Dieta chinezească – de ce este considerată cea mai bună din lume?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Dieta chinezească - de ce este considerată cea mai bună din lume?

Dieta chinezească este aproape în întregime vegetariană! Este compusă doar din 20% produse animale şi acestea doar pentru a da gust preparatelor!

În bucătăria asiatică, îndeosebi cea chinezească, orezul este prezent la fiecare masă, chiar şi la micul dejun, iar în medie poporul chinez este unul slab, dacă nu chiar foarte slab. Acest lucru se datorează strict unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate.

Mâncarea lor clasică este reprezentată de o porţie de orez servită alături de un preparat pe bază de legume şi carne slabă, gătit la foc iute în numai câteva minute. Prin urmare, aportul de vitamine, fibre, fier, potasiu şi minerale este mai ridicat, în timp ce aportul de grăsimi saturate este unul foarte scăzut.

Carbohidraţii, cea mai bună sursă de energie

Carbohidraţii sunt cea mai bună sursă de energie pentru organismul nostru, fiind prezenţi mai ales în orez (îndeosebi în cel alb).

Orezul alb conţine aminoacizi importanţi, iar când acesta este servit alături de un preparat pe bază de carne, dieta este completă din punctul de vedere al necesarului de care are nevoie musculatura pentru a se dezvolta. Din acest motiv, orezul alb este o alegere bună pentru vegetarienii care doresc să-şi îmbunătăţească forma fizică.

Datorită conţinutului scăzut de fibre, orezul alb este benefic pentru cei care suferă de colici, greţuri sau alte afecţiuni ale sistemului gastrointestinal.

Conţinutul de magneziu ajută şi la întărirea sistemului imunitar. Vitamina B1 optimizează procesele cognitive. Conţinutul scăzut de sodiu transformă orezul alb într-o alegere optimă pentru cei care au o presiune arterială ridicată sau probleme cu rinichii.

De ce dieta chinezească este cea mai bună?

Dieta chinezească abundă în legume, soia, peşte şi fructe de mare, zahărul, produsele lactate şi carnea roşie fiind consumate în cantităţi foarte mici. Bucătăria chinezească foloseşte doar ingrediente proaspete, iar alimentele prelucrate industrial sunt în general evitate.

De altfel, preparate sunt gătite prin metoda tradiţională (stir-fry), care constă în prăjirea alimentelor, tăiate în bucăţi mici, într-o tigaie mare (wok) amestecând continuu. Metoda stir-fry necesită o cantitate mică de ulei, iar ingredientele îşi păstrează textura şi aromele naturale.

Un rol important, poate cel mai important în alimentaţia chinezilor, îl are ceaiul verde, pe care l-au descoperit cu peste patru mii de ani în urmă şi a fost utilizat încă din acea vreme, graţie proprietățile sale curative.

Ceaiul verde provine din planta numită Carmellia Sinensis şi este cel mai popular ceai de pe glob, îndeosebi pentru proprietăţile sale terapeutice şi detoxifiante, efectul antioxidant, proprietăţile anticancerigene şi metabolice.

Ceaiul verde chinezesc poate înlocui cu succes cafeaua și ajută și la pierderea kilogramelor în plus.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”