Radioterapia ghidată prin rezonanţă magnetică, o soluţie pentru anumite tipuri de cancer

Radioterapia ghidată prin rezonanţă magnetică este o metodă nouă prin care tumorile se pot vizualiza şi trata mai bine cu ajutorul unui RMN încorporat într-un accelerator linear.
  • Publicat:
Radioterapia ghidată prin rezonanţă magnetică, o soluţie pentru anumite tipuri de cancer

După bolile cardiovasculare, cancerul rămâne a doua mare ameninţare la adresa sănătăţii: la nivel global, se estimează că la finalul acestui an, 18,1 milioane vor suferi de cancer, iar numărul deceselor va depăşi 9 milioane. Cancerul de plămâni este cel mai frecvent diagnosticat, cu un procent de 11,6 cumulat în rândul femeilor şi bărbaţilor. La femei, principalul tip de cancer diagnosticat este cel de sân, iar la bărbaţi cancerul de prostată. Medicii diagnostichează frecvent şi cancere colorectale, gastrice sau hepatice.

Astăzi, medicina modernă este de neconceput fără tehnologie, iar diagnosticările precoce şi terapiile ghidate de aparate cresc şansele de depistare, respectiv tratare cu succes a cancerelor, chiar şi în formă avansată. Una dintre tehnologiile recente care a revoluţionat tratamentul tumorilor maligne este radioterapia ghidată prin rezonanţă magnetică. Adică un aparat folosit pentru radioterapie care încorporează şi tehnologia unui RMN.

Ce este radioterapia ghidată prin rezonanţă magnetică

“Noua tehnologie, care combină rezonanţa magnetică în acceleratorul liniar, ne permite să vizualizăm foarte bine tumoarea în timpul tratamentului şi să o tratăm cu mai multă precizie. Această tehnologie ne permite să abordăm tumori care nu puteau fi tratate prin radioterapie, cum sunt cele localizate la nivelul pancreasului. Cu tehnologiile mai vechi, nu puteam livra o cantitate optimă de radiaţii către pancreas din cauza ţesuturilor sau organelor din jur. Dar cu această tehnologie, putem aplica doze mai mari, datorită monitorizării mult mai precise a zonei de tratat”, descrie radioterapia de vârf prof. dr. Enis Ozyar, expert în radioterapie.

Radioterapia este o componentă importantă în tratarea cancerului, iar rolul său este acela de distrugere tumorile maligne prin emisia de radiaţii. Una dintre principalele provocări ale specialiştilor în radioterapie este aceea de a aplica fasciculul de radiaţii cât mai precis, pentru a proteja ţesuturile sănătoase şi organele vitale din apropierea tumorilor maligne. Iar radioterapia ghidată prin rezonanţă magnetică reuşeşte acest lucru. Prima oară, tehnologia a fost folosită în Statele Unite, în 2015. Acum, există în lume doar 20 de aparate de acest tip cu ajutorul cărora specialiştii personalizează fiecare şedinţă de tratament.

Cum funcţionează radioterapia ghidată prin rezonanţă magnetică

“Până la apariţia radioterapiei ghidate prin rezonanţă magnetică, foloseam planul iniţial de tratament pentru fiecare şedinţă de radioterapie. Dar ştim că în zona abdomenului, a toracelui, tumorile şi organele interne se mişcă, îşi modifică poziţia, ceea ce făcea până acum radioterapia extrem de dificilă. Acum, cu ajutorul rezonanţei magnetice încorporate în accelerator, obţinem imaginea precisă a tumorii de fiecare dată. Dacă structurile tisulare critice şi-au modificat poziţia, ajustăm planul de tratament şi aplicăm tratamentul conform noilor poziţionări. Astfel, personalizăm în funcţie de datele obţinute fiecare şedinţă de tratament. Vorbim practic despre radioterapia adaptativă, e un algoritm foarte nou”, completează expertul în radioterapie.

Specialiştii subliniază un alt avantaj important al radioterapiei ghidate prin rezonanţă magnetică: este vorba despre reducerea efectelor adverse şi a numărul de şedinţe de tratament.

Avantajele radioterapiei ghidate prin rezonanţă magnetică

“Înainte era nevoie de 30 de şedinţe pentru unele tumori, acum putem aplica 5 fracţiuni, adică 5 şedinţe. Adică, perioada terapiei s-a redus de la 2 luni la 2 săptămâni, un lucru extrem de benefic, în special pentru pacienţii care vin din străinătate ca să se trateze la noi. Principalele indicaţii pentru acest tip de radioterapie ghidată prin rezonanţă magnetică sunt cancerul de sân (anumite tipuri şi localizări), cancerul de plămâni (anumite cazuri), cancer hepatic, metastazele hepatice, cancerul pancreatic, tumorile abdominale şi tumorile de prostată”, spune prof. dr. Enis Ozyar.

Expertul estimează că, în următorii 10 ani, radioterapia ghidată prin rezonanţă magnetică (MRIdian Linac) va fi folosită pe scară largă. Aceasta poate fi aplicată şi copiilor şi nu este condiţionată de dimensiunea tumorilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: