Dieta nordică, cea mai sănătoasă dietă

Sigur aţi auzit pe toată lumea vorbind că dieta nordică este cea mai sănătoasă dietă din lume, mai sănătoasă decât dieta mediteraneeană. De fapt, ambele diete au câteva similarităţi: ambele include o cantitate mare de vegetale şi fructe, cereal integrale, nuci, seminţe, fructe de mare, mâncare gtită acasă şi o limitare a zahărului şi a mâncărurilor procesate.
  • Publicat:
Dieta nordică, cea mai sănătoasă dietă

Sigur aţi auzit pe toată lumea vorbind că dieta nordică este cea mai sănătoasă dietă din lume, mai sănătoasă decât dieta mediteraneeană. De fapt, ambele diete au câteva similarităţi: ambele include o cantitate mare de vegetale şi fructe, cereal integrale, nuci, seminţe, fructe de mare, mâncare gtită acasă şi o limitare a zahărului şi a mâncărurilor procesate.

Însă una dintre diferenţe este tipul de ulei. În dieta mediteraneană este vorba despre uleiul de măsline, în timp ce în bucătăria nordică predomină uleiul de canola. Dar pentru că ambele uleiuri oferă grăsimi monosaturate protectoare, mulţi experţi consideră că ambele diete sunt la fel de sănătoase.  Însă există şi specialişti care consideră că dieta nordică e cu câţiva paşi înaintea celei mediteraneene pentru că are printre scopuri optimizarea calităţii mâncării şi se preocupă şi de un aspect important: procesul gătitului să afecteze cât mai puţin mediul înconjurător.

De ce e bine să ţii dieta nordică

Zona nordică – ce include Norvegia, Islanda, Finlanda, Danemarca şi Suedia – este cunoscută pentru progresele pe care le-a făcut în stilul de viaţă şi al stării de bine al cetăţenilor lor, acesta fiind şi motivul principal datorită căruia perosanele ce trăiesc în Scandinavia sunt unii dintre cei mai fericiţi de pe planetă. Filozofia „hygge”  constă într-un sentiment de de mulţumire, în timp ce  conceptul de  stil de viaţă “lagom”se referă la a face lucrurile echilibrat– adică a trăi fără să faci excese, dar, în acelaşi timp fără să te limitezi prea mult. Un alt concept interesant după care îşi ghidează viaţa nordicii este „friluftsliv”, adică să petreci cât mai mult timp în natură.


Aceste concept se regăsesc şi în dieta nordică ce promovează să mănânci cât mai multe produse organice, produse de sezon, natural, carne de calitate, dar cât mai puţină, să eviţi aditivii alimentari  şi să generezi cât mai puţină pierdere.

Dieta nordică a fost studiată şi s-au evidenţiat mai multe beneficii. Un studiu a arătat că acest tip de dietă te protejează împotriva sindromului metabolic (cu manifestări de glicemie crescută, colesterol şi trigliceride) care creşte riscul de apariţie a bolilor de inimă şi a diabetului. S-a mai descoperit că dieta reduce inflamaţia din ţesutul gras care este legat de riscurile pentru sănătate asociate cu obezitatea.

Cum se ţine dieta nordică

Datorită acestor motive, sunt nutriţionişti care dau un punctaj mai mare dietei nordice decât celei mediteraneene. Iată câteva modalităţi prin care poţi integra această dietă în viaţa ta:

Include vegetale sau fructe la fiecare masă sau gustare. De exemplu, adaugă legume (kale, spanac sau dovlecei) în omletă sau fructe de pădure şi nuci  la terciul de ovăz, seminţe de dovleac sau seminţe ca gustare ori humus cu legume

Caută produse locale şi organice. Dacă te gândeşti că variantele organice sunt neapărat mai scumpe decât cele din supermarket, mai ales în sezon. Vei găsi mulţi producători locali care îţi pot legumele direct acasă.

Include fructele de mare în alimentaţia ta, măcar de trei ori pe săptămână.

Înlocuieşte cerelele rafinate cu cele integrale. La gustare poţi mânca crackerşi din cereale cu piure de avocado sau unt de arahide.

Mănâncă nuci sau seminţe în fiecare zi. Le poţi adăuga la cereale, smoothie-uri, salate sau le poţi presăra pe legumele gătite.

Nu uita de leguminoase: fasole, năut, linte. Ar fi indicat să le mănânci zilnic în loc de cereal. De exemplu peşte cu linte, în loc de orez brun.

Mănâncă mi puţină carne, iar atunci când o faci, alege o variantă organică.

Transformă apa în băutura ta favorită. Cei 2 litri zilnic sunt extrem de importanţi. Şi o poţi îmbunătăţi cu bucăţele de fructe, legume sau ierburi ca menta sau busuiocul. Vei obţine o băutură sănătoasă şi aromată cu antioxidanţi.Încearcă să găteşti cât mai mult acasă, chiar dacă foloseti “scurtături” de genul legume congelate sau conserve cu leguminoase.

Reaminteşte-ţi mărimea porţiilor, atât pentru a preveni mâncatul peste măsură, dar şi pentru a evita pierderile. Dacă mănânci fără să ai anumite distrageri ( telefon, TV sau laptop) vei observa că vei mânca mai puţin în mod natural.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”