aceasta este mai severa
-tratarea psihosomatica

Majoritatea pacientilor cu extrasistole atriale izolate si fara o boala cardiaca structurala nu vor primi un tratament medicamentos.
Totusi daca acestea sunt percepute neplacut, desi nu sunt periculoase, se poate administra si tratament farmacologic.

Cand exista o afectiune cardiaca, adesea tratamentul bolii de baza diminueaza frecventa extrasistolelor atriale.

Extrasistole atriale: evoluţie, complicaţii

Multe persoane fara o patologie cardiaca pot dezvolta la un anumit moment diverse tipuri de aritmii, considerate benigne, de tipul extrasistolelor atriale izolate si care nu cresc riscul de boala sau deces de cauza cardiovasculara.

Mai rar extrasistolele atriale se pot grupa sau induce diverse tulburari de ritm cu frecventa rapida (tahicardii supraventriculare).

Prevenţie

E important ca pacientul sa urmareasca modul de debut al palpitatiilor.

Astfel poate identifica singur eventuali factori declansatori: fumat, cofeina, stres, efort fizic excesiv la persoane neantrenate, consum de substante excitante cardiace (alcool, droguri recreationale, etc) si pe viitor sa le evite.

Daca anxietatea este principala cauza poate solicita un consult de psihologie/ psihiatrie.
Printr-un aport alimentar crescut in fructe si legume proaspete, lactate se asigura organismului substantele minerale necesare: potasiu, calciu, magneziu.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Ruxandra Mirela Petre
Medic primar specializat in Cardiologie si Ecografie Doppler Vascular. Experienta profesionala Mai 2009 - pana in prezent: medic primar cardiologie la MedLife, Bucuresti 2013: medic primar cardiologie prin examen sustinut in sesiunea din iunie Ianuarie - aprilie 2009: medic specialist cardiologie la ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?