Cervicita: simptome si tratament

Cervicita: simptome si tratament

Descriere generala

Cervicita reprezinta o inflamatie la nivelul colului uterin, iar de cele mai multe ori simptomele lipsesc cu desavarsire. Este o afectiune genitala frecvent intalnita.

Cauzele cervicitei

In majoritatea cazurilor in care apare, cervicita este cauzata de contactarea unor boli cu transmitere sexuala cum sunt gonoreea, chlamydia, herpesul genital. Cele mai afectate sunt de obicei femeile tinere si fertile.

Alte cauze care provoaca cervicita sunt infectiile cu HPV, leziunile si iritatiile, folosirea tampoanelor interne timp indelungat, alergiile la materialul din care este realizat prezervativul (latex).

Simptome de cervicita

Majoritatea cazurilor de cervicita cronica raman netratate pentru ca femeile nu sunt constiente de prezenta acestei afectiuni. Printre simptomele cervicitei acute (endocervicita) se numara:
• Scurgeri vaginale mirositoare, purulente
• Senzatii de mancarimi
• Dureri in partea inferioara a abdomenului
• Dureri in timpul urinarii
• Dureri in timpul actului sexual
• Scurgeri vaginale de culoare inchisa intre perioadele de menstruatie

Analize medicale pentru cervicita

In timpul examinarii de specialitate, medicul ginecolog evalueaza starea peretilor vaginului si ai colului uterin cu ajutorul speculului (instrument care permite indepartarea peretilor vaginului) si al colposcopului (instrument optic care ofera o imagine marita a colului uterin). Cervicita poate fi depistata si in timpul unui examen Papanicolau de rutina, tocmai de aceea este necesar ca aceasta examinare sa fie facuta anual.

Diagnosticul de cervicita

Diagnosticul de cervicita cronica se pune doar in urma evidentierii la examenul clinic, care inseamna un tuseu vaginal si un examen cu valve, a unor modificari inflamatorii, leziuni, deformari sau secretii la nivelul colului. Diagnosticul se confirma prin colposcopie si examenul citologic Papanicolau.

Tratamentul pentru cervicita

Pentru ca tratamentul sa fie unul de succes, este obligatoriu cunoasterea cauzei ce a stat la baza dezvoltarii cervicitei. Cand are o cauza infectioasa, tratamentul consta in administrarea de antibiotice, cel mai adesea sub forma de supozitoare vaginale. Daca acest tratament nu da rezultate, zona inflamata poate fi cauterizata prin electrocoagulare, crioterapie sau prin tratamentul cu laser pentru a distruge tesuturile afectate.

Antibioticele recomandate in cervicita sunt doxiciclina sau azitromicina, care se iau numai sfatul medicului.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Netratata, cervicita cauzata de infectia cu gonoree sau chlamydia se poate raspandi si infecta endometrul (mucoasa uterina) sau trompele uterine, dezvoltand boala inflamatorie pelvina, o infectie a organelor reproductive feminine (uter, trompe uterine, col si ovare). Tratamentul cervicitei cronice este o metoda profilactica in lupta impotriva cancerului de col uterin.

Recomandari medicale
Daca cervicita este cauzata de o boala cu transmitere sexuala, persoana diagnosticata si partenerul au nevoie de tratament de specialitate. Este de preferat ca pe toata durata tratamentului sa fie evitat contactul sexual.

Surse: www.hopkinsmedicine.org, www.cdc.org

Articol actualizat in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?