Despre bulgur - ce este, cum se prepară şi beneficiile în dietă

Bulgurul este un amestec de diferite tipuri de boabe de grâu măcinate mare şi este folosit ca atare sau în diferite reţete. Este un ingredient care se găteşte similar cu orezul sau cuşcuşul.

De asemenea, este folosit în tabbouleh (salată arăbească cu pătrunjel, roşii, ceapă, rodii, bulgur şi suc de lămâie), dar se poate folosi şi în loc de orez în pilafuri, ardei umplut, sărmăluţe, burgeri fără carne sau supe. Are un conţinut de fibre, proteine şi vitamine mai mare decât orezul şi are un indice glicemic scăzut.

Cum se prepara bulgurul 

Se lasă la înmuiat în apă minim o oră şi jumătate, iar apoi este gata pentru consum. Se poate înmuia şi în supă, suc de roşii sau alte lichide, în funcţie de reţeta pentru care se pregăteşte. 

O altă variantă ar fi să-l pui într-o oală cu apă şi, după ce a clocotit, lasă-l să fiarbă 10 minute. Apoi, răstoarnă-l pe un platou şi lasă-l să se răcească puţin.

Beneficii pentru sănătate

- Este o sursă bogată de carbohidraţi, care îţi oferă energie. 200 gr de bulgur este echivalentul a 33,80 gr de carbohidraţi, iar doza zilnică recomandată este de 130 gr.

- Conţine câteva fibre solubile, iar în procent de 90% se găsesc fibre insolubile, acestea fiind cele care ajută alimentele să treacă prin tractul digestiv şi previn constipaţia.

- Corpul reţine majoritatea resurselor de fier, dar tot ai nevoie de ceva rezerve pentru a-l înlocui pe cel pierdut. Fierul este cunoscut pentru transportul oxigenului în sânge şi este o componentă esenţială a enzimelor şi proteinelor, ajutând la formarea colagenului care susţine pielea, muşchii şi sistemul imunitar. Femeile au nevoie de 18 mg de fier pe zi, iar bărbaţii doar de 8 mg. O porţie de  200 gr de bulgur are 1,75 mg de fier.

- Vitaminele din grupul B activează enzime care au diferite roluri, inclusiv metabolizarea alimentelor în energie. De exemplu, vitamina B6 şi acidul folic (vitamina B9) îndepărtează un aminoacid, numit hemocisteină, din fluxul sangvin. Dacă nu le ai în cantitate suficientă, nivelul de hemocisteină poate creşte şi astfel creşte şi riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. În 200 gr de bulgur vei găsi 8-10% din necesarul zilnic de tiamină, niacină, acid folic şi vitamina B6.

- Bulgurul este şi o bună sursă de magneziu (un mineral esenţial pentru o bună funcţionare a creierului şi nervilor), asigurând un aport de 1,11 mg (55,5 % din necesarul zilnic)/ 200 gr.

Citește și:
5 alimente grase care vă ajută să slăbiţi
Arată şi simte-te bine! Ce să mănânci şi ce să eviţi înainte de o petrecere
Inulina – secretul unei greutăţi corporale echilibrate!
Exclusiv Online - 28.11.2013 Sursă foto: Hepta
Taguri: bulgur, grau

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.