5 alimente pe care să nu le consumi când eşti constipat

Ce faci atunci când eşti constipat? Consumi multă apă, alimente bogate în fibre şi faci puţină mişcare, toate acestea fiind de un real folos în cazurile de constipaţie.
  • Publicat:
5 alimente pe care să nu le consumi când eşti constipat

Constipaţia este o problemă destul de frecventă, care afectează în jur de 42 de milioane de americani şi cu care se confruntă mai mult femeile decât bărbaţii. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci pentru a evita constipaţia este să ai o dietă echilibrată şi să te hidratezi corespunzător, pentru că o alimentaţie bogată în fibre, aşa cum ţi se recomandă în acest caz, fără un consum corespunzător de lichide nu va face decât să înrăutăţească situaţia. În plus, sunt câteva alimente pe care nu trebuie să le consumi cu niciun pretext atunci când eşti constipat. Dacă despre banane şi orez ştiai deja, iată alte cinci alimente aflate pe lista neagră atunci când te confrunţi cu această problemă.

Lactate

Dar acest lucru este valabil mai ales în cazul în care ai intoleranţă la lactoză. Ideea în sine ca lactatele constipă este o legendă urbană, pentru că, în realitate,  numai persoanele a căror organism nu poate procesa zahărul din produsele lactate ajung să sufere de constipaţie sau de diaree după ce consumă astfel de produse. Cu toate acestea, aproape 65% din populaţie are dificultăţi în a digera lactoza după perioada copilăriei, conform mai multor studii. În plus, mulţi  nutriţionişti recomandă consumarea cu moderaţie a lactatelor, mai ales persoanelor predispuse la probleme cu tranzitul intestinal, din cauza faptului că acestea te pot face să te simţi balonat.

Alimente prăjite

O dietă bogată în grăsimi tinde să agraveze problemele de tranzit intestinal. În plus, de obicei, alimentele foarte grase nu au nici un conţinut bogat în fibre, aşa că tipul acesta de alimente este mult mai greu de eliminat din organism. Grăsimea se digeră într-un timp mult mai lung faţă de alte alimente, în timp ce fructele şi legumele sunt evacuate în mai puţin de 24 de ore. Deci, dacă ai probleme cu constipaţia, stai departe de alimentele prăjite, pentru că acestea conţin, de obicei, o cantitate uriaşă de grăsimi.

Făină albă

Alimentele prăjite vin de multe ori şi cu variata lor cu făină (şniţele etc.), lucru care nu face decât să sporească reputaţia proastă pe care o au carbohidraţii, când vine vorba despre constipaţie. Explicaţia este una destul de simplă: făina albă nu este bogată în fibre, aşa că o persoană care o consumă în mod constant şi nu are o dietă care să conţină fructe şi legume va avea în cele din urmă probleme cu constipaţia. Cea mai sigură soluţie este trecerea treptată la cereale integrale şi consumarea produselor care le conţin.

Ceai

Deşi pare surprinzător să avem ceaiul pe această listă, cel mai bine este să îl eviţi atunci când eşti constipat. În timp ce ceaiurile de plante e puţin probabil să aibă efecte negative, ceaiul negru conţine tanini, care constipă. Acesta conţine adesea şi cafeină, care, în cantitate mică îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, dar consumată în exces deshidratează şi are efect contrar.

Caise

În mod obişnuit, fructele sunt o sursă de fibre de încredere, dar caisele fac excepţie atunci când ai probleme de tranzit intestinal. Şi pentru că este iarnă, caisele uscate sunt cele pe care ar trebui să le eviţi. Oricum, când vine vorba despre fructe deshidratate este uşor să exagerezi şi să ajungi în cealaltă extremă, adică să consumi o cantitate mult prea mare de fibre, lucru care de asemenea îţi va da peste cap tranzitul intestinal.

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”