Volvulusul intestinului subtire

Descriere volvulus

Volvulusul reprezintă un tip de malrotatie, în care o bucla a intestinului este rasucită de-a lungul mezenterului, putand duce la ocluzie intestinala.

Cauzele volvulusului

Volvulusul intestinului subtire apare la pacienti (de obicei la copii) care sunt predispusi la malrotatie intestinala.

Volvulusul segmentar, apare la pacienti de orice varsta, din cauza unui obstacol in calea peristaltismului intestinal (ileus mezenteric) sau din cauza aderentelor.

Volvulusul poate aparea si la pacientii cu distrofie musculara Duchenne (prin disfunctia musculaturii netede).

Simptome de volvulus

Simptomele pot fi legate de obstructia intestinala, manifestata prin durere si distensie abdominala, greata si varsaturi, constipatie, sau pot fi legate de procesul ischemic (pierderea fluxului sangvin) al portiunii de intestin afectate.

Procesul ischemic poate duce in cele din urma la necroza peretelui intestinal afectat, acidoza, pana la deces. Asadar, de multe ori, volvulusul acut necesita interventie chirurgicala de urgenta care sa aseze intestinul in pozitie corespunzatoare sau sa rezece portiunea afectata de necroza.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Probe biologice – hemograma poate arata leucocitoza (sugestivă pentru ischemie), o crestere marcata sugerand gangrena si sepsis.
In cazuri cu evolutie severa, apar tulburari hidroelectrolitice – hiponatremie, hiperpotasemie, acidoza metabolica, cresterea creatininei serice.

Radiografia abdominala simpla pune in evidenta obstructia intestinala, anse dilatate, nivele hidro-aerice, semnul de “semiluna”.

Examenul computer-tomograf poate fi util, prezentand sensibilitate inalta in obiectivarea obstructiilor intestinale. Decelarea de segmente dilatate, urmate de intestin “colapsat” sunt sugestive pentru volvulus.

Clisma cu meglumin-amidotrizoatum  sau cu bariu poate diagnostica de asemenea volvulusul.

Diagnosticul de volvulus

Dupa o anamneza corecta, radiografia abdominala pe “gol” poate sa fie suficienta in punerea diagnosticului. In caz de dubiu, pot fi necesare clisme cu bariu sau cu meglumin-amidotrizoatum.

Daca se suspicioneaza perforatie, clisma cu bariu nu ar trebui efectuata, in schimb meglumin-amidotrizoatum poate fi folosit.

Diagnosticul diferential se face cu tumorile maligne obstructive (diagnosticul de certitudine necesitand biopsie intestinala), cu bolile inflamatorii intestinale stenozante (boala Crohn), diverticulita, constipatia cronica cu impactare, sindromul Ogilvie.

Tratamentul pentru volvulus

Terapia medicala este rezervata doar pacientilor varstnici, cu multiple patologii asociate sau copiilor malnutriti.

Tratamentul este chirurgical, in majoritatea cazurilor. Postoperator, este necesar tratament de reechilibrare hidroelectrolitica si cu antibiotice de spectru larg, in special in cazurile cu ischemie, necroza intestinala sau sepsis.

Evolutie, Complicatii

Volvulusul de intestin subtire are o rata de mortalitate variind intre 2 si 15%, aceasta crescand cu intarzierea punerii diagnosticului.

Pentru copiii cu malrotatie intestinala, in absenta asocierii cu alte anomalii/malformatii, prognosticul este favorabil.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Posoiu Carmen Ruxandra - medic primar gastroenterolog
Dr. Posoiu Carmen Ruxandra este medic primar gastroenterolog. Competenta in endoscopie digestiva superioara si inferioara. Competenta in examinarea cu videocapsula si in ecografie generala. Pentru consultatii verificati: https://www.medlife.ro/medic-posoiu-ruxandra-carmen-endoscopie-gastroenterologie https://cabinet-gastro.ro/
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal