Cântarul – aliat sau inamic pentru scăderea în greutate?

Niciun al obiect nu a provocat atatea reacţii emoţionale precum cântarul care măsoara greutatea corpului.
  • Publicat:
Cântarul – aliat sau inamic pentru scăderea în greutate?

Autor: Şerban Blebea, antrenor personal

Cântarul este singurul instrument pe care il folosesti ca să îţi măsori progresele privind transformare ta corporala şi starea de sănătate? Niciun al obiect nu a provocat atâtea reacţii emoţionale precum cântarul care măsoara greutatea corpului.

Acesta poate fi aliatul sau duşmanul tău cel mai de temut în lupta cu kilogramele în plus, în funcţie de cum te foloseşti de el. Cântarul are puterea magică de a te face să sari în sus de bucurie dacă indică rezultatele aşteptate şi, totodată, de a transforma speranţa în dezamăgire şi frustrare, mai ales atunci când acesta nu indică ce vrem să vedem – adică kilograme în minus.

Multe persoane renunţă la obiectivele lor de sănătate şi transformare corporală, chiar dacă fac progrese majore, trăiesc mai sănătos, arată şi se simt din ce în ce mai bine.

Daca vrei sa te cantaresti, uite cum să te asiguri că te urci pe cântar cu atitudinea potrivita ca să nu te demotivezi.

Cântăreşte-te cel mult o data pe săptămână, în aceeaşi zi şi, de preferat, dimineaţa.

Am cunoscut persoane care se cântăresc în fiecare zi, iar dacă cântarul nu arată ceea ce îşi doresc se demotivează şi renunţă la a mai mânca sănătos şi la a face mişcare, crezând că toate eforturile lor sunt în zadar. 

Trebuie să ştii că faptul că poţi scăpa de kilograme bune în câteva zile este un mit promovat intens de industria produselor de slăbit. Adevărul este că nu poţi scăpa de kilograme peste noapte şi fluctuaţiile mici de greutate de la o zi la alta nu sunt neobişnuite.

Gândeşte-te logic: presupunând că de la o zi la alta cântarul îţi arată că ai un kilogram mai puţin. Chiar ştii că ai scăpat de grăsime? Corpul nostru este format 60% din apa şi există fluctuaţii normale de greutate de până la 2 kilograme, mai ales in cazul femeilor din motive hormonale, fiziologice etc..

Te-ai întrebat vreodată de ce slăbeşti cu diete drastice câteva kilograme într-o singură săptămână? Greutatea pierdută prin astfel de metode spartane este în mare parte apa, nu grăsime.
Aşadar, dacă de la o zi la alta slăbeşti un kilogram acest lucru nu înseamnă aproape nimic– te vei “îngrăşa” la loc imediat ce bei apă sau incluzi mai mulţi carbohidraţi în dietă. Faptul că pierzi apă nu te face să arăţi mai bine, dar dacă scapi de grăsime vei fi în mod cert mulţumită de corpul tău.

Să slăbeşti 4 kilograme într-o lună este un motiv de bucurie, dar nu-ţi lăsa stare de spirit influenţată de fluctuaţiile de 1 kilogram de la o zi la alta. 

Aşadar, dacă cântarul te frustrează şi te demotivează, renunţă la a te cântări des. O data pe săptămână este suficient pentru a observa modificările intervenite în acest interval de timp şi te poţi aştepta să pierzi între 0.5-1.5 kilograme. 
De fiecare data când obţii un progres oricât de mic, fii fericită şi sărbătoreşte. Chiar dacă rezultatele nu sunt pe măsura aşteptărilor tale, fiecare jumătate de kilogram pierdut este un motiv de bucurie pentru că te duce mai aproape de obiectivul tău final.

Foloseşte cântarul ca pe un simplu instrument de măsurare

Gândeşte-te la termomentru. Să presupunem că ai racit şi vrei să monitorizezi temperatura corpului. Foloseşti termometrul şi apoi decizi dacă vrei să mergi la birou, dacă continui tratamentul sau mergi la medic pentru a îl schimba.

In mod similar, cântarul te ghidează şi îţi arată dacă planul alimentar şi cel de antrenament te ajută să işi atingi rezultatele sau dacă acesta trebuie modificat.
Cifra de pe cântar reflectă doar greutatea ta corporala de la momentul respectiv şi nu spune nimic despre tine ca persoană, despre cât de slabă sau puternică eşti, despre câtă voinţă sau motivaţie ai.

Atunci când nu obţii rezultatele aşteptate nu pierde timpul cu gânduri negative sau învinovăţindu-te – analizează ce nu a mers bine în ultima perioadă şi caută soluţii pentru problemele şi dificultăţile pe care le-ai avut.  

Indiferent de cifra afişată de cântar, dacă vrei să fi sănătoasă şi să arăţi bine pe termen lung, concentrează-te doar aspura comportamentelor tale zilnice şi rămâi consecventă: schimbă-ţi stilul de viaţă, mănâncă sănătos, odihneşte-te şi fă mişcare pentru că acestea sunt singurele lucruri care contează cu adevărat atunci când vrei să scapi de grăsime. Simpla acţiune de a te cântări nu consumă atât de multe calorii încât să te ajute să slăbeşti.

Dacă vrei să pierzi în greutate, să-ţi tonifici musculatură şi să înveţi să mănânci sănătos, atunci vino să descoperi cel mai eficient program de antrenament “Măsură S” – Starting UP!
Niciodată nu a fost atât de uşor să faci o schimbare în viaţa ta. Vezi cum te putem ajuta pe www.slabestecuserban.ro.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”