Cehia, tara galustelor

Cehia, tara galustelor Cehia, tara galustelor

Cu toate ca retetele culinare originare din Cehia sunt campioane in numarul mare de calorii, in grasimi si zahar, cehii au gasit o cale de mijloc, reusind sa combine stilul culinar traditional cu un stil de viata sanatos. Totusi, din cand in cand, isi mai permit cate o "evadare".

"Dobro Chut" isi ureaza cehii inainte de a incepe sa manance. Ai ghicit, este vorba de traditionalul "pofta buna!"

Se spune ca bucataria ceha nu reprezinta chiar cea mai buna alegere pentru vegetarieni, deoarece merge pe principiul "nici o masa fara carne". Si nici fara galuste, bineinteles. Totusi, per ansamblu, cele mai populare preparate sunt supa de cartofi, friptura de porc cu galuste si varza acra, fructele in aluat (tot galuste…) si strudelul cu mere.

Despre sos - "omácka" (cu cat are mai multa smantana, cu atat e mai apreciat) - si condimente auzim numai de bine si de la cehi. Locul intai la capitolul garnituri le revine galustelor - "knedlíky" preparate din faina de grau sau de cartofi, fierte si umplute cu fructe, varza acra sau carne. Feliile de galuste care inoata in sos se servesc cu orice ocazie.

Pranz made in CZ

Felul unu al unui pranz dintr-o casa ceha incepe cu supa - "polévka". Cele mai des gatite supe sunt: supa cu cartofi - "bramborová polévka", supa de usturoi - "cesnecka", supa de vita insotita de galuste cu ficatei, supa de varza acra - "zelná polévka", supa de marar facuta cu lapte acru - "koprovka".

La felul doi se serveste carne. Obligatoriu. Ordinea preferintelor este: pui, porc, vita, curcan, iepure. Indiferent de tipul carnii, cert este ca friptura trebuie sa fie scaldata in sos.

Cei mai agreati pesti de catre cehi sunt pastravul - "pstruh" si codul - "treska". Somonul sau fructele de mare pot incanta papilele gustative ale cehilor in restaurantele de lux. Orice familie care organizeaza vara un gratar cu prietenii alege macroul, iar in Ajunul Craciunului servirea preparatelor din crap este o traditie bine incetatenita.

Cu toate acestea, cehii nu se pot lauda ca sunt mari consumatori de peste, ci mai degraba ocazionali. Ceea ce nu se poate spune despre ei cand vine vorba despre consumul de cartofi. Fie ca sunt fierti, prajiti sau facuti piure, cartofii sunt consumati cu mare placere, de la mic la mare.

Numeroasele deserturi - "moucníky" - sunt apetisante si gustoase, dar putin cam "nesanatoase", daca sunt consumate fara limite, deoarece majoritatea contin mult unt, zahar si frisca. Clatitele umplute cu gem sau capsune si frisca, prajitura cu miere de albine "Medovník", galustele cu afine sau inghetata din fructe ii indulcesc in mod traditional pe cehi.

Daca totusi urmezi o dieta sau sanatatea nu iti permite sa savurezi aceste bunatati, poti sa-l intrebi pe chelner de produsele pentru vegetarieni, in acest mod: "bezmasá jílda?"

Carpe Vinum

Acesta pare sa fie indemnul celor care au degustat licorile fermentate din strugurii Cehiei. Sau dupa caz, carpe pivo, "pivo" insemnand bere. Ca si vecinii lor, germanii, la fiecare masa mancarea se uda cu bere (cehii detin locul intai in lume la consumul de bere pe cap de locuitor).

Evident ca exista diverse variante si pentru cei care nu prefera bauturile alcoolice: sucuri, apa minerala sau incetatenitul ceai cu lamaie. Important este sa fie voie buna. "Na zdraví!" "Hai noroc!"

Galuste de cartofi

Ingrediente: 6 cartofi medii, o lingurita sare, 1 ou, 2 cani de faina de grau. Mod de preparare: Cartofii curatati se fierb intr-o cantitate mica de apa. Se dau prin masina de tocat, dupa care se lasa la racit. Pe o planseta tapetata cu faina se rastoarna cartofii tocati si se adauga faina, iar amestecul se framanta cu mana.

Din coca se formeaza un rulou lung care se taie in 10 parti. Galustele astfel obtinute se fierb 5 minute la foc mic. Se lasa la scurs pe un prosop de hartie. In mod traditional, cehii rumenesc aceste galuste in unt incins.

Citeste si Cooking extreme: ciudatenii comestibile

Exclusiv Online - 01.10.2009

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.