Wilson(boala lui)

Dictionar medical

Afectiune recesiva,rara ce creeaza o acumulare de cupru in organe si tesuturi ( preponderent la nivelul creierului ,ficatului ) - Degenerescenta hepatolenticulara.

Simtomele sunt caracteristice zonei afectate in cazul afectarii creierului avem rigidi­tate, rictus, încetinire a mişcărilor,  deficiente in vorbire, tremurături, deteriorare mentala.

In cazul afectarii ficatului avem o creştere în volum a ficatului (hepatomegalie) şi splinei (splenomegalie),edeme periferice, oboseala.

Alte anomalii, mai rare, afectează rinichii (insuficienţă renală),  oasele (fragilitate excesivă- osteoporoza, osteomalacie, calcificări în jurul articulaţiilor), ochii ( prezenta inelului Kayser – Fleischer , cataracta, strabism exotropic, orbire nocturna) , colorarea verzuie a unghiilor,  anemie.

Diagnosticarea se face pe baza examenelor de laborator ( punerea in evidenta a nivelului de cupru si a ceruloplasminei) radiografii, examin oftalmologic, tomografie, biopsie hepatica.

Tratametul presupune administrarea de medicamente ce favorizeaza eliminarea surplusului de cupru ( D-Penicilamina ), regim alimentar ( alimente sarace in cupru ) si chirurgical in cazul insuficientelor hepatice.

Exclusiv Online - 18.09.2013

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Cele mai citite din Dicționar medical din ultimele 7 zile
 • Acid uric

  Component al urinii ce conţine azot şi rezultă în urma degradării...

 • Klebsiella

  Gen bacterian constituit din bacili Gram negativi din familia enterobacteriaceelor....

 • Orgasm

  Punct culminant şi final al excitaţiei sexuale, caracterizat prin senzaţii...

 • Peritonita

  Inflamaţie a peritoneului. Peritonită se instaleaza dupa ce peretele...

 • Imunoglobulina (anticorp)

  Proteină a serului sangvin secretată de către plasmocite, provenite...

 • Creatinina

  Substanţă azotată provenind din degra­darea creatinei, constituent...

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.