Psihanaliza

Dictionar medical

Metodă terapeutică ce constă în investigarea proceselor inconştiente.

Psihanaliza se adresează mai ales stărilor nevrotice, tulburărilor de sexualitate (impotenţă, frigiditate), uneori afecţiunilor psihosomatice. Decizia de a întreprinde o psihanaliză depinde de personalitatea subiectului şi de dorinţa lui de a se vindeca (şi nu doar de căutarea unei mulţumiri sufleteşti). Şansele de succes sunt cu atât mai mari cu cât psihanaliza este întreprinsă înaintea vârstei de 50 ani.

Psihanaliza nu este lipsită de riscuri (sinucidere, apariţia unei psihoze, dificultăţi ivite din mediu); de ase­menea, orice psihanalist trebuie să fi urmat el însuşi o psihanaliză şi să fie afiliat unui institut sau unei societăţi psihanalitice acreditate.

Intre psihanalist si pacient se stabileste o relaţia ambivalenta, pacientul vorbeşte cât mai liber posibil neascunzând nimic din gândurile sale (tehnica asocierilor libere), din visele sale, psihanalist trebuie să-si păstreze pozitia de neutralitate. In timp se instaurează transferul prin care reapar conflictele infantile, atitudinile faţă de părinţi etc. , acest transfer va fi interpretat puţin câte puţin de către analist, de ale cărui reacţii faţă de pacient (contratransfer) trebuie să se ţină cont. Cura psihanalitică durează de la doi la patru ani, uneori chiar şi mai mult.

Exclusiv Online - 13.09.2013

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Cele mai citite din Dicționar medical din ultimele 7 zile
 • Acid uric

  Component al urinii ce conţine azot şi rezultă în urma degradării...

 • Klebsiella

  Gen bacterian constituit din bacili Gram negativi din familia enterobacteriaceelor....

 • Orgasm

  Punct culminant şi final al excitaţiei sexuale, caracterizat prin senzaţii...

 • Peritonita

  Inflamaţie a peritoneului. Peritonită se instaleaza dupa ce peretele...

 • Imunoglobulina (anticorp)

  Proteină a serului sangvin secretată de către plasmocite, provenite...

 • Creatinina

  Substanţă azotată provenind din degra­darea creatinei, constituent...

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.