Dieta anti-colesterol – ce mananci pentru a scadea colesterolul

În prezent este demonstrat ştiinţific că excesul de colesterol din sânge accentuează ateroscleroza, se depune pe pereţii arteriali şi duce la diminuarea diametrului acestora, crescând riscul de boli cardiovasculare grave (infarct, accident vascular cerebral).

În schimb, este încă neclară legătura dintre colesterolul alimentar şi cel sangvin: anumite persoane îşi menţin colesterolul sangvin în limitele normale în ciuda unui aport sangvin în limitele normale în ciuda unui aport crescut din dietă, în timp ce alţii consumă puţin colesterol, dar au nivelul din sânge ridicat.

Cum afectează colesterolul din mâncare nivelul de colesterol din sânge? Nu aşa mult cum s-ar crede. Colesterolul din dietă are o contribuţie modestă, dar semnificativă la ridicarea valorii colesterolului sangvin şi anumiţi specialişti recomandă limitarea aportului exogen la 300 mg/zi în caz de hipercolesteromie.

Nu există nici un dubiu, ceea ce mâncăm influenţează nivelul grăsimilor din sânge, mai ales în cazul persoanelor cu predispoziţie genetică pentru dislipidemii. Aceştia trebuie să limiteze drastic consumul alimentar de grăsimi şi colesterol, în timp ce restul indivizilor sunt sfătuiţi să fie moderaţi.

Orice persoană are beneficii de pe urma unei alimentaţii cu conţinut redus de lipide (20-30%) în care grăsimile saturate şi acizii graşi “trans” să fie menţinute la nivel minim (sub 10%).

Dieta anti-colesterol are în vedere în primul rând reducerea aportului caloric, de multe ori hipercolesterolemia fiind asociată cu obezitatea. Nu este nevoie de un regim alimentar drastic, cu excluderea completă a grăsimii şi colesterolului, un aport de maxim 300 mg colesterol/zi nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate. În primul rând, trebuie redus aportul total de lipide şi mai ales de acizi graşi saturaţi apoi privilegiaţi acizii graşi mono- şi polinesaturaţi.

Aşadar, Dr. Mihaela Bilic impune în acest caz două mari reguli care trebuie respectate, şi anume:

Eliminarea produselor care cresc nivelul colesterolului, cu conţinut ridicat de grăsimi saturate şi acizi graşi “trans”:

  • Carnea grasă, împănată
  • Mezelurile, carnea toccata
  • Pielea de la pui şi curcan
  • Ouăle
  • Cantităţile mari de zahăr
  • Cafeaua fiartă la ibric
  • Margarina solidă, bogată în acizi graşi “trans”
  • Laptele integral, smăntâna şi untul
  • Brânzeturile şi caşcavalul
  • Uleiurile saturate (cocos) şi uleiurile pentru prăjit
  • Uleiurile parţial hidrogenate

Favorizarea produselor care scad nivelul colesterolului, bogate în flavonoide, fibre şi antioxidanţi:

  • Peştele grad bogat în acizi graşi esenţiali omega-3 (somon, sardine, ton, macrou, hering)
  • Legumele (ceapa, usturoiul, varza şi morcovul)
  • Leguminoasele (fasole boabe, linte, mazăre)
  • Cerealele integrale, mai ales ovăzul şi orzul din pâinea integrală şi cerealele de mic dejun
  • Soia şi produsele din soia (tofu, lapte)
  • Fructele (mere, pere, portocale, banane, struguri)
  • Fructele oleaginoase (nuci, migdale)
  • Uleiul de măsline, floarea-soarelui, soia sau nuci
Citește și:
Sfaturi de slăbire de la Dr. OZ!
Apa plată sau minerală? Beneficii, dezavantaje şi consumul printre români!
Memoria şi alimentaţia, legătură sau mit?
Exclusiv Online - 03.11.2015

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.