Testarea fertilitatii la femei – teste de infertilitate

Testarea fertilitatii la femei - teste de infertilitate

Medicii specialisti afirma ca actualele statistici despre infertilitate, care spun ca afecteaza unul din cinci cupluri, se datoreaza in primul rand varstei pacientelor la momentul in care isi doresc sa ramana insarcinate, stresului si dorintei de a-si asigura, mai intai, de toate cariera.

Astfel, daca dupa un an in care cuplul a avut o viata sexuala regulata si neprotejata, sarcina nu si-a facut aparitia pe cale naturala, atunci poate fi considerat infertil. Pentru a afla care sunt cauzele infertilitatii, primul pas pe care cuplul este bine sa-l faca este de a merge la medicul specialist in infertilitate pentru a incepe investigatiile.

Testarea fertilitatii femeii incepe in cabinetul medicului ginecolog unde, in urma unui control medical fizic, medicul poate exclude existenta unor eventuale anomalii structurale. Apoi, investigatiile de fertilitate cuprind urmatoarele teste:

Analize / teste de fertilitate

Analize de sange pentru determinarea profilului hormonal
Acesta masoara concentratia diferitilor hormoni responsabili (mai mult sau mai putin) de obtinerea unei sarcini. Pentru realizarea acestui profil hormonal sunt necesare urmatoarele analize: FSH, Lh, TSH, Prolactina, Progesteron, Estradiol, AMH.

Iata pe scurt ce inseamna fiecare dintre acestea:

  • FSH – Se mai numeste si hormon de stimulare foliculara si are rolul de a regla cliclul menstrual, dar si producerea de ovule la nivelul ovarelor.
  • LH – Cunoscut si ca hormon luteinizant, acesta regleaza si stimuleaza cresterea si functionarea ovarelor.
  • TSH – Se numeste si hormon de stimulare tiroidiana si este un test important in depistarea afectiunilor tiroidiene.
  • Prolactina – Este un hormon secretat de hipofiza, iar cea mai importanta functie a acestuia este de a declansa si de a mentine lactatia. Pe perioada sarcinii, valoarea acestuia creste constant si scade dupa nastere.
  • Estradiol – Cand se fac teste de infertilitate, valoarea acestui hormon este utila pentru monitorizarea ovulatiei. Are valori mari in timpul sarcinii.
  • AMH – Reprezinta un marker semnificativ al rezervei ovariene pentru fiecare femeie in parte. Cunoscut si ca hormon anti-Mullerian, acesta masoara rezerva ovariana a unei femei, estimand in felul acesta cam care este intervalul pe care il mai are pana la menopauza. AMH ofera o informatiei asupra cantitatii rezervei ovariene, insa nu si asupra calitatii acesteia.

Ecografia transvaginala
Rolul acestei ecografii deloc dureroase este de a vizualiza cavitatea uterina si de a identifica existenta unor eventuale anomalii ale ovarelor sau uterului.

Histerosalpingografia
Are rolul de a stabili gradul de permeabilitate a trompelor uterine si este o investigatie cu grad ridicat de disconfort pentru pacienta. Blocarea trompelor uterine nu reprezinta un pericol pentru sanatatea femeii, dar este una dintre cauzele infertilitatii de tip feminin. De aceea, este una din primele investigatii recomandate, cu atat mai mult cu cat, fara trompele uterine nu se poate obtine o sarcina nici pe cale naturala, nici prin intermediul inseminarii artificiale, ci numai prin FIV.

Efectuarea testului CA 125
Este un simplu test de sange ale carui valori marite peste normal pot fi cauzate fie de prezenta endometriozei (o alta cauza importanta a infertilitatii feminine), fie a unei boli inflamatorii pelvine. Diagnosticul de endometrioza se pune numai in baza operatiei laparoscopice, dar analiza CA 125 reprezinta un prim indiciu in necesitatea efectuarii acesteia sau nu.

In functie de problemele pacientei, medicul mai poate recomanda si o monitorizare ecografica lunara a ovulatiei, pentru a vedea ca aceasta se intampla, stiut fiind faptul ca fara ovulatie nu poate fi pusa problema de a obtine o sarcina.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being