Fluorizarea dentară – cum se face, avantaje si riscuri

Cu toţii ştim efectele benefice ale detartrajului, dar o igienă dentară mai solidă conţine de asemenea şi fluorizarea dinţilor, pentru un plus de protecţie împotriva cariilor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Fluorizarea dentară - cum se face, avantaje si riscuri

Igiena dentară este necesară pentru un zâmbet cât mai aproape de perfecţiune, deci implicit şi pentru buna noastră dispoziţie şi încrederea în propria persoană.

Cu toţii ştim efectele benefice ale detartrajului, dar o igienă dentară mai solidă conţine de asemenea şi fluorizarea dinţilor, pentru un plus de protecţie împotriva cariilor.

Fluorul este un mineral natural, care poate fi întânit în cantităţi reduse chiar şi în apă sau diverse alimente. Deşi poate fi şi dăunător organismului, folosirea sa în cantităţi moderate, poate ajuta pacienţii pentru că oferă dinţi sănătoşi, frumoşi şi puternici. Organismul are nevoie de o anume doză suplimentară de fluor în cazul danturii, astfel că această procedură este necesară şi benefică.

Unde şi cum se face fluorizarea dentară?

Deşi se poate realiza şi acasă, pentru a evita drumurile în plus, este necesar ca fluorizarea să fie făcută la un cabinet dentar, în prezenţa unui medic specialist, pentru o calitate mai bună şi efecte de lungă durată, dar şi pentru că, pot apărea anumite riscuri, fluorul în exces fiind toxic pentru organism.

„Aceasta presupune mai exact, după igienizare, aplicarea cu ajutorul unei pensule a fluorului care este disponibil în 3 variante: gel, pastă sau lac. Dacă dinţii sunt curăţaţi cum trebuie, el va intra mult mai uşor în suprafaţa dintelui, deci va avea şi efecte mai bune.” spune dr. Ionut Leahu.

Avantajele fluorizării dentare profesionale

Acest tratament nedureros şi uşor derealizat are beneficii în cazul mai multor probleme:

  • în primul rând reduce riscul apariţiilor cariilor dentare;
  • diminuează  hipersensibilitate dentară;
  • ajută în cazul pacienţilor care urmează un tratament ortodontic;
  • se comportă ca un strat protector împotriva acizilor;
  • întăreşte structura dintelui;
  • ajută persoanele care au o cantitate de salivă redusă;
  • este benefic pentru pacienţii cu parodontopaţii – care au rădăcinile dentare expuse;
  • este recomandat înaintea şi după folosirea produselor de albire profesională;
  • are beneficii pentru pacienţii care au structuri deficitare ale ţesuturilor dentare;
  • persoanelor care nu pot avea o igienă dentară riguroasă (spre exemplu oamenii cu diverse dizabilităţi);
  • şi nu în ultimul rând este un plus pentru igienizarea danturii.

Este cu siguranţă important ca sugarii şi copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 16 ani să fie expuşi la fluor prin intermediul pastelor de dinţi ce conţin fluor. Acesta este intervalul de timp în care apar dinţii primari şi permanenţi. Evident, şi adulţii beneficiază şi ei de fluorul conţinut în pastele de dinţi.

Studiile arată faptul că fluorura locală – din pastele de dinţi, apa de gură şi tratamentele de fluorizare – sunt la fel de importante în lupta împotriva cariilor dentare ca şi în consolidarea dinţilor în curs de dezvoltare.

Riscurile fluorizării dinţilor

Fluorul este sigur şi eficient atunci când este utilizat conform instrucţiunilor, dar poate fi periculos în doze mari (nivelul de dozare pentru a fi toxic variază în funcţie de greutatea persoanei).

Din acest motiv, este important ca părinţii să supravegheze cu atenţie utilizarea de către copii a produselor care conţin fluor şi să păstreze produsele fluorurate sa nu fie la îndemâna copiilor, în special a copiilor sub vârsta de 6 ani.

  • Excesul de fluorură poate provoca defecte ale smalţului dintelui, care variază de la urme albe sau dungi până la decolorări maronii. Aceste defecte sunt cunoscute sub numele de fluoroză şi apar atunci când se formează dinţii.
  • Excesul de fluor creşte riscul pentru fracturi şi chiar cancer osos.
  • Alte efecte secundare ale excesului de fluor includ probleme gastro-intestinale, afectarea rinichilor, leziuni ale creierului.
  • Excesul de fluor poate determina şi apariţia infertilităţii.

Metode de prevenire:

Supravegheaţi copii până învaţă să se spele corect pe dinţi, copiii cu vârsta mai mică de 6 ani sunt mai predispuşi să înghită pasta de dinţi în loc să o scuipe.

Evitaţi pastele de dinţi aromate deoarece acestea tind să încurajeze înghiţirea pastei de dinţi, pastă ce conţine fluor.

Pentru a reduce riscul producerii fluorozei dentare, copiii sub vârsta de 8 ani trebuie să folosească o pastă cu o concentraţie mică de fluor, iar pe periuţă trebuie aplicată o cantitate mică de pastă, cât un bob de mazăre (5 mm pastă).

„În cazul fluorizării dentare profesionale doar medicul stomatolog poate să ştie dacă este nevoie de un astfel de tratament.
După cum am spus şi la început, amintim că folosirea sa în cantităţi incorecte poate deveni toxică pentru organism, el poate să determine chiar şi apariţia infetilităţii sau cancerul osos.” ne spune dr. Ionut Leahu.

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ionuţ Leahu - Medic primar stomatologie generală
Dr. Ionuț Leahu – doctor și fondator al celei mai extinse rețea de clinici stomatologice din România. Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și master în implantologie orală și parodontologie este anteprenorul român care a construit în decursul a 12 ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”