Cum să ai o sănătate mai bună – 10 reguli de bază

Sănătatea se află pe lista priorităţilor pentru celor mai multe persoane. Există atât de multe voci care ne ne recomandă diete sau alimente minune, încât uneori poate deveni obositor
  • Publicat:
Cum să ai o sănătate mai bună – 10 reguli de bază

Sănătatea se află pe lista priorităţilor pentru celor mai multe persoane. Există atât de multe voci care ne ne recomandă diete sau alimente minune, încât uneori poate deveni obositor.

Cu toate acestea, să ai grijă de corpul tău se reduce la câteva alegeri simple zi de zi care conduc la beneficii importante de-a lungul timpului.

NU trebuie să urmezi o dietă extremă, să iei un pumn de suplimente în fiecare zi sau să faci antrenamente de patru ore pentru a fi sănătoasă, a ajunge la greutatea potrivită pentru tine sau pentru a trăi mai mult. Care ar fi lucrurile pe care le poţi face? Alegeri simple, zi de zi care îţi vor aduce beneficii majore pentru inimă, creier, digestie şi starea de dispoziţie. 

1. Fibrele solubile nu trebuie să lipsească din dieta ta

Fibrele solubile îmbunătăţesc sănătatea inimii, nivelul glicemiei şi sunt de ajutor pentru digestie. Acestea se găsesc în ovăz, pere sau orz şi sunt de ajutor în reducerea colesterolului şi controlul senzaţiei de foame. Acest tip de fibre se digeră mai greu, reglează digestia şi dizolvă toxinele care îţi slăbesc sistemul imunitar. 

Alte surse bune de fibre solubile: portocale, banane, fructe de pădure, sfeclă, ceapă, morcovi, sparanghel, dovleac, cartofi sau seminţe de chia. 

2. Consumă legume cu frunze verzi în fiecare zi

Dacă ar fi să numim un singur aliment care poate îmbunătăţi sănătatea mai mult decât oricare altul, atunci legumele cu frunze verzi ar fi cu siguranţă prima recomandare. Spanac, varză  creaţă (kale), salată verde sau napi conţin clorofilă (care poate reduce inflamaţia, îmbunătăţi sănătatea ficatului), cantităţi importante de vitamina A (beta-caroten) şi vitamina C. Sunt şi foarte sărace în calorii şi îţi ţin de foame pentru o perioadă lungă.

Un alt beneficiu al legumelor cu frunze verzi este cantitatea mare de magneziu, care reduce nivelul glicemiei, conferă energie, reduce stresul şi te ajută să dormi mai bine. Crude sau gătite, legumele cu frunze verzi sunt întotdeauna o alegere bună.

3. Bea un smoothie în fiecare zi

Nu îţi recomandăm să cumperi un smoothie de la supermarket care poate conţine mult zahăr şi conservanţi. Dimpotrivă, te încurajăm să îţi faci singură smoothie-ul, folosind ingrediente organice şi proaspete. Astfel, poţi introduce cel puţin încă trei fructe/legume în dieta ta zilnică. În plus, este mai hrănitor decât cerealele sau gustările rafinate şi are propietăţi anti-inflamatorii. (Iată cum poţi face un smoothie hrănitor şi săţions aici!)

4. Redu consumul de zahăr

Ştim, nu este deloc plăcut să auzi asta. Fără prăjituri sau ciocolată te întrebi? Nu neapărat! Zahărul este unul dintre cele mai simple moduri de a lua în greutate şi a-ţi creşte riscul de diabet de tip 2 – ceva ce sigur nu îţi doreşti. Mai mult, contribuie la inflamaţiile din organism, este rafinat şi nu îţi ţine de foame. Aşa că, alege fructele proaspete sau deserturile raw vegane. Evitarea zahărului este unul dintre cele mai simple moduri de a atenua acneea şi de a ţine la distanţă îmbătrânirea prematură.

5. Consumă cât mai multe legume şi zarzavaturi

Dacă nu eşti pregătit să ai o alimentaţie complet vegetariană, ce poţi face este să consumi cât mai multe legume. Acesta este modul cel mai sigur spre o viaţă longevivă de a-ţi păstra inima sănătoasă pentru o perioadă lungă de timp. 

6. Hidratarea este esenţială

Apa este necesară pentru a menţine un organism sănătos, iar deshidrarea poate fi cauza multor probleme de sănătate, multe dintre care s-ar putea nici să nu ştii. Şi, mai important, când bei apă nu mănânci zahăr şi nu bei cofeină sau băuturi energizante, care îţi afectează glandele suprarenale. Încearcă să bei apă şi ceaiuri de plante. 

7. Mănâncă un aliment proaspăt la fiecare masă

Pe lângă smoothie-uri din fiecare zi încearcă să incluzi un aliment proaspăt la fiecare masă. Este destul de simplu, iar dacă faci asta de trei ori pe zi timp de o săptămână, consumi 21 de fructe, legume sau zarzavaturi fără să te gândeşti prea mult! Această alegere înseamnă mai puţin batoane de ciocolată, produse de patiserie sau mezeluri!

8. Culcă-te mai devreme

Pe lângă atenţia pe care o dai meselor şi hidratării,  nu uita de somn. Ştim că auzi asta de multe ori, cu toate acestea nu suficient de multe persoane dorm cât ar trebui. Cel puţin şapte ore de somn, preferabil opt, vor asigura o stare bună de sănătate hormonilor tăi, ceea ce înseamnă mai puţin stres şi o greutate sănătoasă – indicatorii unui stari de sănătate bună. (Încearcă şi dieta care te pot ajuta să dormi!)

9. Consumă grăsimi anti-inflamatorii

Sursele vegetale de grăsimi omega 3 sunt importante pentru a-ţi reduce riscul de boli de inimă şi îţi îmbunătăţesc sănătatea creierului, te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus şi reduc inflamaţia. Printre sursele bune de grăsimi se numără  – nucile, seminţele de chia, seminţele de in, caju, migdale, seminţe de cânepă, avocado şi fructele de acai.

10. Nu redu drastic numărul caloriilor pe care le consumi

Organismul tău are nevoie de calorii nu doar pentru energie, ci şi pentru a-şi păstra sănătatea. Cu cât consumi mai puţine calorii, cu atât metabolismul tău încetineşte pentru a conserva calorile şi energia. Nu trebuie să abuzezi de alimente bogate caloric precu uleiurile, dar trebuie să te asiguri că ai o dietă completă din care nu lipsesc carbohidraţii complecşi, proteinele sănătoase sau grăsimile.

În schimb, fă cât mai mult sport! Îţi dă o stare de bine, îţi modelează corpul, diminuează celulita şi aspectul pufos, îţi face inima sănătoasă, creşte imunitatea organismului şi, nu în ultimul rând, te va ajuta să arzi calorii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”