Himenul imperforat: simptome, tratament

Himenul imperforat: simptome, tratament

Himenul imperforat: hreprezinta un fragment de tesut ce inconjoara partial sau, in unele dintre cazuri, acopera intrarea in vagin.

Exista situatii in care femeile se nasc fara himen, dar majoritatea il au sub forme si dimensiuni diferite. Sunt cunoscute urmatoarele tipuri de himen: normal, imperforat, microperforat si septat.

Himenul normal este cel mai intalnit tip, prezinta forma unei semilune si permite trecerea fluxului menstrual.
Cel microperforat acopera aproape cu totul deschiderea vaginului, lichidul menstrual scurgandu-se cu dificultate sau in mici cantitati.
Himenul septat presupune existenta unui tesut in mijlocul deschiderii vaginului, creindu-se doua deschideri, ceea ce face dificila folosirea tampoanelor vaginale.
Himenul imperforat acopera integral deschiderea vaginului si poate fi diagnosticat inca de la nastere.

Cauzele himenului imperforat

Himenul imperforat este o malformatie congenitala care implica interventia chirurgicala pentru prevenirea complicatiilor in momentul instalarii primei menstruatii.

Himenul imperforat: simptome

Un himen imperforat blocheaza eliminarea lichidului menstrual. Acest fapt cauzeaza dureri abdominale sau dureri de spate, iar pacienta resimte o presiune vaginala si rectala. De asemenea, tinerele paciente pot resimti dureri si dificultati la urinare sau in timpul defecarii.

Factorii de risc:
Blocand eliminarea lichidului menstrual, acesta se reintoarce in vagin si abdomen cauzand neplaceri.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Ecografia pelvina si abdominala poate fi o metoda imagistica pentru a confirma diagnosticul si poate fi efectuata transabdominal, transperineal sau transrectal. Daca in urma acestor investigatii radioimagistice nu se poate pune diagnosticul in mod absolut sigur, se poate recomanda efectuarea unei investigatii de rezonanta magnetica.

Himenul imperforat: diagnostic

Diagnosticul de himen imperforat se poate pune, de cele mai multe ori, inca din timpul varstei neonatale. Examinarea locala evidentiaza existenta himenului imperforat. Diagnosticul poate fi pus si in utero prin ecografie obstetica.

Tratamentul pentru himen imperforat

Tratamentul consta intr-o interventie chirurgicala minora, in timpul careia se extrage tesutul in exces si se creaza un orificiu prin care fluxul menstrual se poate elimina firesc.
In cazul suspectarii acestui diagnostic, folosirea anticonceptionalelor orale pentru a suprima menstrele duce la ameliorarea simptomelor, castigand astfel timp pentru a face alte investigatii.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Corectarea himenului imperforat pe cale chirurgicala dupa debutul pubertatii, dar inainte de momentul declansarii primei menstruatii (menarha) previne aparitia durerilor pelvine pe care le resimte pacienta.

Recomandari medicale
Himenul perforat poate fi una dintre cauzele amenoreei primare, fiind asociat cu senzatie de presiune vaginala, dureri ciclice de abdomen, constipatie si dificultati la urinare. Prezentarea pacientei la medic este imediat necesara pentru un diagnostic precis si un tratament adecvat.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă