Polip uterin: simptome, tratament

Polip uterin: simptome, tratament

Ce este un polip uterin?

Un polip uterin este o masa de tesut ce se dezvolta in interiorul uterului ca o mica excrescenta, de consistenta moale, prins de peretele uterin. Statisticile spun ca aproximativ 25% dintre femei au polipi uterini.

Cauze si factori de risc in aparitia unui polip uterin

Cu toate ca nu se stie exact care este cauza aparitiei polipilor uterini, medicii cred ca estrogenul are un rol important in dezvoltarea acestora. Pe durata ciclului menstrual, nivelul de estrogen din sange se modifica, pregatind endometrul pentru o eventuala sarcina. Daca embrionul nu se fixeaza, atunci apare menstruatia.
Daca nivelul de estrogen este mare, mucoasa uterului se poate ingrosa mai mult si apar acesti polipi. Alta cauza a aparitiei acestora poate fi congestia vaselor de sange din canalul cervical.

Factorii de risc
Orice femeie prezinta riscul de a dezvolta polipi uterini, dar acesta creste in urmatoarele cazuri:
• obezitate sau supraponderabilitate
• tratament pentru cancerul de san
hipertensiune arteriala

Simptomele afectiunii

Polipii uterini pot avea urmatoarele simptome: sangerari menstruale neregulate, sangerari vaginale intre menstruatii, infertilitate, menstruatii dureroase si abundente, sangerari dupa contact sexual, sangerari vaginale dupa instalarea menopauzei.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Daca exista suspiciuni despre existenta polipilor uterini, sunt recomandate urmatoarele investigatii:
Ecografie transvaginala
Histerescopia – are scopul de a diagnostica si trata polipii
Chiuretajul – procedura se realizeaza si pentru colectarea unei probe in vederea testarii in laborator sau chiar pentru eliminarea respectivului polip. Majoritatea polipilor sunt necancerosi.

Diagnosticul de polip uterin

Polipii uterini pot fi descoperiti la un simplu control ginecologic, iar depistarea lor din timp te fereste de complicatii si de infertilitate. Nu amana controlul medical ginecologic anual!

Tratamentul pentru polip uterin

In cele mai multe dintre cazuri, medicul ginecolog recomanda indepartarea polipilor uterini mai ales daca provoaca sangerari sau cauzeaza infertilitate. Daca polipii sunt de foarte mici dimensiuni, acestia sunt tinuti sub observatie. Daca in urma analizelor se dovedesc maligni, se recomanda histerectomia.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Controversata ca idee, existenta polipilor uterini duce la infertilitate. Conform studiilor, femeile infertile carora le-au fost indepartati polipii uterini pe cale chirurgicala au avut sanse mult mai mari de a ramane insarcinate dupa inseminare artificiala, fata de pacientele carora li s-a facut inseminare fara indepartarea acestor polipi.

Tot legat de prezenta acestora se leaga riscul crescut de avort spontan la femeile cu FIV (daca medicul nu a facut recomandarea de indepartare a polipilor inainte de fertilizarea in vitro).

Recomandari medicale
Polipii uterini, chiar daca au fost indepartati pe cale chirurgicala, pot sa reapara dupa un timp. Tocmai de aceea este recomandat controlul periodic la medicul ginecolog.

Când să mergi la medic

Mergi la cabinetul medicului dacă:

  • te confrunți cu sângerări vaginale după menopauză
  • te confrunți cu sângerări între perioadele menstruale
  • au sângerări menstruale neregulate

Cum previi polipii uterini

Nu există un mod prin care să previi polipii uterini, dar este foarte important să mergi regulat la controale ginecologice. Factori de risc precum obezitatea, hipertensiune sau tratamentul pentru cancerul de sân pot crește șansele de dezvoltare a polipilor. Polipii uterini pot recidiva uneori chiar și după tratament.

Articol revizuit 2022 cu surse: mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă