Coroane dentare din zirconiu: avantaje şi îngrijire

Coroanele dentare din zirconiu pot fi o soluţie estetică foarte bună şi performantă atunci când trebuie să înlocuiţi un dinte lipsă cu o lucrare dentară.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Coroane dentare din zirconiu: avantaje şi îngrijire

Dr. Şerban Atanasiu, medic stomatolog, ultraspecializat în implantologie dentară, explică avantajele coroanelor dentare din zirconiu şi modalitatea de înngrijire a acestora.

De ce să alegeţi coroana dentară din zirconiu?

O coroană este o proteză dentară ceramică care înlocuieşte partea vizibilă a unui dinte deteriorat sau devitalizat (carii, pierderea nervului) sau a unei fracturi dentare în urma unui accident. Coroana restaurează o estetică naturală a gurii sau acoperp un implant care înlocuieşte un dinte lipsă. Există diferite tipuri de coroane dentare, cum ar fi coroana metalo-ceramică sau coroana de zirconiu.

Ce este o coroană dentară din zirconiu?

Coroana de zirconiu, numită şi coroana zirconia, nu are cadru metalic. Partea interioară este compusă din zirconiu, un material alb, iar partea exterioară este acoperită cu ceramică. Datorită caracteristicilor sale, zirconia face astăzi posibilă atingerea celui mai înalt nivel de estetică în stomatologie.

Avantajele unei coroane de zirconiu

  • Rezultat estetic neegalat

Zirconiul este foarte estetic în gură. Absenţa metalului (prezent într-o coroană metalo-ceramică) împiedică apariţia unui chenar gri lângă gingie. Coroana din zirconiu are o natură translucidă care îi permite să lăsăm la lumină şi să dăm o oarecare reflecţie pe dinţi, integrându-ne perfect cu restul danturii.

  • Rezistent

Acest material este de o mare rezistenţă şi, prin urmare, are o viaţă mult mai lungă decât alte coroane dentare, cum ar fi coroane PFM. Zirconiul are de asemenea avantajul de a avea o rezistenţă termică ridicată, fără o senzaţie neplăcută legată de o coroană metalică.

  • Biocompatibil

Zirconiul este un material biocompatibil. Se potriveşte perfect cu dinţii fără risc de alergie.

  • Finisaj excelent datorită CAD / CAM de înaltă tehnologie

Utilizarea proceselor de proiectare şi de fabricaţie asistată de calculator oferă pacienţilor o potrivire precisă, reducând timpul necesar pentru a se potrivi cu coroanele.

  • Protecţie împotriva gingiilor

Calitatea de fabricaţie a coroanei de zirconiu o face complet adaptată gingiei şi, prin urmare, mai etanşă decât o coroană tradiţională. Într-adevăr, în cazul plasării implantului dentar, zirconiul fiind mai rezistent la bacterii decât alte materiale, el evită în mod semnificativ riscul de peri-implantitis (infecţie care afectează ţesuturile din jurul implanturilor care duc la pierderea suportului osos, cu un risc semnificativ de pierdere totală a implantului).

În ce cazuri este recomandată coroana de zirconiu

Coroana de zirconiu este utilizată în următoarele cazuri:

  • restauraţi un dinte rupt sau deteriorat înlocuiţi o coroană veche de dragul fiabilităţii sau esteticii
  • corectaţi o problema estetică


Este recomandat pentru pacienţii care suferă de „bruxism” (mai cunoscut sub numele de măcinarea dinţilor), deoarece zirconia oferă o rezistenţă mai mare în timp decât orice alt material.

Care este diferenţa estetică dintre coroana zirconiului şi coroana metalo-ceramică?

Deşi coroana metalo-ceramică oferă un rezultat estetic excelent, zirconiul permite un rezultat estetic mai aproape de dinţii naturali.

Ce să faci pentru a avea grijă de coroanele sale de zirconiu?

Pentru durabilitatea coroanelor, se recomandă:

  • Periajul dinţilor cel puţin de două ori pe zi, după fiecare masă în mod ideal, asigură longevitatea coroanei.
  • Curăţaţi spaţiile interdentare prin aţa dentară. Utilizarea aţei dentare face posibilă finalizarea periei prin îndepărtarea bacteriilor prezente între dinţi şi prevenirea apariţiei plăcii dentare.
  • O structură bine concepută de zirconiu nu numai că face posibilă o aşezare perfectă a coroanei, dar şi o fuziune adecvată între porţelan şi zirconiu.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Şerban Atanasiu - Medic Specialist Implantologie Dentara
Dr. Șerban Atanasiu a absolvit Facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină “Carol Davila” din București, iar în anul 2005 a obținut Competență în Implantologie Dentară. În anul 2007 s-a alăturat echipei Green Dental. Datorită talentului său ca medic implantolog, ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”