Cât mai costă astăzi să trăieşti bio

Ce alternative sănătoase mai avem la alimente, având în vedere recentele scandaluri din industria alimentară? Mai avem încredere în etichetă? La nivel global, ne confruntăm cu o explozie de cazuri de cancer. Criza financiară ne aminteşte că sănătatea este mult prea preţioasă, iar pierderea ei din neglijenţă este un lux în aceste condiţii. Preţurile ne stau însă în cale!
  • Publicat:
Cât mai costă astăzi să trăieşti bio

Ce alternative sănătoase mai avem la alimente, având în vedere recentele scandaluri din industria alimentară? Mai avem încredere în etichetă? La nivel global, ne confruntăm cu o explozie de cazuri de cancer.

Criza financiară ne aminteşte că sănătatea este mult prea preţioasă, iar pierderea ei din neglijenţă este un lux în aceste condiţii. Preţurile ne stau însă în cale!

Am scanat oferta alimentelor bio din câteva magazine. Iată ce ne-a atras atenţia.

Produse bio româneşti

Salutăm toţi producătorii români care au ales să respecte normele agriculturii bio şi să eticheteze corespunzător produsele.

Iată ce alimente bio made in RO găsim: ulei de floarea-soarelui (circa 15 lei litrul), carfofi bio (circa 20 lei kg), lactate eco (caşcaval circa 25 lei/bucata, lapte bio (circa 10 lei/litru), vinuri bio (preţul unei sticle variază între 25 şi 45 lei), ouă bio (10 bucăţi circa între 12-15 lei), magiun (18-30 lei/borcan).

Persoanele interesate să cumpere fructe şi legume bio româneşti se pot abona la magazinele ce le au în ofertă şi pot comanda produsele dorite. Dat fiind că sunt crescute ecologic şi nu sunt stropite, acestea se strică în câteva zile, iar cel mai eficient mod de vânzare pentru producători îl reprezintă aceste comenzi.

Există posibilitatea, la unele microferme, să îţi culegi singur legumele şi fructele dorite. Deşi există şi în România ferme care cresc găini, bovine respectând criteriile agriculturii ecologice, în magazinele de profil preţurile cărnii sunt foarte ridicate. Din nou, vă sfătuim să sunaţi la uşa producătorilor sau să creşteţi în curte, la ţară păsări.

Carnea bio, o excentricitate  

Acum 5 ani, am făcut în premieră în România un experiment, publicat în revista noastră: timp de o săptămână am mâncat exclusiv alimente bio (ce se găsea la vremea respectivă). Pe lângă cereale, dulciuri, am mâncat făinoase şi lactate. Carne bio era doar un vis la acel moment. Cum a decurs atunci experimentul puteţi afla accesând „Goana după alimente bio„.

A trecut totuşi jumătate de deceniu de atunci, piaţa a evoluat foarte mult însă carnea ecologică a rămas un vis frumos. Se găseşte acum, însă preţurile sunt exorbitante. Spre exemplu, un piept de pui bio: 190 lei, un pui întreg congelat aproape: 100 lei, 300 g piept de curcan congelat circa: 70 lei, 650 g de pulpe de pui congelate: 65 lei.

Am analizat şi ofertele pentru peşte bio. Somon file 100 g circa: 40 lei, 300 g dorada: 80 lei, file de cod pane 450 g circa: 90 lei.

Pâinea noastră bio, cea de toate zilele

O pâine bio costă între 10 şi 25 lei. Se găseşte în toate variantele: proaspătă, din făină integrală din diverse cereale, cu seminţe, fără seminţe, fructe uscate, ceapă, măsline, condimente, uscată, feliată, chifle etc.

O categorie importantă o reprezintă şi produsele eco fără gluten. Se găsesc paste din orez, din porumb gluten free (între 17 şi 28 lei punga). Biscuiţii indicaţi celor care au celiachie (intoleranţă la gluten) care vor bio au preţuri piperate, în jur de 20 lei cutia. 1 kg de făină bio fără gluten costă între 8 şi 16 lei şi poate fi din soia, orez, hrişcă etc.

Alge

Mările şi oceanele lumii ascund resurse nebănuite atât din punct de vedere alimentar, cosmetic, cât şi energetic. Algele sunt considerate un deliciu culinar, dar şi hrana viitorului. Românii nu sunt mari consumatori, însă în meniurile restaurantelor asiatice şi pe rafturile magazinelor bio, algele sunt din ce în ce mai prezente. Iată 3 tipuri de alge ce pot da noi valenţe experienţelor culinare:

Algele Dulse, li se mai spune şi Dillisk, sunt alge marine de culoare roşu purpuriu şi cresc pe coastele de nord ale oceanelor Atlantic. Irlandezii le consumă ca şi gustare sărată. Au în componenţă vitamina B 12, fier, betacaroteni. Este indicat consumul a 5g/zi pentru o persoană. Mod de preparare: Se spală, se hidratează şi se consumă crude în salate, supe sau alături de legume.

Alge Wakame se recomandă consumul a 2 g de algă pe zi de persoană de 4 ori pe săptămână. Mod de preparare: Se hidratează în apă timp de 10 minute. Se folosesc la supe, salate.

Alge Agar Agar au rol de gelatină vegetală şi se folosesc cu succes pentru marmelade, sosuri, preparate gelatinoase, preparate asiatice.
Se folosesc în medie 15 g pentru 1 litru de lichid. Se fierb timp de
15 minute şi se adaugă preparatului după ce se răcesc.

Lactate şi cafea vegetale

La mare căutare în magazinele naturiste sunt şi aceste lactate obţinute din cereale sau nuci. Spre exemplu, lapte vegetal din soia, orez, migdale, quinoa, cocos. Simplu sau cu cacao. În funcţie de cantitate, ingrediente – o cutie costă între 4 şi 17 lei. Cerealele sunt înlocuitori de soi şi pentru cafea. 125 g cafea instant din ovăz sau cereale eco costă între 20 şi 25 lei.

Sucuri bio

Una dintre cele mai mari nemulţumiri ale părinţilor cu copiii şcolari este că mulţi dintre ei preferă sucurile apei. Extrem de mulţi copii aleg să se hidrateze cu mixul din apă, zahăr, arome şi coloranţi alimentari.

Iată cum sună oferta sucurilor bio. 750 ml mere bio, obţinut prin presare costă în jur de 11 lei, iar aceeaşi cantitate de nectar de portocale costă 15 lei. 750 ml suc de goji costă 70 de lei. Nou intrat pe piaţă este sucul de aronia, un fruct cu o putere antioxidantă mare ce conţine cea mai mare cantitate de vitamina P. 270 ml costă 20 lei.
 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Colesterolul, cu bune şi cu rele
Colesterolul, cu bune şi cu rele
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”