Cataracta – cauze, simptome și tratament

Cataracta - cauze, simptome și tratament

Descriere cataracta

Cataracta inseamna opacifierea lentilei ochiului, numita cristalin. In mod normal aceasta lentila este perfect transparenta si asigura focalizarea imaginii pe retina, adica vederea clara.

Cataracta congenitala este prezenta chiar de la nastere, uneori de sine statatoare, alteori in cadrul unor sindroame malformative complexe.

Apare sub forma unui reflex albicios in pupila ochiului afectat. Necesita un diagnostic si tratament de urgent (in primele luni de viata), altfel functia vizuala a ochiului respectiv nu mai poate fi recuperata.

Cauze

Cataracta este in general apanajul varstei, ea aparand ca o imbatranire a cristalinuliui. Aceasta boala poate aparea insa si in cadrul unor stari patologice generale (ex: diabet, tratament indelungat cu cortizon) sau oculare (miopia forte, inflamatii sau traumatisme ale ochiului). Dintre factorii de mediu, cel mai des incriminat in aparitia cataractei este soarele.

Simptomele cataractei

Cel mai frecvent pacientii cu cataracta descriu o incetosare progresiva a vederii, cu scaderea sensibilitatii la contrast si denaturarea culorilor (acestea par mai terne, mai intunecate).

Exista si forme particulare de cataracta care scad vederea mai ales la lumina puternica sau care scad dioptriile pacientilor hipermetropici. Acestia constata ca incep sa vada mai bine la distanta (uneori chiar si la aproape) fara ochelari.

Evolutia cataractei

In lipsa unui tratament, cataracta ajunge sa impiedice complet patrunderea luminii in ochi, deci duce la pierderea completa a vederii (persista doar senzatia de lumina si intuneric).

Pentru diagnostic si tratament in timp util, pacientul trebuie sa fie consultat de un medic oftalmolog atunci cand prezinta simptomele deja mentionate. In urma unui consult complet oftalmologic diagnosticul este relativ usor de pus in cazul cataractei.

Tratamentul de cataracta

Singurul tratament eficient care poate fi aplicat in cataracta este interventia chirurgicala. Aceasta consta in extragerea continutului opac al cristalinului natural cu ajutorul unei sonde fine cu ultrasunete.

Se pastreaza doar sacul cristalinului in care se introduce un implant artificial care va suplini functia cristalinului natural. Interventia este inalt tehnologizata, desfasurandu-se pe o incizie de aproximativ 2 mm care nu mai necesita sutura.

Recuperarea vizuala se constata de obicei chiar de a doua zi postoperator, dar vindecarea completa a ochiului se obtine cam la o luna dupa operatie. In acest timp pacientul va face un tratament local cu picaturi (antibiotice si antiinflamatorii), va pastra o igiena riguroasa a zonei oculare si va evita orice fel de presiune pe ochiul operat.

Nu exista un moment anume optim pentru operatia de cataracta. In general se indica operatia atunci cand scaderea vederii incepe sa deranjeze in activitatea zilnica a persoanei respective.

Este de preferat sa nu se astepte pana in ultimele faze de evolutie a cataractei pentru ca in aceste faze cristalinul este mai dur si mai greu de extras prin tehnica mentionata, cu un traumatism mai mare pentru tesuturile oculare si cu riscul unor complicatii intraoperatorii mai mare.

Beneficii ale tehnologiei moderne

Facoemulsificarea – extractia cristalinului cu ultrasunete – este o interventie cu un inalt grad de siguranta si cu riscuri care tind spre zero. Interventia care este de scurta durata (10-12 minute) se desfasoara ambulator, fara pregatiri speciale, sub anestezie locala (cu injectie) sau topica (doar cu picaturi).

La scurt timp dupa interventie pacientul poate pleca acasa, fara a avea niste restrictii deosebite. In prezent se pot trata si viciile de refractie cu ocazia operatiei de cataracta (miopie, hipermetropie, astigmatism) prin alegerea unui implant artificial personalizat, adaptat conformatiei fiecarui ochi in parte.

In general pacientii nu mai au nevoie de ochelarii de distanta (indiferent de situatia anterioara operatiei), ramanand doar cu ochelarii obisnuiti pentru citit. Exista si implante multifocale care permit postoperator o vedere buna la toate distantele, fara a mai fi nevoie de ochelari.

Complicatii

In lipsa operatiei, denaturarea avansata a cristalinului poate produce unii produsi toxici determinand o forma grava de glaucom (facolitic/facotoxic) manifestata prin inrosirea accentuata a ochiului si dureri puternice. Ajuns in acest stadiu ochiul respectiv practic nu mai poate fi recuperat.

 

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Simona Ardelean
Dna. Doctor Simona Ardelean este medic specialist oftalmolog in echipa West Eye Hospital. Cu o experienta vasta in oftalmologie are peste 10.000 de interventii chirurgicale, majoritatea pentru afectiuni ale polului anterior al ochiului (cataracta, glaucom, pterigion), dar si interventii pentru afectiuni ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal