Dr. ginecolog George Vasilescu: Deseori, simptomele cancerului uterin sunt asociate cu cele ale unei răceli

În general, cancerul uterin nu are simptome. Când apar, acestea te duc cu gândul la o răceală, la o problemă la coloană. Pacienta resimte o stare puternică de oboseală, pe care, de multe ori, o pune pe seama modului de viaţă haotic pe care îl trăieşte.
  • Publicat:
Dr. ginecolog George Vasilescu: Deseori, simptomele cancerului uterin sunt asociate cu cele ale unei răceli

În general, cancerul uterin nu are simptome. Când apar, acestea te duc cu gândul la o răceală, la o problemă la coloană. Pacienta resimte o stare puternică de oboseală, pe care, de multe ori,  o pune pe seama modului de viaţă haotic pe care îl trăieşte.

Pentru a afla cât mai multe despre această perfidă afecţiune, ce îţi poate schimba viaţa într-o clipă, am ajuns la medicul ginecolog George Vasilescu, de la Danubius Health Spa Resort Sovata.

Specialistul a vorbit pentru CSID despre regulile ce ar trebui respectate după debutul vieţii intime, despre factorii de risc, despre metodele noi de prevenţie şi tratare.

CSID: Ce este cancerul uterin?

Dr. George Vasilescu: Sub denumirea de “cancer uterin” se înţelege, de fapt, afectarea tumorală a porţiunii proximale a uterului, şi anume colul uterin. 

Cancerul la acest nivel este răspândit în special la populaţia europeană, dar se poate întâlni şi în alte părţi ale lumii. Continentul american este şi el afectat de prezenţa acestui tip de cancer.

În comparaţie cu alte rase umane, rasa albă este mai predispusă la cancerul de col uterin. În Europa, România ocupă încă un loc fruntaş la numărul de cazuri la 100.000 de locuitori, cu toate măsurile de prevenţie luate de structurile medicale de stat sau private.

CSID: Care ar fi simptomele ce prevestesc un cancer uterin?

Dr. George Vasilescu: Multă vreme (asta însemnând ani de zile) cancerul de col uterin nu are nici un simptom. Eventual pot apărea dureri de intensitate mică în partea de jos a abdomenului sau mici sângerări (spotting) între menstruaţii sau după un contact intim.

De regulă, acestea simptome trec neobservate sau nu li se acordă o importanţă deosebită, fiind asociate cu cele ale unei răceli, cu starea de oboseală, cu durerile de coloană sau cu cele din sfera digestivă

CSID: Care sunt factorii de risc?

Dr. George Vasilescu: Prezenţa virusului HPV este, de departe, principalul factor de risc pentru apariţia cancerului de col uterin, în special tulpinile cu risc oncogen ridicat.

Se mai discută despre traumatismele repetate la nivelul colului (chiuretaje multiple în antecedente, diferite manevre medicale agresive), care pot modifica, în timp, arhitectura celulară a colului.

Igiena intimă joacă un rol important în apariţia cancerului de col uterin, iar aici mă refer la stabilitatea relaţiilor intime, protejarea actului intim atunci când apare o infecţie sau inflamaţie, începerea vieţii sexuale când epiteliul celular al colului a ajuns la maturitatea dezvoltării (după 18 ani).

CSID:  Categoria de femei care are o predispoziţie către această afecţiune?

Dr. George Vasilescu:  Da. Rasa albă, europencele, femeile care şi-au început timpuriu viaţa intimă, cele care au avut parteneri multipli, parteneri necunoscuţi (dragostea de o noapte).

De asemenea, intervenţiile medicale repetate la nivelul colului pot reprezenta, în timp, un factor de risc asociat.
Aici trebuie să iau în considerare un aspect care câteodată este puţin neglijat. Un examen de depistare a virusului HPV este la fel de uşor de făcut precum un test Papanicolau.

Recomand acest test suplimentar, deoarece multă vreme de la infectarea cu HPV, testul Papanicolau rămane negativ. Abia când apar modificări structurale – anatomice la nivelul colului, testul Papanicolau începe să arate acest lucru. Prins din timp, virusul poate fi eliminat prin tratamente medicale. Este importantă imunitatea în acest caz. O imunitate bună a organismului respinge în mod natural, spontan, acest virus de la nivelul colului uterin.

CSID:  Dacă a fost depistat, ce se poate face mai departe?

Dr. George Vasilescu:  Cel mai important lucru este de a stabili gradul de extensie al tumorii şi verificarea răspândirii celulelor canceroase în afara uterului. CT, RMN, depistarea celulelor tumorale circulante, markerii tumorali, toate acestea trebuie făcute într-o primă fază.

Orice întârziere a unui diagnostic corect este nefavorabilă persoanei în cauză.

CSID:  Există mai multe tipuri? Care sunt şi prin ce diferă?

Dr. George Vasilescu:  Tipul cel mai frecvent întâlnit este adenocarcinomul. Este principala forma celulară a acestei maladii. Mai important este însă gradul de extensie şi invazia locală sau la distanţă.

CSID:  Cancerul uterin poate fi întâlnit şi în rândul adolescentelor?

Dr. George Vasilescu:  Da, poate fi întâlnit, dar mult mai rar. Începerea foarte timpurie a vieţii intime, parteneri multipli, infecţii netratate, neglijate, toate acestea pot fi luate în considerare în cazul apariţiei acestei maladii la fetele tinere. Mai trebuie să discutăm şi de predispoziţia genetică, dar ea nu joacă un rol major în apariţia acestui tip de cancer.

“În ultima vreme se practică intervenţii din ce în ce mai mici, mai puţin mutilante”

CSID: Care pot fi metodele de tratare?

Dr. George Vasilescu:  Depinde de gradul de extensie. Dacă celulele canceroase nu au depăşit mambrana bazală a celulelor colului, se poate încerca un tratament conservator sub forma unei conizaţii (extirparea unei porţiuni limitate din colul uterin, sub forma unui con, apoi contează urmărirea evoluţiei din 3 în 3 luni. La acest tip de tratament se mai poate asocia şi cel radio-chimio-terapic, în funcţie de recomandările medicului oncolog.

Dacă cancerul este mai extins, se poate începe cu radioterapia locală, chimioterapie, apoi intervenţia chirurgicală extirpatorie (se extirpă în bloc colul, uterul, trompele, ovarele şi tot ţesutul care le înconjoară).

De menţionat că în ultima vreme se practică intervenţii din ce în ce mai mici, mai puţin mutilante, accentul fiind pus pe radioterapia de ultimă generaţie, chimioterapia de ultimă generaţie, imunoterapie.

CSID: Ce complicaţii pot apărea?

Dr. George Vasilescu:  Netratat, cancerul de col este o afecţiune mortală.

Tratat din primele stadii, vindecarea poate fi prezentă într-un număr apreciabil de cazuri.

De obicei, aici vorbim de complicaţii ale terapiilor instituite : complicaţii postradioterapie, postchimioterapie, postchirurgicale. De regulă, acestea sunt de reversibile într-un anumit interval de timp.

CSID: Se poate întâmpla să reapară după intervenţie?

Dr. George Vasilescu:  Există un grad de risc de reapariţie, atâta timp cât încă medicina actuală  nu are un control definitiv şi absolut asupra biologiei şi evoluţiei unei celule canceroase.

CSID:  Poate fi prevenit cancerul uterin? Care ar fi acele reguli pe care trebuie să le respectăm?

Dr. George Vasilescu:  Da, începerea vieţii intime după vârsta biologică de 18 ani, un singur partener (dacă este posibil), partenerul să fie fidel, tratarea tuturor inflamaţiilor şi infecţiilor care ar putea apărea la ambii parteneri, test PAP anual, după începerea vieţii intime, HPV test din 2 în 2 ani.

CSID:  Nămolul şi apa sărată pot contribui la vindecare?

Dr. George Vasilescu:  Tratamentul balnear nu este recomandat în afecţiunile maligne. Pacientele care au avut cancer de col uterin pot beneficia de o cură balneară după cinci ani de la tratament, cu condiţia să nu existe recidive şi cu acordul medicului oncolog curant.

CSID:  A crescut numărul femeilor diagnosticate cu această afecţiune? Ce statistici există?

Dr. George Vasilescu:  După o perioadă postdecembristă de creştere accelerată a incidenţei acestei afecţiuni, asistăm, din fericire, la o scădere, deocamdată destul de firavă, a numărului de îmbolnăviri. Aceasta se datorează campaniilor de prevenţie, susţinute de structuri medicale instituţionale şi private.

Şi, totuşi, unde se greşeşte?

Greşelile pacientelor se regăsesc în lipsa măsurilor de prevenţie, precum şi în întârzierea, nejustificată de altfel, a prezentării la medic pentru testele anuale sau după apariţia primelor simptome.

O altă greşeală des întâlnită este refuzul tratamentelor alopate, în favoarea celor naturiste sau refuzul tuturor tratamentelor din schema propusă de medicul oncolog.

De reţinut: pricipalul tratament dătător de viaţă pacientelor cu cancer de col este cel alopat.
Acesta se poate asocia, la un moment dat, cu tratamentul naturist supravegheat.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: