Biopsia lichidă, testul care ne poate ajuta în viitor să vedem dacă putem dezvolta cancer

Biopsia lichidă esteun test din sânge, care se face pacienţilor bolnavi de cancer. Ideea acestei analize a venit din SUA, medicii americani făcând primele studii în domeniul biopsiei lichide. Ei au analizat sângele pacienţilor care sunt trataţi pentru diverse tipuri de cancer, sânge în care se găseşte aşa-numitul ADN tumoral.
  • Publicat:
Biopsia lichidă, testul care ne poate ajuta în viitor să vedem dacă putem dezvolta cancer

Biopsia este analiza care poate stabili cu exactitate diagnosticul şi cel mai bun tratament pentru cancer. Biopsia clasică presupune recoltarea de ţesut tumoral şi analiza sa în laborator. În funcţie de rezultat, medicii pot stabili tipul de cancer, stadiul bolii şi pot recomanda pacienţilor tratamente personalizate.

Această procedură a evoluat mult, iar timpul alocat prelucrării probelor s-a redus substanţial, unele rezultate fiind disponibile rapid, chiar în timpul intervenţiilor medicale, ceea ce ajută medicii să ia cele mai corecte decizii pentru pacienţi. Ultima noutate în ceea ce priveşte biopsia este dezvoltarea unei metode moderne de evaluare şi monitorizare a pacienţilor cu cancer. Este vorba despre biopsia lichidă.

Utilă pentru cancerul de plămâni şi cel colorectal

“Biopsia lichidă este, de fapt, un test din sânge, care se face pacienţilor bolnavi de cancer. Ideea acestei analize a venit din SUA, medicii americani făcând primele studii în domeniul biopsiei lichide. Ei au analizat sângele pacienţilor care sunt trataţi pentru diverse tipuri de cancer, sânge în care se găseşte aşa-numitul ADN tumoral.

Acest ADN provine de fapt din distrugerea celulelor tumorale şi este prezent în sânge. Însă timpul lui de înjumătăţire este undeva la 6 ore, până când se elimină prin ficat sau prin rinichi.

În aceste condiţii, testarea este utilă în special pentru a urmări evoluţia pacienţilor cu cancer în urma efectuării tratamentelor respective. Se foloseşte pentru cancerul de plămân şi se va folosi şi pentru cancerul colorectal”, spune medicul primar genetician Mariela Militaru.

Biopsia lichidă va ajuta pacienţii să fie mult mai bine monitorizaţi

Aşadar, pentru moment, biopsia lichidă ajută pacienţii deja diagnosticaţi cu cancer şi le poate furniza medicilor informaţii importante despre evoluţia bolii şi eficienţa tratamentului aplicat. “Pentru moment”, deoarece medicii o consideră o analiză a viitorului, capabilă chiar să diagnosticheze cancerul, înainte de orice simptom.

“Biopsia lichidă va ajuta mulţi pacienţi să fie mult mai bine monitorizaţi, iar aceştia nu vor mai avea nevoie de biopsie clasică pe tumora respectivă sau de alte teste invazive. Va fi mult mai simplu. Biopsia lichidă este o metodă de viitor. După părerea mea, probabil că peste câţiva ani, biopsia lichida ne va ajuta să vedem dacă putem dezvolta un cancer chiar dacă nu am avut nimic până acum prezent. Cred că în următorii cinci ani se va dezvolta şi acest concept”, afirmă medicul genetician.

Conform datelor actuale actuale, precizia testului se situează între 85% şi 90 %. Specialiştii spun că există cazuri când cantitatea de ADN tumoral din sânge este prea mică şi atunci rezultatul testului poate ieşi negativ. Rezultatul de la biopsia lichidă poate fi gata în în maximum 14 zile de la recoltare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Un nou tratament anticancer
Un nou tratament anticancer
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: