Dieta Japoneză sau dieta pentru slăbire și longevitate

Dacă vrei să urmezi o dietă sănătoasă cunoscută pentru beneficiile pe care le aduce sănătăţii şi longevităţii, atunci ar fi bine să te gândeşti la dieta japoneză.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dacă vrei să urmezi o dietă sănătoasă cunoscută pentru beneficiile pe care le aduce sănătăţii şi longevităţii, atunci ar fi bine să te gândeşti la dieta japoneză.
Aceasta dietă este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume şi motivul principal pentru care japonezii au o speranţă de viaţă mai mare decât alte popoare.

Care sunt secretele dietei japoneze?

Peşte pentru o inimă sănătoasă

Când vă gândiţi la bucătăria japoneză este foarte probabil ca sushi să fie chiar primul lucru care vă vine în minte. Sushi înseamnă în mod tradiţional orez acrit cu oţet (principalul ingredient) la care se adaugă diverse ingrediente, cel mai adesea peşte crud. Aşadar, asocierea dintre dieta japoneză şi consumul de peşte este una cât se poate de naturală.
Peştele este o sursă excelentă de acizi graşi omega 3, cu un rol esenţial pentru sănătatea inimii şi stimularea creierului.

Mai puţină carne roşie

Consumul ridicat de peşte înseamnă în mod automat că japonezii consumă mai puţină carne roşie. Carnea roşie conţine grăsimi saturate care pot bloca arterele, mai ales în cazul unui consum excesiv, şi poate duce la obezitate şi boli de inimă.
Japonezii preferă să consume în general peşte de apă rece sau sărată precum somon, ton, macrou, sardine sau hering şi evită carnea roşie.

Produse din soia din abundenţă

Ca şi în cazul peştelui, produsele din soia sunt o sursă de proteină mai bună decât carnea roşie sau produsele lactate, pentru că au foarte puţine grăsimi saturate sau chiar deloc.
Produsele din soia reduc riscul bolilor cardiovasculare şi  tensiunea arterială. Soia se consumă proaspătă, sub formă de muguri sau tofu. Ca element de bază al dietei japoneze, produsele din soia sunt de ajutor în scăderea colesterolului şi sunt o parte importantă a unei diete sănătoase.

Cantităţi mari de orez

Orezul este consumat în cantităţi mari de japonezi şi este servit  aproape la fiecare masă, inclusiv la mic dejun! Fiind un carbohidrat sărac în grăsimi, orezul dă senzaţia de saţietate aşa că nu mai eşti tentat să consumi alimente grase care blochează arterele. Prin urmare, încearcă să mănânci un bol de orez fiert (de preferinţă orez brun)  în loc de pâine.

Tăieţei sănătoşi

Tăieţeii japonezi soba sunt un al element de bază al dietei japoneze şi sunt făcuţi dintr-un amestec de făină de grâu şi hrişcă, de mare ajutor în procesul digestiv. Tăieţeii soba nu conţin fâină albă şi sunt foarte bogaţi în fibre şi ajută corpul să regleze nivelul colesterolului.

Consumul ridicat de legume

Japonezii consumă foarte multe legume şi nu este neobişnuit să servească o supă de legume sau chiar o salată la mic dejun! Dieta japoneză abundă în legume crucifere precum varză, brocoli, varză de bruxelles, varză chinezească, conopidă, kale sau năsturel.
Bogate în vitamina C şi fibre, acestea au şi importante propietăţi anti-cancerigene. Metodele de gătire a legumelor includ gătirea la aburi sau sotarea, ceea ce ajută la păstrarea nutrienţilor.
În mod normal, persoanele din insula Okinawa servesc aproximativ 10 boluri de legume şi fructe, în special morcovi, varză, alge, ceapă, ardei gras verde şi soia.

Ceaiuri sănătoase

Ceaiul verde japonez are numeroase beneficii pentru sănătate, atât de multe încât ar trebui să îl consumăm în fiecare zi!
Ceaiul verde reduce tensiunea arterială, scade glicemia, întăreşte sistemul imunitar, reduce colesterolul şi  încetineşte procesul de îmbătrânire. În Japonia, ceaiul este băutura preferată, iar japonezii consumă în general ceai verde şi ceai negru fără lapte şi zahăr.

Deserturi sănătoase

Japonezii consumă deserturi precum îngheţata sau prăjiturile, dar în cea mai mare parte a timpului preferă fructele de sezon. În cazul în care deserturile occidentale se află pe meniu, porţiile vor fi mai mici.

Porţii mai mici

Porţiile de mânacare sunt mai mici în Japonia, pot fi chiar şi la jumătate din cele cu care sunt obişnuiţi americanii, de exemplu.

Citește aici despre cum funcționeză dieta japoneză si cu poți slăbi 3 kg in 3 zile.

Mâncarea japoneză se numără printre cele mai sănătoase mâncăruri internationale, dar este şi foarte populară în întreaga lume. Bucătăria japoneză are fani şi printre vedetele din Romania, care ne-au dezvăluit de ce apreciază preparatele tradiţionale japoneze!
Tily Niculae: „Apreciez preparatele bucătăriei japoneze pentru că sunt săţioase, dar în acelaşi timp sănătoase. Poţi mânca diversificat de la legume la carne, în acelaşi preparat.”
Xonia: „Ador să mănânc sushi! Este sănătos, consistent, nu are multe calorii, iar ingredientele întotdeauna proaspete sunt cele care fac diferenţa. Şi, în plus, este uşor de mâncat.”
Claudia Pavel: „Preparatele japoneze sunt delicioase şi, în primul rând, sănătoase. Iar, sushi se poate integra cu succes în orice moment al zilei. Fie că este o gustare rapidă, un prânz sănătos sau o cină uşoară.”
Mircea Eremia: „Pe lângă sushi, m-a surprins în mod plăcut prima dată când am încercat teppanyaki. Mâncarea delicioasă preparată pe plită încinsă, faptul că chefii gătesc totul în faţa ta şi poţi vedea cum ţi se pregătesc preparatele este o experienţă ce trebuie neapărat încercată.”
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”