Perioada fertila

Perioada fertila

Cea mai potrivita perioada fertila pentru o femeie de a avea copii este intre 18-23 de ani. Insa acest lucru, mai ales in zilele noastre, nu se intampla frecvent.

Femeile sunt preocupate de studii, de cariera si, drept urmare, amana prea multa vreme conceperea unui copil. Ajung de cele mai multe ori dupa 35 de ani, fara copii si constata, atunci cand isi doresc sa isi intemeieze o familie, ca acest lucru, in multe dintre cazuri, nu este cel mai usor si nici nu se intampla atat de repede pe cat credeau.

Perioada fertila in functie de varsta la femei

Perioada de maxima fertilitate a unei femei este, asa cum spuneam, intre 18-23 de ani. Dupa aceasta varsta, curba fertilitatii se mentine o vreme si incepe sa scada lent pana la 30 de ani.

Cea mai mare scadere a curbei de fertilitate a unei femei se intampla dupa 35 de ani. Rezerva ovariana este in continua scadere, astfel ca dupa 40 de ani este foarte greu de obtinut o sarcina pe cale naturala.

Daca la 20 de ani, 80% din materialul genetic al unei femei este sanatos si numai 20% poate prezenta malformatii incompatibile cu o sarcina sanatoasa, la 40 de ani, acest procent se inverseaza, de aici si greutatea obtinerii unei sarcini viabile dupa aceasta varsta. Acest lucru este complet normal si natural, dar trebuie spus ca procesul este ireversibil. De aceea, cel mai bine este ca o femeie sa se gandeasca sa aiba copii pana la varsta de 30 de ani.

Perioada fertila in functie de menstruatie

Din punct de vedere al menstruatiei, cel mai bun moment pentru conceperea unui copil este in momentul in care are loc ovulatia. De obicei, acest lucru se intampla la mijlocul perioadei menstruale. Fereastra fertila incepe cam cu 4 zile inaintea ovulatiei si se incheie la 24 de ore dupa ce aceasta are loc.

Momentul in are are loc ovulatia este important, este posibil sa nu se intample in aceeasi zi in fiecare luna, asa ca un test al temperaturii bazale poate ajuta, la fel cum de mare ajutor este monitorizarea ecografica la medicul specialist, care poate spune cu certitudine cand se apropie momentul ovulatiei si cand aceasta are loc. Aceste ecografii pot preciza cu certitudine si daca ovulatia are loc in fiecare luna. In cazul in care acest lucru nu se intampla, avem de-a face cu cicluri anovulatorii, care necesita un tratament special de la medic.

Daca este sa vorbim despre cel de-al doilea copil, momentul minim intre cele doua nasteri este dat de felul in care s-a petrecut prima nastere.

Daca primul copil a fost nascut pe cale naturala, atunci a doua sarcina poate sa aiba loc si la 6 luni dupa prima nastere. Desigur, numai cu acceptul medicului ginecolog, dupa controalele de rutina de dupa nastere.

Daca prima nastere a fost obtinuta prin operatie cezariana, atunci timpul de asteptare pana la a doua este mai mare, intre 1 an jumatate si doi si in acest caz depinzand de acceptul medicului curant. Chiar daca prima sarcina a fost obtinuta cu usurinta, este posibil ca in cazul celei de-a doua sa apara intarzieri.
Este posibil sa apara infertilitatea secundara, de aceea, chiar daca cuplul are un copil, dar nu poate obtine pe cale naturala intr-un an cea de-a doua sarcina, este bine sa mearga la medicul specialist in infertilitate, pentru o evaluare a starii de fertilitate a cuplului.

Perioada de fertilitate la barbati

In cazul barbatilor, materialul genetic se innoieste o data la trei luni, de aceea la ei situatia nu este atat de presanta din punct de vedere al timpului.

Chiar daca la barbati nu este cu adevarat o problema sa conceapa si dupa 40 de ani, este bine de stiut ca pot aparea probleme ale materialului genetic determinate de stilul de viata. Analiza lichidului seminal, spermogarama, ar trebui sa fie una din primele analize pe care le face cuplul, cu atat mai mult cu cat este o analiza complet neinvaziva.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal