De ce este bine să ai mereu în frigider o cutie de iaurt!

Ştiai că în organismul uman sunt mai multe bacterii decât celule? Numai în sistemul imunitar digestiv, trăiesc peste 5000 de specii de bacterieni. Nu te speria! Marea majoritate a microorganismelor care trăiesc la nivel intestinal – mai mult de un kilogram – nu sunt dăunătoare.
  • Publicat:
De ce este bine să ai mereu în frigider o cutie de iaurt!

Ştiai că în organismul uman sunt mai multe bacterii decât celule? Numai în sistemul imunitar digestiv trăiesc peste 5000 de specii de bacterii. Nu te speria! Majoritatea microorganismelor care trăiesc la nivel intestinal – mai mult de un kilogram – nu sunt dăunătoare.

Ele ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar, la digerarea zaharurilor din lapte (lactoza), la absorbţia nutrienţilor şi, în general, la păstrarea sănătăţii tractului digestiv. Dar unele bacterii intestinale pot provoca o serie de afecţiuni. Şi, surprinzător sau nu, iaurtul te ajută să scapi de problemele cauzate de acestea.  Iată, deci, de ce este bine să ai mereu în frigider o cutie de iaurt!

Ce este iaurtul?

Iaurtul este fabricat prin adaosul de bacterii in laptele dulce. Bacteriile consumă astfel zahărul din lapte şi elimină acid lactic (acelaşi acid care se elimină în muşchi, în timpul efortului fizic), care dă caracterul acru al laptelui. Anumite bacterii din iaurt produc acizi care distrug bacteriile dăunătoare, inclusiv germenii care produc boli.

Consumă iaurt pentru sănătatea tractului digestiv
Într-un iaurt sănătos, 85% din bacterii sunt microorganisme din familia Lactobacillus. Procentul rămas este, în mare parte, alcătuit din alte tipuri la fel de benefice. Dar, dacă luaţi antibiotice, medicamentele vor distruge, pe lângă bacteriile vinovate de infecţie, şi pe cele „benefice”. Acest lucru poate duce la apariţia diareii, a crampelor abdominale, a flatulenţei şi a balonării, a infecţiilor cu fungi, precum şi la o absorbţie mai dificilă a nutrimentelor.

Iaurtul poate să prevină aceste neplăceri. Cercetătorii americani au descoperit că pacienţii care au consumat, zilnic, 250 de gr. de iaurt au suferit cu 50% mai puţin de aceste afecţiuni.

Avantajele consumului de iaurt

Iaurtul a fost folosit de secole ca leac popular dar numai în ultimele decenii oamenii de ştiinţă au descoperit cu adevărat cât de benefic este pentru sănătate. Iată alte beneficii ale consumului de iaurt:

  • Ajută la vindecarea candidozei vaginale. Dezvoltarea ciupercilor de tipul Candida Albicans, care trăiesc în mod obişnuit în vagin, este stopată de alte microorganisme. Atunci când, din diferite cauze, numărul lor creşte, apare senzaţia aceea neplăcută de arsură. Un studiu făcut în SUA a arătat că rata apariţiei infecţiei a scăzut considerabil la femeile care consumă iaurt zilnic.
     
  • Protejează vezica urinară. Consumul de iaurt poate face diferenţa, dacă eşti una dintre femeile care suferă de infecţii urinare recurente. Cercetătorii finlandezi afirmă că femeile care consumă cel puţin trei porţii de iaurt şi brânză pe săptămână au cu 80% mai puţine riscuri să se îmbolnăvească de infecţii urinare.
     
  • Întăreşte sistemul imunitar. Cercetări făcute de medici din California au arătat că două căni cu iaurt, consumate zilnic, pot creşte de patru ori nivelul de proteine produse de celulele albe din sânge (leucocite), care ajută sistemul imunitar în lupta împotriva germenilor.
     
  • Luptă împotriva cancerului. Acihophilus din iaurt nu vindecă neoplasmul, dar s-a dovedit că ajută la prevenirea recidivării tumorilor la pacienţii trataţi de cancer de vezică urinară. Se pare că bacteriile benefice împiedică bacteriile distrugătoare să mai producă substanţe cancerigene în organism.
     
  • Ajută la întărirea oaselor. Există multe persoane care au intoleranţă la lactoză (adică un deficit al enzimei necesare digerării lactozei) şi de aceea nu pot consuma lapte – deci nu pot beneficia de calciu pentru întreţinerea oaselor.  Iaurtul poate fi o alternativă uşor de asimilat, deoarece microorganismele pe care le conţine digeră lactoza înainte ca ea să ajungă în organismul tău. Deci, persoanele cu intoleranţă la lactoză pot consuma iaurt fără a mai suferi de balonare sau alte simptome neplăcute.

Ce să cauţi

Nu îţi închipui că toate produsele cu iaurt care se vând în magazine conţin bacterii benefice pentru sănătate. Caută produsele care au înscrise pe ambalaj cuvintele „viu”, „activ”, sau „bio”. Şi, pentru a te asigura că beneficiezi cît de mult posibil de microorganismele bune, cumpără şi consumă doar iaurturi proaspete!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”