Postul Paştelui: cum se ţine în Germania

Ce însemnătatea are astăzi postul Paştelui pentru o parte dintre germani? Cum au adaptat această noţiune la vremurile moderne nemţii?
  • Publicat:
Postul Paştelui: cum se ţine în Germania
foto 123RF.com

Mă aflam în Germania, când a început postul Paştelui. M-am gândit să întreb o parte dintre cunoscuţii de origine germană – dacă îşi schimbă dieta în această perioadă, dacă încearcă să schimbe în comportament obiceiuri, etc. Sunt foarte curioasă, căci în societăţi moderne cum este cea germană, multe edificii religioase – biserici astăzi în unele oraşe mari găzduiesc concerte, librării şi chiar seri de tango. Pe de altă parte populaţia este educată, accesul la informaţie medicală este facil, accesul la servicii medicale este facil de asemenea (pentru cei asiguraţi), magazine cu alimente sănătoase sau restaurante vegetariene există din belşug. Iată ce am aflat.

Evident, acestea sunt doar câteva opinii şi nu constituie un studiu specializat. Însă sunt câteva idei bune, inspiraţionale.
Primul răspuns a fost. ”Nu. Nu am ţinut niciodată regim alimentar în perioada Paştelui. Şi nici cei din familia mea, nu îmi amintesc să fi văzut pe cineva. Oricum, cred că pentru vremurile în care trăim 40 de zile de post alimentar sunt foarte mult când nu eşti obişnuit cu astfel de restricţii. Este o societate dinamică, în care muncim foarte mult. Un astfel de exerciţiu, te poate lăsă fără energie dacă renunţi la carne şi grăsimile animale”, spune Alexander, 40 de ani.

Următoarea pe care am întrebat-o a fost Anna, 26 de ani. ”Sincer, amintirile mele despre Postul Paştelui sunt legate de copilărie, de oamenii care locuiesc în sat. Îmi amintesc că se renunţa la dulciuri în acea perioadă. Probabil asta mă interesa mai mult fiind copil. Dar postul nu este ceva comun pentru generaţia mea. Cred că în sate se păstrează mai bine această tradiţie.”

Ernest, 50 de ani, are următoarea opinie: ”Aş spune că două săptămâni pe an, nu consecutive, în care să poţi să fii departe de stres, de locul de muncă, de poluare, de tehnologie, să ai plimbări în natură şi o alimentaţie vegetariană sunt mult mai eficiente decât regimul alimentar propriu zis de dinaintea Paştelui. Pledez pentru ieşirea din ritmul aglomerat de zi cu zi şi orientarea către sine, orientarea către natură, sport, către meditaţie, către a învăţa ceva nou”.

Postul Paştelui – fără alcool, ţigări, carne dar şi fără zahăr


Citeam un articol în presa germană că deşi mulţi ani, postul Paştelui şi-a pierdut din însemnătatea pe care o avea acum câteva generaţii în Germania, astăzi, deşi nu este respectat de mare parte din populaţie, însemnătatea postului Paştelui începe să aibă din nou ecou prin germani. Însă sub o altă formă, mai potrivită vremurilor în care trăim. Şi potrivită pentru cei care vor să trăiască sănătos. Şi mai mult decât atât (aici noi românii trebuie să luăm lecţii) să fie atenţie la mediul înconjurător. Pentru cei care vor să aibă ocazia să îşi ajute organismul să se detoxifice după un consum mare de produse animale pe timpul iernii, preparatele vegetariene sunt o soluţie. Nu reprezintă o regulă, însă sunt foarte multe restaurante care au meniu vegetarian în Germania sau care oferă meniu vegetarian.
De asemenenea, pe lângă renunţararea la alcool – în Germania se consumă cantităţi impresionante de bere – mi se pare foarte utilă şi această idee – reducerea dacă nu renunţarea la zahăr pentru o perioadă.
Pentru mine personal, zahărul în exces este cea mai mare greşeală alimentară pe care o fac. Alcoolul consum foarte rar (3 ori pe an, poate) sau carnea – o dată, de două ori pe săptămână.

Postul Paştelui – detox digital şi acţiuni caritabile


Un alt punct fierbinte este detoxul digital. Ochii şi mintea în ecrane reci, probabil au un efect negativ pe termen lung asupra stării de sănătatea şi folosite excesiv (ca şi alcool, ţigări, zahăr, grăsimi etc) dăunează.
Citeam că persoanele care sunt mai apropiate de biserică pot dona către lumea a treia banii pe care i-ar da pe carne în perioada aceasta. Există programe care susţin această cauză. Tot biserica le reaminteşte oamenilor să nu mai folosească minciuna.

Postul Paştelui – mai puţine zbori cu avionul şi acces redus la tehnologie


Germanii sunt cei mai doriţi turişti din lume şi numărul 1 în lume la acest capitol. Sunt curioşi să vadă lumea, să o exploreze la pas (trekking, hiking prin toate colţurile lumii) sunt unele dintre excursiile cu mare succes la toate vârstele (şi la 75 plus). Dispun de capital financiar să investească în excursii, sunt educaţi. Am fost la o petrecere organizată de statul Florida cu ocazia celului mai mare târg de turism din lume ITB Berlin şi oficialii americani îşi exprimau simpatia pentru turiştii germani şi veniturile băneşti cheltuite (peste 100 milioane de dolari în ultimul an doar în Florida). Aşadar, nemţii călătoresc mult şi sunt şi clienţi ai companiilor aeriene. În perioada Postului Paştelui unii călători evită să zboare, în semn de respect pentru natură.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: