4 greşeli pe care le faci atunci când mănânci sănătos

Află care sunt greşelile pe care tinzi să le faci, fără să ştii, atunci când ai decis să ai o alimentaţie sănătoasă şi, mai ales, cum să le eviţi.
  • Publicat:
4 greşeli pe care le faci atunci când mănânci sănătos

Ai decis să duci o viaţă sănătoasă, faci mişcare, ţii diete, dormi mai mult şi ai renunţat la zahăr. Dar chiar şi în aceste condiţii, sunt câteva lucruri pe care le faci în privinţa alimentaţiei şi despre care nu ştii cât sunt de dăunătoare. Ţi-am făcut noi o listă cu acestea:

Exagerezi cu fructele şi legumele

Ai putea crede că nu există un astfel de lucru precum prea multe fructe şi legume şi că o dietă care le conţine, chiar şi exclusiv, este una sănătoasă. Doar că nu este chiar aşa. În primul rând, fructele conţin zahăr. Da, nu este din acela prelucrat, dar este totuşi zahăr, aşa că este indicat să te limitezi la folosirea lor pe post de gustări, între mese. Dacă vrei să nu ai dubii în ceea ce priveşte proporţia corectă de alimente care îţi furnizează nutrienţii esenţiali, ţine cont de această regulă: în farfurie trebuie să ai jumătate legume (de preferat cât mai divers colorate), un sfer proteine şi un sfert cereale integrale. Dacă respecţi această regulă, eşti sigur că ai o alimentaţie corectă.

Consumi toate alimentele minune

Varză kale, goji, alge sau alte alimente despre care ai auzit că pot face minuni pentru sănătatea ta se află în dieta ta zilnică? Ei bine, nu exagera, pentru că există şi un revers al medaliei şi consecinţele abuzului de astfel de alimente sunt din cele mai neplăcute. Ţine cont că nu ai toate problemele de sănătate pe care se presupune că aceste alimente le ameliorează şi nici excesul nu este un lucru bun, fie el şi când vine vorba despre alimentaţie sănătoasă. Ţine minte mereu că moderaţia este cheia unei vieţi sănătoase, aşa că limitează-te la o dietă echilibrată, cu elemente de bază şi fătă excese de alimente minune.

Mănânci prea multe nuci şi seminţe

Este adevărat, nucile şi seminţele conţin grăsimi sănătoase, sunt săţioase, deci constituie o gustare excelentă şi, în plus, sunt extrem de gustoase. Doar că există şi câteva probleme, care ar trebui să te facă să te gândeşti mai bine ce şi, mai ales, cât mănânci. În primul rând, nucile şi seminţele sunt foarte bogate în calorii, aşa că trebuie să ai mare grija la cantitatea pe care o consumi. Apoi, ca să beneficiezi de toţi nutrienţii din ele în siguranţă, acestea trebuie consumate crude şi fără adaos de sare. În al treilea rând, trebuie să ţii cont şi de ce fwl de nuci sau seminţe, pentru că multe dintre ele, consumate chiar moderat, au o seerie de efecte adverse deloc de neglijat. Îţi dăm un singur exemplu: nucile braziliene. Sunt delicioase şi conţin seleniu. Seleniul este un nutrient de care ai nevoie – dar numai aproximativ 55 micrograme (mcg) de seleniu pe zi. O singură nucă braziliană are 68-91 mcg, ceea ce înseamnă mai mult decât necesarul zilnic de seleniu al unei persoane. Prea mult seleniu poate provoca probleme, inclusiv diaree, greaţă, erupţii cutanate, căderea părului şi chiar efecte grave, cum ar fi insuficienţă respiratorie, insuficienţa cardiacă şi renală şi infarct.  Un adult nu trebuie să consume mai  mai mult de 400 mcg de seleniu, pe zi. Adică, nu mai mult de patru sau cinci nuci braziliene, pe zi, dacă acestea sunt singura sursă de seleniu.

Nu ţii cont că unele alimente modifică efectul medicamentelor

Dacă urmezi un tratament, de orice fel, ţine cont de faptul că unele alimente pe care le consumi în mod frecvent pot interfera cu medicamentele pe care le iei, aşa că informează-ţi medicul despre obiceiurile tale alimentare, chiar dacă ele sunt unele sănătoase. Spre exemplu, dacă îţi place grepefrutul şi îl consumi în fiecare zi, trebuie să ştii că acesta nu are o relaţie bună cu o serie de medicamente. Spre exemplu, în cazul în care iei statine, medicamente care ajută la scăderea colesterolului, trebuie să ştii că grepfrutul contribuie la o absorbţie foarte mare a acestora, deci şi la efecte secundare mai intense. În plus, există medicamente a căror eficienţă scade, dacă le consumi în acelaşi timp cu deliciosul citric, motiv pentru care, dacă te ştii fan de grepfrut, informează-ţi medicul, pentru a stabili în ce măsură tratamentul tău va fi afectat de consumul acestuia.

Foto:123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Quinoa şi chia: au fibre pentru slăbire
Quinoa şi chia: au fibre pentru slăbire
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”